Вихід з безвихідних ситуацій, християнські проповіді

Життя не стоїть на місці, додаючи одну за одною складні проблеми. Де знайти хорошу роботу? Як поправити здоров'я? Як зміцнити розпадається шлюб? Як побудувати правильні взаємини з Богом? Як звільнитися від затинається гріха?

Справа ускладнюється ще й підступами сатани. Є розповідь про те, як хтось бачив сатану, що збирає в свій величезний комору насіння, призначені для посіву в серця людей. Він віддавав перевагу двом сортам насіння - невдоволення і розчарування. Саме ці насіння найкраще приживаються в людському серці. Якщо для Бога наші труднощі і турботи являють собою всього лише маленьку точку, то в нашій свідомості ця точка розтягується в нескінченну лінію. Ми вважаємо наші проблеми нерозв'язними. І тоді самий спритний виявляється безпорадним, самий духовний відчуває себе розчавленим, найоптимістичніший бачить себе збентеженим. Що робити, якщо становище дійсно безвихідне? Відповісти на це питання допоможе історія царя Йосафата з 20 глави Другої книги Параліпамінон.

Цар Йосафат був видатним правителем царя держави. Йому було тридцять п'ять років, коли він почав правити країною і за короткий час він показав себе талановитим монархом.

Він зміцнив державні кордони, розставивши по всім прикордонним містам і поселенням залоги. Він реорганізував армію і довів її до 860 тисяч добре навчених воїнів. Він в терміновому порядку почав за моральне оновлення народу і послав князів, Левитів і з священиків з книгою закону, щоб вони ходили по всіх містах і наставляли людей в основах Святого Письма. Результат цієї релігійної політики був дивним: «І був страх Господній на всіх царствах краю, що навколо Юди, і вони не воювали з Йосафатом» (2 Хр. 17:10).

Йосафат уклав мир з царем Ізраїлю Ахавом, женив свого сина і спадкоємця Іорама з дочкою Ахава Аталії. Він знав, що родинні зв'язки з іншими царствами будуть гарантією благополуччя його країни. Він бачив необхідність проведення регулярних євангелізаційних зібрань: «І жив Йосафат в Єрусалимі. І він знову виходив між народ від Беер-Шеви аж до Єфремових гір, і навертав їх до Господа, Бога їхніх батьків »(2 Хр. 19: 4). Це було значною подією! Якби наш президент проповідував Євангеліє по телебаченню, закликаючи росіян покаятися - як було б чудово в країні!

Також Йосафат провів судову реформу, поставивши «... суддів на землі по всіх укріплених Юдиних в кожному місті, і сказав суддям: дивіться, що ви робите, ви творите не суд людський, але суд Господа; і Він з вами в справі суду. Отже, нехай буде страх Господній на вас: дійте обачно, бо нема в Господа, Бога нашого, кривди, ані огляду на особу, ані брання дарунка »(2 Хр. 19: 5-7).

Цар завжди знав, що йому робити. Він належав до тієї нечисленної діловій частині людства, яка вмів знайти вихід з будь-якої ситуації.

Однак, коли моавітяни та аммонітяни пішли на Йосафата війною, він розгубився, і ця розгубленість було настільки великою, що він визнає себе переможеним і каже Богу: «Я не знаю, що мені робити». Для державного діяча розписатися у власному безсиллі означало здійснити політичне самогубство, втратити владу і створити в країні паніку.

Коли люди потрапляють у безвихідне становище, нерідко вони роблять невірні рішення: скочуються в пияцтво, наркотики, розгул, подають на розлучення, починають звинувачувати інших у своїх бідах, впадають в депресію або приймають жахливе рішення піти з життя.

Однак вихід з будь-якого неможливого положення все ж існує! Він складається з декількох важливих кроків, які потрібно виконати один за іншим. Якщо ви зробите тільки один крок, то не досягнете мети. Якщо ви зробите два кроки, ви все ще не наблизитися до неї. Пройдіть весь шлях!

