Забудьте про забобонів

Як правильно знайти супутника життя

Я намагався писати просто і прямо, щоб допомогти тобі прийняти одне з найважливіших рішень у житті.

Коли Бог створив перших людей і поселив у Едемському саду, Він, з одного боку, дав їм свободу є від будь-якого дерева в саду по їхньому смаку. Бог не диктував їм, коли їсти яблука, а коли банани. Це був повністю їх вибір.

З іншого боку, було встановлено кордон навколо дерева пізнання добра і зла. Коли вони вибрали з'їсти заборонений плід, це призвело до серйозних наслідків. Так само і з вибором супутника життя: Бог дав нам свободу шукати і знайти один одного, але є речі, навколо яких Він поставив перепону. Я хотів чітко позначити і те й інше.

Я хотів, щоб ти отримав рада та відповіді на ті питання, про які ти, можливо, думав.

Бажаю тобі знайти правильного супутника життя!

Забудьте про забобонів

Шлюб з самого початку був встановлений Богом як підставу будь-якого суспільства на всі часи. Коли Бог створив цей світ і перших людей. Він проголосив: Недобре бути чоловікові одному. Він взяв ребро чоловіки і з нього створив жінку. Бог зробив це, щоб символічно показати тісний взаємозв'язок між чоловіком і жінкою в плані творіння. Саме тому ми відчуваємо особливий інтерес руг до одного і бажання з'єднатися. Через те, що ці взаємини так природні, ми часто забуваємо, що вони мають божественне походження. Одружитися та вийти заміж, заснувати сім'ю і виховати наступне покоління - важлива частина Божого плану для твого життя.

Павло пише, що, вступаючи в шлюб, чоловік роздвоюється в своїх бажаннях, тому що він повинен догоджати і Господу, і дружині (див. 1 Кор. 7: 32-35). Це не означає, що Павло принижує шлюб, він просто реалістично дивиться на речі. Коли ти одружений або заміжня, ти не можеш нехтувати своїм чоловіком або дружиною, але ти прив'язана до нього Законом, поки живе чоловік (дружині) (Рим.7: 2). Навпаки, бажання зруйнувати концепцію шлюбу як підстава для побудови суспільства в спробі досягти вищого духовного призначення - цілковита брехня, що суперечить Біблії.

Саме Павло говорить, що це духи спокусники і вчення бісівські, які забороняють вступати в шлюб (1 Тим. 4: 1-3).

Незважаючи на те, що деякі люди самі вибирають залишатися самотніми, переважна більшість людей хочуть створити сім'ю. Ти напевно належиш до останніх, просто тому що читаєш книгу з такою назвою. Хочу підбадьорити тебе з самого початку. Звичайно, є така людина, яка стане твоїм супутником життя! Може бути, ти відчуваєш зараз, що це неможливо, але, безсумнівно, є людина, з якою ти можеш жити щасливо все життя! Найбільша перешкода до створення сім'ї - це не твій зовнішній вигляд або здатності, але твоє неправильне мислення. Нехай Господь оновить твій розум під час читання цієї книги. Не будь упертим і не комплексуй, забобони, страхи і безнадійність та залишать тебе назавжди!

Бог не подасть твого майбутнього супутника на тарілочці. Перш ніж продовжити, хочу звернути твою увагу на найбільш поширені твердині.

Перше: Господь повинен подати мені майбутнього чоловіка на тарілочці з блакитною облямівкою. Ніде в Біблії Бог не обіцяє привести до тебе майбутнього чоловіка або дружину! Найближче до цього, що можна знайти, це вірш із Притч (19:14). Розумна дружина - від Господа.

Діти теж дар від Господа (див. Пс. 126: 3), але не будеш же ти просто чекати, що вони з'являться самі собою. Отже, немає біблійного підгрунтя і для того, щоб пасивно очікувати, що Господь приведе тебе дружину або чоловіка абсолютно незалежно від тебе. Слово також говорить: Хто знайшов добру дружину, той знайшов благо та отримав благодать від Господа (Пр. 18:22). Адже це не Бог збирається одружитися, а ти. Звичайно, Він хоче допомогти у всій цій процедурі, але це зовсім інше питання.

Занадто часто я бачив, що люди зациклювалися на те, що абсолютно необхідно зустрітися з ним (з нею) надприродним чином. Насправді зовсім не обставини, при яких ми зустрілися, вирішують, наскільки успішним буде наш шлюб. Шлюб твориться і повністю залежить від нашої відданості один одному рік за роком. Ти не досягаєш остаточної перемоги в день весілля, це день, коли все починається!

Подивися на Адама! Якщо хтось в історії і отримав дружину надприродним чином, то це він. Але Адам і Єва не будували свою сім'ю на Божих принципах. Їхня сім'я пережила найбільшу трагедію, коли старший син убив свого брата. Більшу частину свого життя вони жили в скорботи і під прокляттям, хоча, безперечно, саме Бог їх поєднав. Їхні нащадки не перетворили всю землю в Едемський сад, як того хотів Бог, але замість цього хаос і ненависть поширилися по землі.

