Відповіді на питання щодо поминання покійних

- Чому треба відспівувати покійних?

- За переказами святих отців і по духовній практиці Св. Церкви, душа покійного без відспівування не має спочинку, тому вчинення чину відспівування є дуже важливим для неї. Вся Церква, в особі священиків і тих, хто молиться, просить Господа за Його великої ласки пробачити всі гріхи покійного і дати йому місце спочинку в обителях райських. В дозвільної молитві священик не тільки просить про прощення душі покійного, але і молить Господа про зняття будь-якого прокляття, що тяжіє над душею проводжають в останню путь людину.

- Чому у православних такий урочистий чин поховання покійних?

- Тому що тіло є посудину Святого Духа і проводжають близькі не просто тлінні останки, але мощі. Передбачається, що будь-який християнин прагнув жити свято, але, як будь-яка людина в цьому житті, помилявся. Про це і молиться Церква, щоб Господь простив гріхи покійного.

- Чому ми особливо відзначаємо 3-й, 9-й, 40-й день після кончини померлого?

- За вченням Церкви, після тілесної смерті людини, його душа, відділившись від тіла, направляється на суд Божий, де визначається її доля до Страшного Суду і загального воскресіння мертвих. Сам померлий вже не може зробити нічого, щоб змінити це рішення, але сприяти поліпшенню загробного долі душі близької нам людини можуть наші молитви. Тому Церква закликає своїх чад особливо старанно молитися за упокій покійних.

За церковним переданням, протягом сорока днів після смерті душа померлого готується до Божого суду. З першого по третій день вона прибуває в місцях земного життя покійного, з третього по дев'ятий їй показуються райські обителі, з дев'ятого по сороковий - муки грішників у пеклі.

На сороковий день відбувається рішення Боже, де буде знаходитися душа померлого до Страшного Суду. Тому церква і встановила здійснювати особливе поминання покійного в третій, дев'ятий і сороковий день.

Слід знати, що в дні поминання покійних треба перш за все відвідати храм, замовити заупокійне поминання, самому піднести молитву до Бога за упокій близької нам людини, по можливості відвідати кладовище і лише потім сідати за поминальний стіл. Якщо ж ми (як це дуже часто зустрічається) обмежимося лише останнім, витратимо всі свої сили лише на пристрій столу, а про церковне поминання забудемо, то ніякої користі душі покійного не принесемо.

- Чому після смерті людини необхідно подавати в храмі на сорокоуст про його упокій?

- Св. Василій Великий пише, що людська душа до третього дня знаходиться при тілі, в зв'язку з цим і ховають його на третій день по упокій. Коли в церкві запечатується труну з тілом, душа в цей момент відходить від людини. Після дев'ятого дня вона проходить митарства, а іншими словами - 20 судів. Пройти поневіряння душа зможе в тому випадку, якщо людина вела праведний і благочестивий спосіб життя. Інакше вона буде засуджена. Тому в церкві читається сорокоуст за упокій (тобто поминальна молитва, що читається священиком протягом 40 днів). тим самим ми супроводжуємо душу людини молитовним клопотанням перед Богом.

У колишні часи християни після смерті ближнього все 40 днів читали за нього Псалтир і кожен день брали в своїй церкві на літургії просфори за покійного. Цим вони надавали його душі велику допомогу. Тут доречно зауважити, що немає вище тієї молитви на землі, ніж молитва священика при звершенні Таїнства Проскомидії, коли він вимовляє ім'я православного християнина і виймає частку з просфори. Тому потрібно відразу в церкві замовити сорокоуст за упокій ближнього і подати ім'я покійного для поминання на Проскомидії. Чим в більшій кількості храмів і монастирів згадується душа покійного, тим більше для неї користі, а також для душі того, хто подає на поминання. Важливо розуміти, що не кількість замовлених поминання, а віра в те, що за численними молитвами тих, хто буде поминати вашого небожа в різних храмах і монастирях, пошле Господь Свою милість покійному. Важливо докладати і самостійне зусилля всіх, кому був доріг пішов в інший світ людина.

- Якщо померлий при житті ніколи не сповідався, що не причащався, що не постив, чи буде йому користь від того, що після смерті до нього приведуть священика?

- Справи без віри - мертві. Але священики такий обряд здійснюють над усіма, так як залишають все на Суд і промисел Божий, на те, як Богу угодно вчинити з душею грішника ... Трапляється, що ми бачили тільки погані справи людини при його житті, але не бачили, коли він каявся в своїх вчинках. А Бог все це бачив і знає, тому Бог з цієї людською душею розпорядиться по Своїй Волі.

Одного разу до одного архімандриту, який служив в Тульській області, звернулися люди з керівних партійних кіл з проханням причастити дідуся. Це було на початку 60-х років - за часів жорстоких гонінь на Церкву, коли за таємне хрещення, причастя на дому і навіть за невеликої ремонт храму садили в тюрму або укладали в психлікарню. Тому цілком можливо, що це могла бути провокація. Але молоді люди переконливо наполягали поїхати з ними, кажучи, що їх дідусь вмирає і не може померти. Неодноразово його мертвим клали в труну і кожен раз, до жаху оточуючих, він вставав з труни, вимагаючи привести священика для причастя та пояснюючи, що як тільки він помирає, до нього приходять все убиті і замучені їм на чолі з трьома священиками, яких він розстріляв , і кажуть йому: "Повертайся, сповідайся і причастися Тіла і Крові Христових, бо ми вимолили твою душу у Бога".