«Після цього моавітяни та аммонітяни, а з ними деякі з країни Маонітской, рушили війною на Йосафата. І прийшли, і донесли Йосафатові, говорячи: Прийшла на тебе сила силенна з того боку моря, з Сирії, і ось вони в Хаццон-Тамарі, воно Ен-Ґеді. І злякався Йосафат, і постановив звернутися особа своє звертатися до Господа, і він проголосив піст по всій Юдеї »(2 Хр. 20: 1-3).

Йосафат моментально усвідомив, що потрапив в безвихідну ситуацію. Сили противників багато разів перевищували його армію. У цій критичній ситуації він шукає Божої допомоги. Він не послав парламентаріїв до ворогів з проханням про перемир'я, але послав гінців в усі межі Ізраїлю з відозвою про молитву.

Біблія згадує чотири умови, які посилюють молитву.

1.1.Осознаніе небезпеки положення посилює молитву

Ми прочитали: «І злякався Йосафат ...». Уявіть собі, якби Йосафат був «напідпитку» (п'яному адже море по коліно!), Він сказав би: «А, ми їх шапками закидаємо!». Йосафат же був реалістом до мозку кісток. Він зважив співвідношення збройних сил і зрозумів, що навіть його армії (майже 900 тисяч добре навчених воїнів) не достатньо, щоб впоратися з потужною коаліцією моавітян, ханаанеянина та інших народів. У нього також не було часу шукати підмогу у дружніх держав, бо вороги були зовсім поруч. Якщо подивитися на карту і провести пряму лінію від пункту Ґеді до Єрусалиму, то виявиться, що між ними все сорок кілометрів. Але так як місцевість була дуже гориста, відстань подовжувалося приблизно в два рази.

Усвідомлення небезпеки дуже добре сприяє молитві, якщо ми тільки боїмося Бога і віримо в Нього. І як нам залишити молитву? Як нам не спробувати возгреть її і зробити посиленою, якщо кожен день ми усвідомлюємо, що біди поруч! Я згадаю лише про деякі з них.

  • Небезпека духовного охолодження.

Згадайте попередження Христа до ефеської церкви. Хоча у неї було багато доблесних проявів, жодне з них не компенсувало головний її порок - залишення першої любові. Можна сказати: що тут страшного, не людей же губили, що не чуже добро прихоплювали? Однак для Господа гріх охолодження любові був настільки серйозний, що Він пригрозив: «Зрушу світильник твій, якщо не покаєшся!». Усвідомлюючи цю небезпеку охолодження, ми не перестаємо молитися Господу про допомогу.

  • Небезпека вічної загибелі мільйонів людей

Мільйони людей йдуть у вічність без покаяння. І серед них наші чоловіки, дружини, діти, друзі. Хіба загроза їх загибелі не порушує в нас ревну посилену молитву? Або ми байдуже дивимося на цю річку смерті, яка забирає в пекло дорогоцінні душі? Хіба так ставилися до гинуть наші наставники? Давид говорив: «З очей моїх течуть потоки вод від того, що Твого Закону не додержують» (Пс.118: 136). А також: «Бачив я зрадників і журюся» (Пс.118: 158). Невже нам немає приводу для плачу та жалів? Апостол Павло палко любив свій народ і зізнавався, дивлячись на відкидання ними Христа: «Велика маю велику скорботу й невпинну муку для серця свого! Я бажав би сам бути відлученим від Христа за братів моїх, рідних мені по плоті» (Рим.9: 2, 3). Невже тяжкий стан нашого народу - не привід і нам волати про його порятунок? Христос був засмучений за спротиву Єрусалиму і молився про нього. Його чи приклад не спонукає нас молитися?