Подивимося на це з усією тверезістю. Звичайно, ми не відкидаємо тих, хто має сильне свідчення про обставини своєї зустрічі, але ти можеш мати не менше щасливу сім'ю, навіть якщо зустрів свою кохану при самих пересічних обставинах. Нереалістичні мрії.

Друга твердиня. яку я хочу розбити, називається «Прекрасний принц на білому коні». Цією назвою я позначаю наші вимоги, які ми пред'являємо до майбутніх дружин і чоловіків. Духовно зрілий, дисциплінований, красивий, люблячий, радісний, сильний молитовник, в стані брати відповідальність на себе або якісь інші характерні риси потраплять в твій список. Дуже часто список зростає, а ти цього навіть не помічаєш. Зрештою, твоїм ідеалом стає той, кого взагалі не існує, - прекрасний принц на білому коні.

Один невеликий рада: візьми свій список в руки і подивися в дзеркало. Не забудь, що прекрасні принци одружуються тільки на прекрасних принцес (або навпаки). Що я маю на увазі? Так якщо та людина, за яку ти збираєшся вийти заміж, такий фантастичний, то він напевно захоче одружитися на людину, яка знаходиться на одному рівні з ним.

Питання: Чи це? Навіть при самому поверхневому огляді неувага до особистої гігієни і недостатньо правильна мова можуть відштовхнути від тебе прекрасного принца. Якщо шукаєш людини із зовнішністю кінозірки, то ти повинен зрозуміти, що ті деякі люди, які мають такий зовнішній вигляд, напевно шукають собі відповідного партнера. Я не кажу це, щоб принизити тебе, але щоб ти побачив, що найкраще - це знайти партнера, відповідного тобі, і потім рости разом у вірі і разом будувати свою сім'ю.

Якщо ти прагнеш до вищого, ти перший повинен змінитися. Люди, які досягли певного віку, як правило, стають більш вимогливими. Вони вже встигли встановити звички в своєму житті і вже не такі гнучкі, як молоді. Чим старше ми стаємо, тим менше можливості для вибору. З віком підвищується ризик, що ти будеш готовий взяти кого завгодно, лише б не залишитися самотнім, або станеш пасивним і впевнені себе: Я ніколи не буду мати сім'ю.

Не бійся, наприклад, одружитися на комусь набагато молодша за тебе. Може бути, щось радикально повинно змінитися в твоєму розумінні, якщо ти десять років мрієш одружитися, і до сих пір нікого не знайшов. Вся справа в твоєму списку. Подивися чесно на свої достоїнства, коли читаєш цей список. Ймовірно, ти побачиш, що не цілком відповідаєш своєму «прекрасного принца». Розірви свій список, якщо ти взагалі хочеш коли-небудь вступити в шлюб!

Звичайно, обітниця в Посланні до Филип'ян (4: 6) - не піклуватися ні про що, але завжди в молитві відкривати свої бажання перед Богом - може бути хорошим підставою для молитов, але тим не менше треба мати і реалістичне підставу. Після того як ти будеш благати, починай діяти. Ми завжди повинні молитися з вірою, щоб отримати відповідь, але віра завжди підтверджується справами.

Візьмемо історію Пітера як приклад. Йому було вже за тридцять. Одного разу він зайшов до нас у гості. Коли ми сіли за стіл, він заговорив про те, як мріє знайти дружину. В останні тижні це стало особливо нестерпно, пояснював він. Ми ще трошки поговорили, і я запропонував йому помолитися про це молитвою згоди. Ми відкрили Послання до Филип'ян і читали з четвертого розділу. Потім я запитав у нього, чи може він собі уявити, якою має бути його майбутня дружина. Я не мав на увазі колір волосся і очей і всі інші «суперхарактеристиками», але швидше за основний тип особистості, який йому подобався. Після того як Пітер зміг сформулювати це для себе, ми порадили йому самому молитися і відкрити свої бажання перед Богом. Після цього ми всі разом подякували Господа, що Він почув наші молитви. Через кілька місяців він зустрівся з Сузанною, і вони полюбили один одного. Сьогодні у них чудова сім'я і кілька дітей.

Звичайно, Бог відповідає на подібні молитви, але Пітер повинен був сам щось зробити, коли він познайомився з Сузанною.

Ще раз хочу підкреслити, що сімейні відносини будуються і шлюб може стати щасливим, навіть якщо обидва вважають, що початок був таким вже досконалим. Може бути і навпаки: сильне начало не допоможе, якщо через деякий час обоє йдуть від Господа.

Ніколи не забуду розповідь одного проповідника на ім'я Фредерік (ім'я вигадане) про те, як він зустрівся з «досконалої» жінкою, яка стала його дружиною. Він розповів нам приблизно наступне:

До мого спасіння я був алкоголіком. Одного разу, бажаючи покінчити життя самогубством, я хотів з'їхати з мосту на машині. Моя спроба не вдалася. Машина була розбита, а я прийшов до тями в реанімації, з ніг до голови в гіпсі.

