Використання дару таланту для порятунку

«Бо кожному, хто має, дасться йому та й додасться, хто ж не має, заберуть і те, що має» (Мф. 25:29)

Слова «Кожному, хто має дасться йому та й додасться, хто ж не має, заберуть і те, що має» (Мф. 25:29) виголосив Спаситель, розповідаючи притчу про таланти.

У притчі як символ використовується найбільша грошова одиниця, використовувана у євреїв в біблійні часи - талант, який становить 3000 шеклів. Вагою золотий або срібний єврейський талант дорівнював 44,8 кг. Це образно вказує на те велике значення, яке має все, що дає Бог людині.

І ось дає Пан своїм рабам певну кількість талантів. Одному - десять, іншому - п'ять, третій - один. Він дав ці гроші для того, щоб раби пустили їх в оборот, і щоб ці таланти принесли інші таланти.

Під талантами же в загальному сенсі розуміються:

- дані людині риси богоподобия, що становить в ньому образ Божий.

- природні обдарування: розум, творчі здібності, моральні та естетичні почуття, тілесні сили.

- зовнішні блага: влада, багатство, звання - кожному по його силі, тобто у міру можливостей кожного вжити їх на Божу славу, а не для себе.

З плином часу, приходить пан слуг тих і від них зажадав обрахунку (Мф.25: 19). А результат такий: той, який отримав п'ять талантів, придбав на них іще п'ять талантів. Той, який отримав десять, придбав інші десять. А той, який отримав один талант, закопав свій талант у землю для того, щоб він не пропав. І коли пан повернувся, він повернув його назад, сказавши, - «Ось ти мені дав талант, я його повертаю».

Про примноження багатств

В Євангелії абсолютно ясно проводиться думка про те, що все дане людині від Бога, має бути працями збільшене і принесено саме Богу ( «Тож тобі було треба віддати гроші мої грошомінам, і, вернувшись, я взяв би з прибутком» Мф.25: 27 ).

Чи виправдали очікування пана тільки два раба. Третій закопав талант у землю, і сховав срібло пана свого (Мф.25: 18). Під землею треба розуміти самого володаря таланту: він або знищив дані йому таланти, або звернув їх для себе: для задоволення гордині і честолюбства, користолюбні використовував тільки заради свого збагачення. Він нічого не приніс пану.

Перші ж два раба виявилися вірними. Вони за допомогою благодаті Божої і своїх праць помножили яке вони посіли. Той, хто, виконуючи волю Бога, зберіг і примножив дані йому таланти, отримає ще й блаженство в Царстві Небесному (кожному, хто має дасться).

Той же, хто лінню і недбальством погубив дані йому можливості або розтратив їх заради суєтних, неугодних Богу цілей, буде скинутий в пекло і тому позбудеться навіть того, що мав при житті його (забереться від нього й те, що має).

Бог знає, скільки кому потрібно, скільки хто може вжити на користь, і згідно з цим розділяє Свої дари: кому п'ять талантів, кому два, а кому тільки один. Благодать Божа не обмежує свободи людини, не насилує природи його, не підводить всіх під один рівень. Бог, який любить всіх як Батько, роздає Свої дари, дивлячись по людині: хто не здатний стояти на висоті суспільного служіння, той може бути корисним для ближніх на нижчого ступеня. Як все тіло не є око, не їсти вухо, так і в Церкві не всі правителі і вчителі. Але часто буває, що людина менш обдарований трудиться старанніше того, хто більш талановитий, але ледачий. Притча Христова і вчить, що хто більше отримав, з того більше й вимагатиметься, але і той, хто мало отримав, також дасть відповідь. Людей зовсім беcталанних немає: Бог «хоче, щоб усі люди спаслися» (1 Тим. 2: 4), а тому кожному дає хоча б один який-небудь талант, як засіб для спасіння.

У притчі словом «талант» позначається сукупність всіх благ, даних Богом людині, - як матеріальних, так душевних і духовних або благодатних. Матеріальні «таланти» - це багатство, сприятливі життєві умови, вигідне становище у суспільстві, гарне здоров'я. Душевні таланти - це світлий розум, хороша пам'ять, різні здібності в галузі мистецтва і прикладного праці, дар красномовства, мужність, чуйність, милосердя і багато інших якостей, які закладені в нас Творцем. Крім того, щоб успішно творити добро, Господь посилає нам на допомогу різні благодатні дари - духовні «таланти.» Про них пише св. ап. Павло:

«Кожному дається виявлення Духа на користь. Одному дається Духом слово мудрости, а другому слово знання. а іншому віра. а іншому дари вздоровлення. а іншому роблення чуд, а іншому пророкування. А все оце чинить один і той Самий Дух, уділяючи кожному осібно, як Він хоче »(1 Кор. 12: 4-11).

Кожна людина повинна, перш за все, відчути, в чому його покликання. Професія часто буває для людей просто способом заробити гроші. В ідеалі звичайно, професія повинна бути покликанням людини. І ось якщо людина свого покликання в житті не знайшов, то це, в общем-то, життєва проблема.

Якщо є якась мрія, якщо є мрія стати представником тієї чи іншої професії, то потрібно вжити всі сили, щоб цю мрію здійснити.

Людині найлегше виконати своє призначення через діяльність за покликанням. Покликання і таланти бувають різні.

Це, по-перше, прямі дари Святого Духа, ті харизми, якими були багаті первохрістіане (дари пророцтва, мов, зцілень і ін.).