  • Небезпека порожнім з'явитися перед Господом

Наближається день нашого звіту перед Господом, а ми так мало зробили для Його слави! Хіба не привід волати: «Боже! Використовуй мене, короткий час мого життя. Використовуй мене для Твоєї слави. Не дай мені жити «на половину», не дай мені жити «як-небудь!»

1.2.Поіск особи Божого підсилює молитву.

Йосафат не тільки злякався, але і звернув лице своє звертатися до Господа. Очевидно, колишні реформаторські успіхи запаморочили йому голову і послабили свідомість залежності від Бога. Недарма мудрий Агур просив Бога: «Убогості і багатства не давай мені» (Прип. 30: 8). Ми б з подивом запитали: «Агур! Хіба ти не хочеш успішного життя? Чому ти відкидаєш багатство? ». «Ні! - відповів би він, - я боюся через захоплення багатством забути Господа! ». При життєвий успіх якось не відчувається сильної потреби в молитві. Навіть в Бога ми не особливо потребуємо, коли у нас все добре! І тоді наша віра зводиться до звичного ритуалу. Ми відвідуємо церкву, ліниво вислуховуємо слово Боже, шепочемо формальну молитву .... А вогню немає! Плотське забиває духовне. Ми втрачаємо живе спілкування з Богом! Запитайте себе, коли ви в останній раз розплакалися в розчулення перед Святим Богом? Коли в останній раз в благоговінні схилялися перед Ним? Коли останній раз шукати не дарів Його руки, а Його обличчя? І якщо ви скажете: «О, це було дуже давно!», Ймовірно, вам терміново потрібно шукати лиця Божого!

«І він проголосив піст по всій Юдеї». До посту були залучені навіть діти! Їм батьки пояснили серйозність становища і попросили про підтримку. Піст - велика сила, якщо він відбувається правильно. Постили царі і пророки, постив Христос, постили апостоли, постили прості віруючі. Дивовижне явище виявляємо ми в сучасному християнстві. Небезпеки для християн в наш розбещений вік зросли неймовірно, проте, пости для них стали великою рідкістю. Повинно бути все навпаки!

1.4.Участіе віруючих підсилює молитву

Йосафат проголосив піст на всю Іудеї, і «... зібралися юдеї з усіх боків просити допомоги у Господа; зо всіх Юдиних міст »(ст. 3). Це був правильний крок - молитва багатьох зрушує гори проблем. Мій незабутній друг Іван Адамович тоги згадував, як в підлітковому віці втратив первісний ентузіазм віри. Своєю проблемою він поділився з віруючими, які близько до серця сприйняли його нужду. Вони не відбулися дешевим розрадою: «Не сумуй - з усіма буває!», Але почали в пості і молитві просити Господа торкнутися Духом Святим серця юнака. І такий момент настав. «Дух Божий торкнувся мене і я, як Фома, був готовий кричати: Господь мій і Бог мій!», - розповідав Іван Адамович. З цього юнака вийшов могутній служитель благодаті Божої.

Дорогий друже, якщо ти бажаєш, щоб Бог показав тобі вихід з твоєї ситуації, молися сам і попроси серйозних віруючих молитися за тебе.

1.5.Вера в Боже всевладдя підсилює молитву

Йосафат молився: «І став Йосафат у зборі Юдиному та єрусалимському в Господньому домі, перед новим подвір'ям, і сказав: Господи, Боже батьків наших! Хіба ж Ти Бог на небі? І Ти володієш над усіма царствами народів, і в руці Твоїй сила та міць, і немає такого, хто проти Тебе! Хіба ж Ти, Боже наш, повиганяв мешканців цього перед обличчям народу Твого, Ізраїлю, і віддав її насіння Авраама, Твоєму приятелеві навіки? »(Ст.5-7).

  • Йосафат вірив в абсолютне всевладдя Бога на небесах

«Господи, Боже отців наших! Хіба ж Ти Бог на небі? »Стихійні лиха, хвороби і війни ускладнюють тільки земне життя. На небесах під Божим пануванням все спокійно і радісно. Ангели з захопленням служать Богу, а душі праведників відпочивають після земних битв.

