вороги людини

Вороги людини - 1) люди, свідомо перебувають у відношенні тієї чи іншої людини в стані ворожнечі, принципово налаштовані на ворожнечу (2Цар.22: 49); 2) люди, формально не розташовані до ворожнечі з тією або іншою людиною, але погано впливають на нього за допомогою особистого прикладу і умовлянь, що перешкоджають йти по правильному, богоугодному шляху; 3) диявол і підлеглі йому занепалі духи (Мф.13: 39).

Ворогом людини Спаситель назвав диявола (Мф. 13:28). Занепалі ангели. очолювані дияволом прагнуть погубити людську душу, діючи через всеваемие в людини гріховні помисли. Засвоєні людиною гріховні помисли стають пристрастями, які перетворюють людину в раба диявола, роблять його противником Всесвятого Бога.

Спокусливий людини диявол виступає перешкодою на шляху здобуття Божественної благодаті, на шляху Богопізнання і обоження. Він залишений Богом для випробування произволения людини, щоб людина в духовній боротьбі з ворогом явив Богу свій вільний произволение вічно перебувати з Ним.

Одне з імен ворога людського роду, що зустрічається в Біблії. - сатана, що в перекладі з івриту означає «перешкода» або «противник». За вченням свв. отців, диявол, як і підлеглі йому ангели не мають справжнім веденням, бо вони позбавлені з'єднання зі всезнаючого Богом. По слову св. Петра Дамаскіна. занепалий ангел "через нерозуміння і гордість втративши ведення, дарованого Богом, по нужді став нерозумним і сам собою не може знати, що має робити, але дивиться, що робить Бог для нашого спасіння, а з цього навчається і ухитряється робити подібне до смерті нашої» . По слову св. Іоанна Златоуста. він ненавидить Бога, не в змозі будучи нічого зробити проти Нього, воює проти нас, створених за образом Його, думаючи цим мстити Богу.

Боротьба з ворогом людини - невід'ємна частина християнського духовного подвигу. Християнська духовна боротьба не є лайкою проти «крові і плоті, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти духів злоби піднебесних» (Еф. 6:12). У цій боротьбі людині допомагає Сам Бог.

Чому Господь Ісус Христос сповістив, що вороги людині - домашні його (Мф.10: 36)?

Власне, ця теза була відома людині з набагато більш давніх часів, наприклад, зі слів пророка Міхея (Міх.7: 6). Однак, як в старозавітний період, так і в новозавітні часи ці слова, при правильному осмисленні, ніколи не сприймалися віруючими грубо буквально, в формі безумовного Божественного вказівки на те, щоб бачити в особі своїх родичів або друзів - непримиренних ворогів.

Навпаки, як Старозавітні, так і Новозавітні Священні Книги свідчать про необхідність любові до своїх ближніх, закликають надавати їм, по мірі необхідності і можливості, посильну підтримку (див: Милосердя).

Скажімо, заповідь про шанування батька і матері була одним з найважливіших Божественних вимог, безпосередньо які стосуються особистісних стосунків у сім'ї (Исх.20: 12). У ній немає навіть і найменшого натяку на доречність будь-якого ворожого ставлення сина до батьків і навпаки.

Спаситель же, кажучи про братні взаємини, засвідчив, що навіть і безпричинно гнівається на свого брата підлягає суду (Мф.5: 22) (див: Гнів). А здавалося б, просте, банальне наречення брата «божевільним» обіцяє несправедливому реготали пекельний вогонь (Мф.5: 22). Більш того, Новий Завіт не тільки не зводить ставлення до домашніх, як до ворогів, в обов'язковий принцип, але і вчить любити всіх своїх ближніх. включаючи в це поняття ( «ближній») найширший моральний сенс (Мф.19: 19).

Стало бути, ворогами домашні повинні визнаватися не апріорі і не огульно, а лише в особливих випадках: тоді, коли вони дійсно перешкоджають людині жити правильної життям, відволікають або, що гірше, відривають його від спілкування з Богом і Його святими.

Але чому Господь, кажучи про ворогів, все ж поставив акцент на домашніх? - Це пов'язано з тим, що частіше звичайного особливий вплив на людину надають саме домашні, адже вони йому ближче багатьох інших людей, краще знають його, та й самі, як правило, користуються більшою довірою. Тому, якщо негативний вплив виходить від домашніх, воно буває набагато ефективніше і, отже, небезпечніше, ніж вплив, який чиниться сторонніми людьми.

Схожі статті