Вогняний апостол, або три помилки про Святого Патріка, православне життя

вміст

Вогняний апостол, або три помилки про Святого Патріка, православне життя

Що ж це за святий і чому свято в честь нього так любимо людьми в багатьох країнах світу - незалежно від того, наскільки вони відчувають себе християнами?

У День святого Патрика навколо стає більше зеленого кольору. Від Дубліна до Сіднея, від Нью-Йорка до Москви вулиці наряджають в зелене, зеленим стає одяг, пиво, машини, стіни будинків і навіть особи святкуючих. Музика і танці, святкові богослужіння (на Заході, а з недавніх пір і в наших краях), духові оркестри, ошатні автоплатформи, спектаклі, костюми, феєрверки, концерти. і все це в ім'я однієї людини, який жив півтори тисячі років тому.

З історичної точки зору, особистість і діяння святого Патрика підтверджені багатьма достовірними свідченнями і документами. Але, мабуть, важко буде знайти будь-яку ще історію про реальну людину, настільки щільно заросла міфами, легендами і казковими переказами. Тому, незважаючи на такий інтерес до імені святого, багатьом відомо тільки те, що Патрік якось пов'язаний з Ірландією, пивом і трилисником. Але чи дійсно він був таким собі «покровителем» пива і лепреконів? Отже, викриємо три популярних помилки про святого Патріка.

Патрік ні пивоваром

Яка перша думка приходить в голову тим, хто збирається святкувати Saint Patrick's Day? Правильно! Де будемо пити? Питання «що пити», просунутими падді *, як правило, не ставиться. Природно, пиво.

Але це і є помилка номер один - адже Патрік ніколи не був пивоваром. Більш того - в старі часи під час свята святого Патрика в Дубліні і по всій Ірландії закривалися всі паби та відкривалися все церкви.

Вогняний апостол, або три помилки про Святого Патріка, православне життя

У «Сповіді» Патрік оголює таємні куточки своєї душі, описує свої пригоди, розповідає про покаяння і молитви, оповідає про те, як він шукав Бога і як Бог, в результаті, знайшов його. Цей документ відображає щирість і рідкісну простоту святого Патрика. Як зауважив найбільш строгий критик вчених-патрікіанцев (т. Е. Тих, хто вивчає все, пов'язане з діяльністю св. Патрика) Девід Бінчі, «моральне і духовне велич цієї людини виблискує в кожній кострубатою фразі його" сільської латині "».

Як бачимо, місія Патрика в Ірландії була далеко не святом. Колосальна праця проповіді Євангелія був пов'язаний з неймовірним напруженням і витратою величезних душевних і фізичних сил. І Патрік вірив, що ці сили йому дає Бог.

Патрік використовував один важливий місіонерський хід, який згодом і допоміг християнства безперешкодно поширитися по всьому острову. Коли язичництво кидало святому виклик, він аргументами слів і силою віри руйнував його дощенту. Коли язичники були щирі у своїх помилках - Патрік був гранично терпимо, адже боровся він не з людьми. Переказ доносить нам розповідь про те, як Патрік, проповідуючи велику таємницю Єдності Божества в Святій Трійці, зірвав зростаючий під ногами конюшина і, високо піднявши трилисник над головою, наочно показав ірландцям, як цей образ можна собі уявити. З тих пір три зелених листочка конюшини стали ірландським символом Святої Трійці, а зелений колір трилисника став кольором всієї нації, так що зелені шати в День святого Патріка - це символ Святої Трійці, а не зеленого змія. Патрік ні пивоваром, і, ніби передбачаючи таку метаморфозу в часі, він пише свою «Сповідь», яка свідчить нам про те, ким же був насправді Патрік: «Я бажаю, щоб брати мої знали про ревнощі моєї, і зрозуміли, чим живе душа моя ». А ще.

Патрік не був. Патріком

Ні, він, звичайно, їм був, але ось саме це ім'я з'явилося не відразу і при досить трагічних обставин.

Коли в кінці IV століття в заможній родині Кальпурния у його дружини концесію народився хлопчик, його назвали Магон.

Сім'я була християнська і належала до романізованого кельтської знаті - римське присутність разом з легіонами принесло до Британії і Євангеліє, так що серед офіцерів, солдатів римської армії і їх нащадків було чимало християн. Вже дід Патріка був священиком, а згаданий вище батько Патріка Кальпурний носив сан диякона. Крім того, Кальпурний був декуріона - членом міської ради, спадковим аристократом.

Говорячи про такий християнському сімействі, було б природно уявити дитинство Патрика повним благочестя, споглядального життя і молитовного настрою. Але за свідченням «Сповіді», життя сина диякона і онука священика була далека від християнських ідеалів. Ось як сам святий розповідає про роки своєї молодості: «Ми відвернулися від Бога, не дотримувалися Його заповідей і не були слухняні нашим священикам, постійно нагадував нам про порятунок. гріхи мої завадили мені застосувати до себе те, що я читав ».