Йосафат вірив, що Бог, Який керує великими небесами (а що в порівнянні з небесами земля?), Не залишиться в програші. Вершити перемоги - Його пристрасть. Псалмоспівець Асаф стверджує, що навіть гнів людини, безбожність і відступництво людей Бог звертає на славу Собі. І як гончар не важко знищити зроблений ним посудину, так і Богу не важко знищити демонів. Бог і сатана не сваряться на рівних. Бог дуже могутній, сатана в порівнянні з Ним - піщинка, яку Бог Своїм подувом може в одну мить змести в пекло. За Своєму великому промислу Він попускає нечистим духам злодействовать на землі для зміцнення нашої віри, для очищення сердець від усякої гордині, для увінчання славою Христових героїв.

  • Йосафат вірив в абсолютне Боже всевладдя на землі

Він визнає, що Господь панує над усіма царствами і царює справедливо: «Хіба ж Ти, Боже наш, повиганяв мешканців цього перед обличчям народу Твого, Ізраїлю ...». Чому Бог вигнав народи і віддав палестинську землю Ізраїлю? Вони були вигнані з цих земель за жахливу розбещеність, жорстокість, насилля на святих і за служіння іншим богам. І якщо в якій державі спостерігаються подібні явища, то таку країну Бог рано чи пізно покарає.

Коли ми розмірковуємо про Боже всевладдя, то іноді впадаємо в таку крайність: «Якщо Бог все контролює, якщо без Його волі не впаде з голови і волосся, то навіщо мені намагатися що - небудь змінити? Нехай Він робить, як хоче! »

Йосафат міркував інакше. Він вірив в абсолютне Боже панування і, проте, зібрав народ, він проголосив піст і молитву. Так само і ми, віруючи в Боже всевладдя, повинні робити все, що від нас залежить, а в іншому покластися на Бога.

  • Йосафат вірив в непохитність Божих обітниць

«І вони оселилися на ній і збудували Тобі в ньому святиню для Ймення Твого, говорячи:« Якщо прийде на нас зло, меч наказующий, або виразка, або голод - то ми станемо перед цим храмом та перед лицем Твоїм, бо Ім'я Твоє в цьому сем, і будемо кликати до Тебе з нашого утиску, і Ти почуєш, і спасеш ». І тепер ось сини Аммонові, і Маон, та мешканці гори Сеїр, через них Ти не дав ізраїльтянам іти, коли вони виходили були з єгипетського, і вони минули їх, і не вигубили їх, - ось вони платять нам тим, щоб вигнати нас із спадку Твого, який Ти віддав нам »(ст.8-11).

Пошукуючи Божого захисту, Йосафат посилається на Божу обітницю: «Ти обіцяв почути нас у всякому лихо, у всякій потребі. Ти обіцяв допомогти! »Бог не схожий на того депутата, з яким розлучилася дружина через те, що він всі роки тільки обіцяв, що їй буде добре, але нічого конкретного не зробив.

Бог не тільки обіцяє, а й виконує Свої обіцянки. Він обіцяв своєму народу перемогу у війні, зцілення при епідеміях, прожиток під час голоду. Він дає силу перенести спокуси і впоратися з буденними турботами. Йому подобається допомагати обраним, тому, коли ти молишся, згадуй Божі обіцянки: «... не бійся, бо Я з тобою; Не турбуйся про те, бо Я Бог твій; Я зміцню тебе, і тобі поможу, і підтримаю тебе правицею правди Своєї »(Іс.41: 10).

Отже, якщо ви потрапили в якісь складні обставини, то моліться. Мабуть, це найважливіший крок - інші будуть легше.

Вам так само може бути цікаво:

RSS стрічка проповідей

Замовити книгу
"До кінця полюбив їх"

рекомендую: