Вишивання в неділю

Погуглити відповідь на це питання 2 хвилини. церковних сайтів розвелося повно

Питання: Чи можна вишивати в неділю, якщо вишивка є не роботою, а хобі?

Ще одне:
Ворос: Думаю, багатьох цікавить питання: чи можна займатися рукоділлям в недільні та святкові дні? Візьмемо наприклад, середньостатистичну жінку. У неї дитина (можливо - маленький, як у багатьох тут, на ББ), домашнє господарство, щоденні прогулянки на свіжому повітрі з дитиною і т.д. На службу в неділю вона практично не ходить. Але кажуть, що якщо хочеш займатися рукоділлям, то потрібно спочатку піти до церкви, віддати Богові Боже, а потім своїми справами займатися. Так чи можна в'язати, вишивати в неділю? Чи залежить це від того, пішов чоловік в цей день до церкви чи ні?
ПС у нас в родині заведено: в неділю і в будь-святкові дні ми навіть не ріжемо, чоловіки не голяться)) Ну це скоріше вже пахне марновірством напевно.

Відповідь (Ієрей Олексій)

Християнська традиція утримуватися від справ в недільний день (і в дні великих свят) бере свій початок зі Святого Письма: ". А день сьомий - субота для Господа, Бога твого: не роби в нім ніякої справи ні ти, ні син твій, ні дочка твоя , ні раб твій, ні рабиня твоя, і худоба твоя, і приходько, що в брамах твоїх; " (Исх.20: 10)
Ми бачимо, що мова йде про сьомий день, іменованому суботою, чому?

Субота - від евр. дієслова Шават, що означає "припиняти будь-які дії", "відпочивати від чого-небудь", "дотримуватися суботу";

Суботній відпочинок означав для ізраїльтян причетність до Божого спокою. Оскільки на сьомий день після створення світу Бог відпочивав від справ, Він освятив і благословив кожного сьомого дня (Бут 2: 2 і слід.) І наказав був Ізраїлеві дотримуватися його святість (Вих 20:11; 31:17), тобто виділяти його в низці інших днів як особливий день, присвячений Господу. Для ізраїльтян, яких брало Бог позбавив від безперервної підневільної роботи (Вих 5: 4-9) в єгипетському рабстві (Втор 3:20; Нав 1: 13-15).

В результаті чисто зовнішнього, дотримання суботи в пізньому іудаїзмі, вона як засіб спілкування з Богом і знак залежності від Нього, була повністю знецінена. Проти такого розуміння виступив Ісус Христос в дні Свого земного проповіді. Він знав, що субота була створена для людини (ст. 27), тому і в суботи творив добро (Мф 12:12; Мк 3: 4) і діяв так само, як Його Батько (Ін 5:17), звільняючи людей від поневолення сатаною (Лк 13:16) і зцілюючи їх (Ін 7:23 і слід .; 9:14). Тим самим Ісус Христос показав, що Він є Той, Хто приносить людям істинний спокій Божий (Мт 11:29);
Наслідуючи свого Господа, християни усвідомлювали себе вільними від виконання зовнішніх заповідей суботи, оскільки підкоряли виконання Божої волі не тільки один день на тиждень, але і все своє життя. Особливим днем ​​для християн замість суботи став перший день тижня - день воскресіння і явища воскреслого Господа (Ін 20: 1,19,26) з цього він став днем ​​християнського богослужіння. Дуже важливо, що у християнського свята відсутня найпомітніша ознака іуд. святкового дня - відпочинок від роботи. За винятком часу для богослужіння, до-рої надавалося і рабам, християни, в день Господній, займалися повсякденною працею. За часів зародження чернецтва це стосувалося навіть до найсуворішим монастирям.

Така історія, такі християнські традиції. Розглядаючи життя перших християн, багато з яких довели свою любов до Господа своєю мученицькою кончиною, важко припустити, що ми, займаючись в недільний освячений день нічогонеробленням, зможемо більше догодити Богові, ніж вони.

Звичайно, правильно помолитися в цей день в храмі під час Богослужіння, а вже потім займатися повсякденним служінням ближнім, пам'ятаючи в серці своєму воскреслого Господа. Але не всім це дано. Різні обставини життя можуть перешкоджати нам відвідати недільну службу, це сумно, але ніщо не заважає проводити нам щохвилини нашого життя стоячи перед перед Богом, намагаючись виконувати Його заповіді любові. А це має на увазі постійну працю.