По-друге, це здатності, які проявляються як в суспільному житті (красномовство, організаційні, педагогічні, художні та ін.), Так і в особистому (подружжя, дівоцтво, батьківство, материнство).

Покликання - це, перш за все, внутрішній голос людини. Батьки, близькі, навіть духівник, вони можуть щось радити, але вони не повинні вирішувати за людину його власну професійну долю. Тому людина повинна сама приймати такі відповідальні рішення, як, наприклад, вступ до шлюбу або прийняття тієї чи іншої професії. Це справа особистого вибору. Тут не можна помилитися.

Ця притча говорить нам про те, що людина повинна свої обдарування, свій творчий хист використовувати на благо інших людей, а не просто тримати їх при собі. Бог не вимагає від людей справ, що перевищують їх сили або здатності. Однак, ті таланти, які їм надані, накладають відповідальність. Людина повинна «множити» їх на користь Церкви, ближніх і, що дуже важливо, розвивати в собі добрі якості.

Вимагаючи звіту за свої таланти Господь цим також вказує, що Його Друге пришестя приходить «після довгого часу» т. Е. Не буде так скоро, як думали деякі учні. Це нагадування про майбутнє і неминуче для кожного Суді є дуже важливим для повного і правильного розуміння сенсу притчі: «Тож пильнуйте, бо не знаєте ні дня, ні години, в який прийде Син Людський» - пан, що повертається раптово і вимагає звіту від своїх слуг. Господь в будь-який момент запитає про твій духовному укладення (Мф. 25, 14-30).

Про ефективність використання талантів

Кожній людині Господь дає щось, що є його талантом, даром йому від Бога. Ці обдарування різні, але всі вони повинні принести плід, і Господь нас не судить по тому, скільки ми принесли плоду, а по тому, як ми поставилися до цього нам таланту.

Немає такої людини, якій нічого не дано було б від Бога. Так ось те, що нам дано від Бога, воно дано ні для того, щоб ми це в собі тримали і збирали, а для того, щоб ми цим ділилися з людьми. А таланти можуть бути найрізноманітніші. Це не обов'язково якісь художні таланти. Це може бути талант просто бути доброю людиною, або талант бути батьком. Або це може бути талант вміти робити гроші. І в такому випадку, якщо людина має багато грошей, значить, він повинен ділитися з іншими

Всі земні блага забирає у людини смерть; сили і здібності душевні і тілесні, якщо людина не користується ними, часто глухнуть, поступово убожіють від бездіяльності, так що під кінець життя нерідко людина тільки уявляє, що він володіє ними, а насправді вже став нездатний ні до якої праці. Так збувається над ним слово Христове: «Кожному, хто має дасться йому та й додасться, хто ж не має, заберуть і те, що має» (Мф. 25: 29). І ми часто бачимо, що на місце людини здатного і талановитого, але ледачого, стає іншою, більш ревну, і таким чином збагачується талантом, віднятим у першого. Ось чому святитель Іоанн Златоуст говорить: «Хто отримав дар слова і вчення для користі інших, і не користується ним, той губить самий дар. Отже, будемо слухати слова цим, поки маємо час, усім купувати на талант, бо якщо тут будемо ліниві і станемо жити беcпечно, то там ніхто не зробить нам співчуття, хоча б ми ріки сліз пролили. Ти не бідніше тієї вдовиці, не нижче за званням Петра і Іоанна, які були з простого народу і не були освіченими. Тому-то Бог і дав нам і дар слова, і руки, і ноги, і фортеця тілесну, і розум, і розуміння, щоб все це вживали ми для власного нашого спасіння і для користі ближнього. Слово потрібно нам не для одних тільки співів і подяки, а й для навчання і розради. Якщо таким чином користуємося ним, то змагаючись Господу: якщо ж навпаки, то - дияволові »

Притча про таланти застосовна не тільки до кожної людини, але і до окремого народу і людству в цілому. Доводиться визнавати, що людство стало схоже рабу, який не тільки не виконав волю пана, але ще і зустрів його докорами та образами: ти людина жорстока, жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не розсипав (Мф. 25:24). Як легко побачити тут агресивні настрої в сучасному світі.

І тут виникає питання-вигук «Чим зустріне людство майбутнього в світ Суддю? У що воно звернуло великі дарування і благодіяння, дані Богом і ті багаті творчі здібності, які в достатку дані людям? »

Так що поки не пізно: «Шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його, а все це вам» (Мф. 6:33).

Притча вчить нас тому, що потрібно поспішати робити добро.

Дехто каже: «У нас немає можливості робити добрі справи!» Але св. Іоанн Златоуст як би заперечує на це: «Якщо у тебе немає золота, то подай мідну монетку. Пам'ятай, що лепта вдовиці виявилася більше скарбів багатіїв. Якщо у тебе немає і дрібної монетки, подай спраглому стакан води, і за цей стакан ти отримаєш Небесне Царство. А якщо не зможеш зробити і цього, то молися за людей

Треба завжди пам'ятати, що сьогоднішній день належить нам, а що буде завтра - це таємниця, яку не відає ніхто!

Святе Євангеліє від Матвія з тлумаченням Святих Отців www.azbyka.ru

Притча про таланти Проповіді та бесіди митрополита Антонія www.mitras.ru

Олександр А. Соколовський

Схожі статті