Після тривалої бесіди старець погодився поїхати до вмираючого. Перед сповіддю, як належить за правилами, архімандрит попросив всіх стоять в кімнаті вийти, але вмираючий, вказуючи на молодого чоловіка, який приїхав разом зі старцем, сказав: "Нехай він залишиться і чує все, йому це потрібно ...". "Більш страшної сповіді і в той же час більш повної, - пише архімандрит Георгій, - я ніколи в своєму житті не чув".

Після того як затятий атеїст покаявся, старець прочитав дозвільну молитву і причастив помираючого. Перед смертю цей старий чоловік, пізнав істину під страхом прокляття, заповідав своїм родичам відспівати його в храмі і поховати під дерев'яним хрестом, і щоб ніякого пам'ятника не ставили. Так і зробили - відспівували його в церкві.

- Кого можна відспівувати в православних храмах?

- За Статутом Церкви не можна здійснювати православні обряди поховання і церковного поминання людей нехрещених; хрещених, але відреклися від віри (єретиків), які за життя належали до Церкви з насмішкою, ворожнечею, або, зважаючи православними, захопилися східними релігіями. Раніше таких людей відлучали від Церкви (проголошували анафему) - нині таке робиться дуже рідко, але ці люди відлучили себе від Церкви самі. Церква молиться лише за тих, хто визнає Православну Церкву за Церква справжню. Чи не відбувається церковне відспівування самогубців.

- Що таке заочне відспівування?

- Через велику кількість пісень чин православного перепровадження душ в інший світ, а тіла - в землю називається відспівування. Коли воно проводиться не над тілом померлого, воно називається заочним.

- Чому люди на панахидах стоять зі свічками в руках?

- При відспівуванні по чотирьох сторонах труни ставляться чотири свічки, що зображують собою хрест. При похованні, а також на панахидах майбутні тримають свічки, символізуючи тим Божественне світло, яким освічений християнин в хрещенні, який служить прообразом майбутнього світу.

- Що робити рідним і близьким безвісти зниклого, якщо не відомо, чи живий він чи ні?

- Якщо людина зникла не так давно, треба в церкві замовляти молебні св. мученику Іоану-воїну і архангелу Гавриїлу. Вони допомагають знаходити зниклих людей, а також зниклі речі та інше майно.

- Часто в день Пасхи люди їдуть на цвинтар. Чи варто слідувати цьому народним звичаєм?

- Христос воскрес (тобто ожив) з мертвих, смерть подолав (посоромивши, перемігши), і тим, хто в гробах (померлим) життя дарував. Час Пасхи - це час життя, воскресіння, тому в такі дні ніхто з православних про кладовища навіть не думає. У церкві всю пасхальну седмицю НЕ служать панахиди, а відспівування тих, хто відійшов у ці світлі дні, відбуваються за особливим чином - великоднього, тому що все радіють воскреслому Спасителеві світу! А ось коли закінчиться світла седмиця і настане Радоница (як в народі кажуть - Великдень для померлих), ось тоді тільки й поїдемо на кладовищі - вітати молитвою наших покійних родичів.

- Чи можна на могилу покладати вінки?

- Вінки з штучних квітів, наприклад паперових, покладати не можна. Краще один живий квіточку покласти на могилу, ніж безліч штучних. Адже жива квітка - символ загального Воскресіння, а паперовий - це є мертвість, символ того, що померлий ніколи не воскресне. Паперові вінки заведені атеїстами.

Молитва за покійного -священная обов'язок кожного християнина. Величезна заслуга і велика втіха чекає того, хто своїми молитвами допоможе покійному ближнього отримати прощення гріхів. Бо Всевишній Господь це діяння ставить в праведність і тому, в першу чергу, покладає милість на тих, хто творить милість, а потім і на душі, по відношенню яких ця милість була проявлена. Тих, хто поминає покійних, згадає і Господь, пом'януть і люди по відході зі світу.

- Що важливіше в день пам'яті близьких: побувати на кладовищі або відслужити обідню в церкві?

- У день пам'яті померлого насамперед потрібно в храмі подати записку на проскомідію, замовити панахиду. Якщо є можливість, побувати на кладовищі. Можна організувати поминальну трапезу, але робити це з благочинністю, пам'ятаючи про мету цих зборів - поминання в молитвах покійного родича. Якщо ж трапеза перетворюється в гулянку з рясним розпиванням спиртних напоїв, то в цьому немає нічого хорошого ні для душі покійного, ні для присутніх, так як втрачається сенс «поминальної трапези».

- Кому можна подавати милостиню і як це робити?

- У період 40 днів після смерті близької людини в згоді з традиціями Православної Церкви родичі, бажаючи допомогти пішов в інший світ, роздають милостиню (продукти, що залишилися речі, гроші). Милостиню можна подавати тим, хто потребує цього. Голодного нагодувати, нагого одягнути, хто б спіткнувся відвідати. Робити це потрібно не напоказ, а "в таємниці", щоб "ліва рука не знала про те, що робить правиця твоя".

- Для чого віруючі приносять в храм продукти і кладуть на столик поблизу того місця, де поминають покійних?

- На Богослужіннях, а особливо в дні поминання покійних (загальні - батьківські суботи - або приватні), у православних прийнято не тільки відвідати храм для молитви, а й принести особливий вид милостині за померлих - будь-які продукти (за винятком м'ясних) на панахидний стіл. Після скоєння заупокійного поминання ці приношення лунають службовцям храму, а також нужденним і незаможним, щоб вжити їх з молитвою за упокій тих, за кого принесена жертва. Такий вид благодійної мети прийнятий в церковному житті з давніх часів, і навіть в наш непростий час не варто про нього забувати.

Схожі статті