Втім, з обивательської точки зору, перші шістнадцять років життя Патріка складалися цілком щасливо. Разом з двома своїми сестрами він отримує домашню освіту на віллі батька, живе життям, як би зараз сказали, «золотої молоді», в достатку і достатку, ні про що серйозне не думає. Його доля склалася б звичайним для аристократа чином. Він став би заможним членом третього, після сенаторів і вершників, стану Римської імперії. Успадкував би місце свого батька, став би муніципальним чиновником. Стежив би за контролем податків, що надходять з римської Британії в імперську скарбницю. «Зібрав» б стан, народив би дітей і помер би в достатку і ситості - без особливих подвигів і слави, але зате в рідному домі, на своєму ліжку, в оточенні коханої сім'ї. Все могло б так і бути, якби в спокійне життя Патріка не ввійшов Христос, розділивши її на дві половини.

Вогняний апостол, або три помилки про Святого Патріка, православне життя

Отже, перші шістнадцять років життя Магона проходили по-дитячому безтурботно. Але ось в 405 році на віллу Кальпурния напали пірати, які припливли з сусідньої Ірландії. Вони розгромили будинок, спустошили землі і захопили юнака в полон. Шістнадцятирічний хлопчик стикається з жахом полону. Незабаром його продають в рабство і в знак приниження дають йому кличку. Можна не сумніватися, що ті, хто продавав Магона, красномовно малювали багатство розграбованої вілли його батька і повідомили про знатне походження юнаки. Новий господар вирішив дати полоненому нове ім'я і презирливо назвав свого молодого раба Patricius - «знатний чоловік, патрицій».

В ірландському полоні змінюється не тільки ім'я Магона - з ним відбувається і зміна внутрішня. Він знаходить віру, відкриває для себе Бога, і Бог відкривається йому. Дивно, але пізніше, будучи вже поза уз рабства, і навіть зустрівшись з батьками, Патрік не змінює своє рабське прізвисько. Він ніколи більше не носитиме ім'я, отримане ним на волі. До кінця днів своїх Патрік буде нести ім'я раба, пов'язане з роками його приниження, але з якого, в той же самий час, почалося його навернення до Христа. Так патрицій по народженню став Патріком у Христі.

Шість років Патрік перебуває в Ірландії рабом, але це - шість років духовного зростання і молитовного творчості. Нарешті, одного разу вночі Патрік вирішується на втечу.

Він потрапляє на корабель, який експортував знаменитих ірландських вовкодавів. Разом з чотириногими друзями Патрік прибуває в Галію, де і живе якийсь час, поки в 432 році не отримує одкровення від Бога - повернутися туди, звідки чудово було врятовано. Це був важкий крок, але Патрік підпорядковує свою волю волі Бога, тому що, за його власним словом, «Бог давно вже переміг в мені». Святий несе євангельську радість тій землі, яка принесла йому багато горя. З цього моменту Патрік стає, за влучним висловом ієромонаха Серафима (Роуза), «вогненним апостолом Христа».

Патрік ні ірландцем

Те, що ви зараз прочитаєте, благочестивим читачам з зеленого острова може не сподобатися, і навіть може бути розцінено як блюзнірство, і це зовсім не перебільшення.

Справа в тому, що у свідомості всякого жителя смарагдовою країни Патрік і Ірландія нерозлучні, як вівці і пастух. Саме друге ім'я ірландця - «падді» - говорить про те, що для нього Патрік - це перший ірландець на землі, найголовніший і стовідсотковий. Але факти є факти. Самий ірландський ірландець не була ірландцем, а британцем. Коли в 432 році Патрік починав своє нелегке служіння в Ірландії, йому допомагало одне лише надія на Бога. Саме в цьому році місіонер і кілька його супутників відчалюють від європейського континенту і висаджуються на диких ірландських берегах. Патріку було тоді близько сорока років, і протягом наступних шістдесяти років він проповідує Євангеліє і звертає жителів Ірландії в християнство.

Йому довелося зіткнутися з реакцією місцевих вождів, злістю друїдів, просто людськими забобонами. Досить згадати один випадок з житія святого Патрика, коли хтось Діху, побачивши, що наближається чужинця, вихопив свій меч і хотів убити святого, але його рука застигла на півдорозі, втративши здатність рухатися. Після цього Діху став більш дружелюбним і навіть подарував Патріку великий амбар, де стали проходити перші служби.

Вогняний апостол, або три помилки про Святого Патріка, православне життя

Традиція зв'язала ім'я апостола Ірландії з ще однією видатною особистістю того часу - королем Лойгайре, перша зустріч Патріка з яким сталася в обстановці далеко не доброзичливій. Одного разу все королі і вожді Ірландії були зібрані в будинку Лойгайре в Тарі. Присутні святкували свято Бельтайн, який знаменував настання літа і інавгурацію короля. У ніч цього свята у всій Ірландії повинні були бути погашені багаття. Перший вогонь в цю ніч повинен був запалюватися в королівському будинку. Але саме в цю ніч Патрік вирішує відсвяткувати першу Великдень на землі Ірландії і запалює великодній вогонь на вершині гори якраз навпроти Тари. Обурений король наказує негайно вбити нечестивців і погасити вогнище, однак друїди пророкують йому, що полум'я цього багаття незабаром розгориться по всьому острову і стане вище, ніж вогонь самого Лойгайре. Патрика призводять до здивованому Лойгайре, і він починає проповідь Євангелія, яка супроводжується безліччю чудес і духовним змаганням з жерцями. Будучи осоромленими, жерці відступають, а Лойгайре велить запрягти для Патріка колісницю з дев'ятьма кіньми, бо так личить богам (мабуть, він прийняв Патріка за одного з них). Але Патрік, подякувавши короля, пішов з палацу.

Всього через п'ятдесят років після початку місії християнство остаточно зміцнюється на землях Ірландії, і розбійницький острів, що наводив жах на все сусідні країни, перетворюється. У ранньому середньовіччі Ірландію будуть називати не інакше як «островом святих». А складений в VIII столітті список ірландських святих часів святого Патріка містить вже триста п'ятдесят імен - головним чином засновників церков, єпископів, людей, що прославилися християнськими подвигами.

Довгий час цей яскравий, особливий тип святості, яку так і називають кельтської, був маловідомий на Сході - церковне розділення, відстані і роки зробили майже неможливою передачу відомостей за межі західної частини християнської цивілізації. Але в XX столітті почалося відродження пам'яті святого Патрика і собору кельтських святих в середовищі православних християн. Одним з перших говорити про них став архієпископ Шанхайський і Сан-Францисский Іоанн (Максимович), який зараз прославлений Російської Православної Закордонної Церквою як святий. Його інтерес до стародавніх подвижникам захопив багатьох наших сучасників - наприклад, ієромонаха Серафима (Роуза), який писав: «Ми не повинні думати:" Ага, це все було давно, тоді це надихало, але тепер - яка в цьому користь? "Навпаки, в діяльності святого Патрика ми повинні побачити діяльність християнина нашого часу, діяльність душі, яка горить ревнощами і любов'ю до Бога ».

Недарма батько Серафим (Роуз) вважав, що приклад ірландських святих надзвичайно важливий для нас сьогодні - адже ці люди, проходячи незліченні кілометри під час своєї місії, не переставали завжди дивитися вгору і радіти. Ось ця радість у Господі і є справжнє спадщина Патрика і Ірландської Церкви.

Ось і сьогодні, святкуючи пам'ять святого Патрика в Росії, можна хоч трохи задуматися над тим, хто ж був цим факелом, які освітлювали радості та в добрі нелегку і важку дорогу Патріка і його послідовників. І для тих, кому з ним по шляху, зелений колір цього дня стане не кольором зеленого змія, а кольором вічності, кольором «доброго і дорогого Пастиря», як називали Господа стародавні ірландці.

Вогняний апостол, або три помилки про Святого Патріка, православне життя

З «Листи до Коротіку» (Sancti Patricii ad Coroticum Epistola)

«Лист св. Патрика до Коротіку »(або інакше« до воїнів Коротіка ») - по суті, хронологічно першим дійшов до нас твір ірландської літератури. Як і в більш пізній «Сповіді», написаної святителем перед смертю, мова послання - латинський. Примітно, таким чином, що у витоків багатющої середньовічної двомовної писемності Ірландії стоять тексти саме латинські. У цьому листі святий Патрік владно і з лютою ревнощами про свою паству звертається до Коротіку - бриттской вождю, чиї воїни-християни під час набігу полонили для продажу в рабство безліч новохрещених ірандцев - «підопічних» св. Патрика. Сам факт жорстоких вбивств і полону християнами християн гранично обурює святого, і він загрожує Коротіку і його воїнам відлученням. «Ревнощі Божого» примушує його, заявляючи про свій дар, наполягаючи на своєму покликанні і правах, знову і знову звертатися звільнити бранців.

Я, Патрік, грішник, невіглас, який живе в Ірландії, свідчу про єпископство своєму. А над усім вірую, що все, що є у мене, отримав я від Бога. І ось, я живу серед варварів, мандрівник і вигнанець заради любові Божої. Якщо я гідний, живу для Бога мого, щоб вчити язичників, навіть якщо інші і зневажають мене.

. Хіба в Ірландію потрапив я не Божим велінням, а через поклик плоті? Хто змусив мене? Тому я пов'язаний духом не бачити ніколи нікого з рідні своєї. Хіба моє це - що я маю святе співчуття до людей, які колись полонили мене і відвезли з челяддю і прислугою з батьківського дому. Ось, я слуга у Христі чужому народові заради невимовної слави вічного, яка є в Христі Ісусі Господі нашім. Чи не моя це благодать, але Бога, Який дав мені це піклування в серці, бути одним з Його мисливців або рибалок, про які Бог колись передбачав, що вони прийдуть в останні дні.