великий піст

Святий праведний Іоанн Кронштадтський

Слово в Неділю про митаря і фарисея


великий піст

Фарисей же ставши, сице в собі моляшеся,
Боже, хвалу Тобі віддаю, яко несм' якоже
прочии человеци, хижачки, неправедніци,
перелюбники, або як цей митар
(Лк. 18:11)

Б удучі вчителями віри у юдейського народу, фарисеї хвалилися знанням закону, і між тим, більш всіх ганьбили Бога переступом Закону і своїм крайнім лицемірством. Спаситель прекрасно оцінив їх, сказавши, що вони люблять лавки на сонмища і цілування на торжищах. Ця нещасна пристрасть звеличування відбувалася в них від помилкового перебільшення своїх достоїнств, так як будучи громадськими вчителями віри, вони знали добре закон Моісеєв, якого вельми багато з юдеїв не знали. Митарі ж були збирачами податків, і, за своїм званням, вдавалися досить часто до незаконних засобів своїх поборів. В Євангелії ми бачимо дивовижний приклад смирення й самовідданості одного митника в Закхея, старшині митарів. Коли Спаситель прийшов до нього в будинок, Закхей, в глибокому дослідженні каяття й промовив до Господа: Ось підлогу маєтку свого, Господи дам убогим: і аще кого чим обідех, поверну четверіци (Лк. 19: 8).

Фарисеї і митарі не по імені, а у справах, є і тепер. Пристрасть звеличування і самохвальства панує і тепер у неслухняних занепалого Адама. Поговоримо, за призовом матері нашої Церкви про те, як згубна ця пристрасть і про спонукання до смирення. Звідки в нас пристрасть звеличування і самохвальства? Звідти ж, звідки пішли всі гріхи наші: від першого прабатьківської гріха. Людина створена був з тим, щоб він любив Бога, як винуватця свого буття найбільше, щоб дивився на Його досконалості і наслідував їм, свято виконуючи Його волю. Але він полюбив більше себе, а не Бога, захотів досконалості Його привласнити собі, побажав бути сам настільки ж великим, як Бог, захотів бути самозаконніком, піддався самолюбству і гордості і - упав. Таким чином, винесення або гордість є душепагубная пристрасть людини, що робить його ворожим Богові і презирливим щодо ближніх. Чи може Бог з благоволінням дивитися на тварюка, яка надимає якимись власними досконалостями і не знаходить собі рівного в них, як ніби у нас є що-небудь своє? Ось початок нашої пристрасті до самопревозношенію. Як пристрасть, вона природно є хвороба нашої душі, заразила її в хвилини падіння перших людей. Як помилкова думка про свої чеснотах, як протизаконне рух волі, вона є, разом з тим, плід навіювань злого духа, який сам полеглих гордістю і заздрістю, захопив до падіння тими ж гріхами і людини. Ми знаємо, що люди впали не самі собою, а через спокусу від диявола. Чи потрібно розповідати про те, що гордість або самохвальство, поєднане з приниженням інших, є хвороба нашої душі? Щоб переконатися в цьому, треба тільки поглянути на людину гордого оком святої віри. Що таке людина в теперішньому його становищі? Людина занепалий, розбитий, весь в ранах. Вам здається перебільшеним це порівняння? Згадайте притчу про самарянина і людину, яка потрапила до розбійників (Лк. 10: 30-37). Кого зображає ця людина, що потрапив до розбійників, побитий і поранений? Кого, як не нас, змучених пристрастями, світом і дияволом? Якби така людина стала стверджувати, що він абсолютно здоровий і не відчуває ніякого болю, що ми сказали б про нього? Чи не сказали б ми, що він дуже хворий і близький до смерті: бо в його тілі вже немає чутливості, яке свідчить про в ньому присутність життєвих сил. Це ж, неодмінно це ж, ми повинні сказати і про людину гордій.

Гордість. далі, є плід навіювань злого духа. Чи важко в цьому переконатися? Гордість є помилкове, перебільшена думка про свої чеснотах, справжніх чи уявних, поєднане з образливим приниженням інших. Помилкова думка: а звідки у світі брехня? Бог є істина. Священне писання вказує нам одне джерело, одного батька брехні: ви батька вашого диявола есте, говорить Спаситель юдеям. і похоті батька вашого хощете творити. Він душогуб бе споконвіку і в правді не варто, бо нема істини в ньому: Коли глаголить брехню, від своїх глаголить: яко брехня є і батько брехні (Ів. 8:44). Він то нашіптує людині, зайнятому самим собою, своїми добрими справами, що він є найдосконаліше істота, якій всі інші повинні дивуватися, що всі інші - мерзенні тварюки, які марно живуть на світі, і - тільки грішать. Але як це помилково, поміркуйте самі. Чи є насправді цей нахабний Самохвал найдосконаліше істота, і чи такий, справді, так зухвало скривджена ним, ближній його? Може бути, в той самий час, як його засудили, він покаявся, розплакався про свої гріхи перед допитливим серця (Об'явл. 2:23) всіх Богом, і - отримав прощення. Тим часом як досконалості висунені собою підозрілі хоча б тому самому, що він проголошує, сурмить про них перед Богом чи тільки в храмі, або всім і кожному. Істинне досконалість, справжня чеснота скромна: вона любить ховатися в таємниці і ніяк не наважується приписувати сама собі своїх досконалостей, тим більше принижувати інших. Ти говориш про себе, що ти добрий, милосердний до всіх, старанний до віри і святої Церкви, мучив постом плоть свою. Прекрасно. Але хто тобі дав право називати себе іменами цих поважних чеснот? Хто проголосив тебе добрим, милосердним, старанним до Церкви і Її святим статутам? Бог? Янгол? Або ти сам оцінив свою доброчесність? А як ми можемо оцінювати свої справи? Як станемо зважувати їх? Яку міру приймемо при цьому? Чи знаємо добре своє серце нечисте, яке завжди, або, по крайней мере здебільшого приймає велику участь при здійсненні добрих справ? Чи не входять в наші чесноти розрахунки самолюбства, або інші непристойні спонукання? Як іноді легко ховається від нашого власного свідомості недобре спонукання, яке було причиною нашого доброго діла. Яд гріха глибоко проник в нашу душу і він, непомітно для нас самих, отруює ледь не всі наші чесноти. Чи не краще частіше і пильніше вдивлятися в себе і помічати в глибині своєї душі свої недоліки, щоб виправляти їх, а не виставляти на вигляд свої досконалості? Та й навіщо їх виставляти на вигляд, оцінювати самим, коли є самий неупереджений цінитель їх на небі - Господь Бог, Який, маючи віддати кожному мзду у справах (Одкр. 22:12; Єр. 17:10), звичайно знає, як оцінити наші справи. Надамо ж Йому судити про наших чеснотах, а самі в страсі Божому, без звеличування, будемо содевать своє спасіння (Флп. 2:12).

Чи не підноситися повинні ми перед іншими, а миритися. І скільки спонукань до смирення для кожного з нас! Людина нічого свого не має: всі у нього Боже: і душа, і тіло, і все, що у нього є, крім гріха. Всякого доброго діла також від Бога. Чим же він може похвалитися? Що ж маєш, людина. егоже неси прийняв? аще ж і прийняв ти, що хвалішіся яко не прийом (1Кор 4: 7)? Якщо ж він хвалиться своїми чеснотами, то він святотатно привласнює собі славу, яка належить єдиному Богу. Далі, кожна людина знаходиться більш-менш в стані гріховного розслаблення і, по крайней мере, дуже багато - в стані гріховної нечутливості. Як нестерпна в них ця болюча, помилкова впевненість, що вони абсолютно здорові і не мають потреби в лікареві. Яке спонукання і в цьому до того, щоб не цінувати високо своїх добрих справ, які, може бути, є ні чим іншим, як марення нашої душі. Небесний, всезнаючий Суддя Сам на Себе прийняв і оцінить наші справи, і віддасть за них кожному свого часу. Як же тому необхідно кожну добру справу наше здійснювати в очах Божих і надавати суд про нього Йому одному, що не дерзаючи стосуватися до нього власним погрешітельності судом. Але, треба зауважити, що добрих справ у нас дуже мало, незрівнянно більше худих. Нове і сильне спонукання до смирення: я грішний, а Бог правосудний. Як не мати в думках своїх суду Божого, який може бути готовий відбутися над нами в нинішній же день, і не забути, може бути, дуже мізерні добрих справ, які в порівнянні з безліччю гріхів не значать нічого: бо ми неодмінно грішимо щодня , кожну годину і словом і ділом, і думкою і почуттями. О! дай нам Боже, постійно мати перед очима нашу цілковиту залежність від Тебе, нашу неміч, нашу гріховність, щоб постійно миритися перед Тобою і перед нашими ближніми.