Але будемо на сторожі. Не будемо потурати ліні і многопопечітельству. Будемо здраво оцінювати своє становище, і вирішувати можемо ми побувати на службі, причастити дитину, самим причаститися Святих Христових Таїн, або не можемо, прислухаючись до голосу совісті, пам'ятаючи, що Господь сказав: "Я єсмь лоза, а ви гілки; хто перебуває під мені, і Я в ньому, той рясно зароджує, бо без мене не можете робити нічого "(Иоан.15 :).

Виходячи з вищесказаного можна зрозуміти, що робити в неділю гріх, а що гріхом не є. (Якщо все ж не зрозуміло, питайте конкретно, з подробицями, тому, як вишивати в неділю ікону - богоугодна справа, а вишивати спокусливу картинку - гріх).

Питання: Добрий день, батюшка!
Я хотіла б дізнатися, чи можна вишивати в неділю? Мене з дитинства привчили, що в неділю і празники не можна шити, в'язати.

Відповідь: Думаю, після служби можна, адже це для Вас не робота, а так, рукоділля, щоб в неробстві не сидіти. Допоможи Господь!

так що звідки все вигадали що треба в неділю нічого не робити - не зрозуміло. напевно, комуністи таку лжепропоганду дуже вдало вбили, що ми до цих пір нічого про християнство не знаємо. і ще або треба весь церковний календар дотримуватися або взагалі за це не братися, а то якась незрозуміла полумерная релігійність виходить.

Дуже делікатне питання-чи можна вишивати в неділю і церковні свята. І ось я знайшла таку статтю

Питання настоятелю / Ікони

Чи можна вишивати в церковні свята? Як Церква дивиться на вишиті ікони?

Чи можна вишивати в церковні свята? Зокрема, у неділю? Бабуся моя говорила, що з Різдва до Водохреща ввечері теж ніякої роботи не можна робити, т. Е. І вишивати теж.

Я являюсь православної, але, на мій сором, не завжди відвідую храм. Але все-таки намагаюся по можливості дотримуватися якісь правила, дотримуватися ранкову і вечірню молитву.

Як Церква дивиться на вишиті ікони? Чи можна їх вишивати? Чи можна їм молитися?

Як дивиться Церква на вишиті ікони? Шиття, але тільки не хрестиком, а лицьове шиття є один з видів церковного мистецтва, зразки якого Ви можете побачити в музеях і храмах. У нас є шиті плащаниці, тобто зображення положення Спасителя до гробу, шиті хоругви, ікони, які носяться на високих держаках під час хресних ходів і прикрашають храми, інші шиті ікони, шиті пелени, покрівці, які покладаються на святі речі. Тому освоюйте церковні техніки шиття, і прикладайте Ваша праця для прикраси храмів Божих, справа добра.

Дівчата, спасибі за таку тему. Знайшла в ній вичерпні відповіді з приводу вишивки в неділю і свята. Ви допомогли мені знайти аргументи на нашому вічній суперечці зі свекрухою з цього питання.

Як Церква дивиться на вишиті ікони?


Теж один з вічних питань для вишивальниць. Я думаю, що вишивати ікони чи ні - це вибір кожної конкретної людини. Я впевнена, що ніхто просто так від нудьги НЕ буде вишивати ікону, до цього треба прийти і якщо прийшло це бажання вишити ікону, значить це завгодно і богу і самої вишивальниці. Ось я, наприклад, вишиваю ікони не для храмів або церков, де кожна ікона має відповідати канонам і бути "намолено" роками, а для своєї сім'ї, своїх близьких. І вишиваються вони з такою доброю енергією і теплом, що шкоди від цього нікому не буде і свою роль нести добро вони виконують незалежно від того виконані вони за всіма канонами чи ні. До речі, я ні на одну свою ікону благословення не питала, але тим не менш, на одній виставці, приуроченій до різдвяного форуму, мені вручили диплом, підписаний самим архієпископом. Та й з освяченням вишитих ікон, по-моєму, ні в кого проблем не виникає.

Схожі статті