великий піст

Браття і сестри! Вам, поза всяким сумнівом, не може не подобатися представлений в нинішньому Євангелії приклад смирення митаря, так як він зображує нас грішних, каються; а ми легко впізнаємо і любимо свій образ, накреслює нам в священному писанні; не може не подобатися особливо тому, що ви бачили, як він був помилуваний був Богом за своє смирення, і, хоча був великий грішник, тому що митарі взагалі жили утисками і хабарництвом, але зійшов до дому свого виправданий (Лк. 18:14). Постараємося ж наслідувати цей приклад смирення. Ніхто, звичайно, не стане говорити, що він не грішна людина, якій не навіщо, подібно митаря, журитися про свої гріхи, і бити себе в груди і смиренно просити пробачення: Боже, будь милостивий до мене грішного (Лк. 18:13).

Всі ми, всі грішні і потребуємо милосердя Боже. Якби не клопотала за нас кров Агнця Божого, що взяв на себе гріхи світу: то кожен день і годину над нами гриміли б удари небесного правосуддя; ми щодня бідували і вмирали б душею своєю грішною, і ні миру, ні радості не споживати б нам на віки. Але за нас заступається Син Божий: і наші гріхи не волають так сильно про помсту нам, заради заслуг Його. Бог прощає нам їх, тільки б ми усвідомлювали їх самі і каялися в них. Так, Бог прощає нам наші гріхи. Слід тільки поскорбеть про них, попросити від щирого серця вибачення у Господа Ісуса, і Він благодаттю і щедротами Свого людинолюбства пробачить нам через Свого служителя всі гріхи, що обтяжують нашу совість. Наслідуючи в покорі митаря, станемо всіляко віддалятися самопревозношенія фарисейства.

Якими неприємними рисами зображений згадуваний в Євангелії фарисей, потішали видом своїх чеснот. Я говорить, такий і такий, що не так як інші люди, або як цей митник. Дякую Тобі, каже, за це. Добре ти робиш, що дякуєш Богові за добрі справи: вони не від нас, а від Бога; але навіщо хвалишся, вихваляєшся ними перед обличчям Самого Бога, як ніби Він не знає гідності їх? Навіщо принижуєш свого побратима? Хіба ти не той же засуджений і грішна людина, як і митар; хіба чесноти твої зробили тебе раптом чистим і безгрішним ангелом? Хіба ти сам своїми силами виконав їх? Як це раптом забув ти про свої слабкості і бачиш одні досконалості і ні мало не думаєш про необхідному для тебе смирення! Навіщо ти думаєш, що ти відмінний, доброчесна людина? Чому б тобі, і при своїх чеснотах, не думати, що ти зробив тільки належне і залишаєшся тим же рабом неключімим, за заповіддю Спасителя: Коли зробите все вам наказане, то дієслово, яко раби неключімі есми: яко, еже должни Бехом сотворити, сотворіхом ( лк. 17:10).

Господи! без Тебе ми не можемо нічого чинити (Ін. 15: 5). Дай Ти нам це смирення митаря і прожени з нас всякий помисел гордості фарисейської. Так пам'ятаємо ми завжди, що ми все Твої з усім що ми маємо і що бачимо навколо себе, і нам нічим, абсолютно нічим похвалитися. Амінь.

Див. також:

Схожі статті