Через деякий час я зміг розмовляти з медсестрою. Виявилося, що з цієї медсестрою у нас було дуже багато спільного. Ми обидва були розчаровані в людях і суспільстві, і обидва любили як слід випити. Вона навіть давала мені розбавлений спирт через трубочку. Коли мене перевели в іншу лікарню, ми писали один одному листи. Через три місяці в одному з листів я зробив їй пропозицію. Ми одружилися, і два перших роки нашого спільного життя були справжнім пеклом на землі, і тільки дивом справа не дійшла до розлучення. Ми були чудесним чином врятовані, і Бог відновив наші життя і закликав нас на служіння. Тепер я не можу сказати нічого, крім того, що вона найдосконаліша жінка в світі. Я не можу висловити в словах, що вона для мене значить.

Фредерік насправді сяяв, коли він розповідав мені свою історію. Це лише одне з багатьох свідчень, які показують, що сім'я може бути щасливою, якщо ходити Божими шляхами, навіть якщо спочатку все було погано.

Єдиний правильний варіант.

Третє питання. який я хочу підняти, це теорія, що існує тільки один-єдиний підходящий партнер. Дуже часто це стає причиною страху при вирішенні питання про шлюб, замість радості, а так бути не повинно. Як ми бачимо в Посланні до Ефесян (2:10). поза всяким сумнівом, у Бога є план для нашого життя. Бо ми - Його твориво, створені в Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в. Божий план для нашого життя - це вираз Божої любові і турботи. Коли ми шукаємо Бога, щоб виконувати його волю, ми знаємо, що Його воля для нас благо, а не зло. Є щось неправильне в нашому розумінні питання, якщо думки про це паралізують нас і наповнюють страхом.

Однак Бог віддав вибір в наші руки. У Посланні до Филип'ян (2:13) описується, як Господь втілює Свою волю в нашому житті: Тому то Бог викликає в вас і хотіння і діяння за Своїм уподобанням. Коли ми шукаємо Господа і віддаємо Йому своє життя. Він діє через вбудовані механізми, вкладені в нас при творінні. Серед усього іншого до них відноситься те, що ми називаємо закоханістю.

Дуже уважно стався до різноманітним пророцтвам, які обіцяють особливу людину саме для тебе! Ти також не можеш «брати вірою» якогось конкретного людини. Це вид чаклунства, який різними засобами намагається контролювати інших людей або обставини.

Одного разу я розмовляв з жінкою, яка зациклилася на подібному «пророцтві». Вона питала, чому Бог не був вірний. Обіцяний їй чоловік взагалі не дивився в її бік і одружився з іншою, але через це «пророцтва» вона все одно вірила, що він коли-небудь стане її чоловіком.

Неможливо змусити іншу людину одружитися, грунтуючись на «духовних» переживаннях.

Я розмовляв і з такими людьми, які в духовних переживаннях бачили один одного разом і в служінні Господу. Вони відчували, що змушені одружитися, хоча не відчували любові і не підходили один одному.

Ніколи не забувай, що ти не повинен одружитися, якщо не хочеш і відчуваєш примус! Релігійні біси часто діють в цій сфері.

Звільнися від самоприниження

Якщо ти думаєш, що «поїзд уже пішов» коли той, в кого ти був закоханий, вийшов заміж або одружився, то не забудь, що завжди приходить наступний поїзд, і він нічим не гірше першого. Тільки не сиди вдома в депресії, тому що до сих пір жоден чоловік і жодна жінка не прийшли поштою післяплатою. У людини, покинутого іншому, може розвинутися комплекс неповноцінності і низька самооцінка. Є два види самооцінки: плотська, в основі якої лежить гордість, і духовна, в основі якої - впевненість в Бозі. Бог, природно, хоче, щоб у тебе був збалансований духовний погляд на себе.

Бог створив тебе унікальною особистістю. Ти такий, який ти є, в основному тому, що Бог хотів, щоб ти був таким. Саме тому він любить тебе перш за все за те, хто ти є, а не за те, що ти робиш або не робиш. Можна побачити, наскільки ми цінні в очах Бога, подивившись на ту ціну, яку Він був готовий заплатити, щоб викупити нас. Ти станеш впевненіше в Бога, якщо погодишся з Ним і приймеш цю любов.

Ти, звичайно, знаєш, що недобре сміятися над людьми і нехтувати ними через їх характеру, зовнішнього вигляду, кольору шкіри або чогось подібного. Але в очах Бога так само недобре нехтувати самим собою. Насправді це образа Творця, коли ти дивишся на себе зі зневагою. Не роби цього, зміни своє мислення прямо зараз! Перестань говорити про своїх маленьких вухах, великих ногах або про своє кривому носі. Самоприниження - це гріх. Краще дякуй Богові за те, що Він створив тебе і що ти «дивно утворений», як робив цар Давид (див. Пс. 138). Якщо Бог тебе так сильно любить і знаходить задоволення в тому, що ти існуєш, то, звичайно, є багато людей, які думають так само. Завжди знайдеться хтось, хто думає, що ти привабливий, тому не потрібно грати і намагатися бути тим, ким ти не є. Ті люди, які змушені прикидатися, напевно мають проблеми в цій галузі. Нехтуючи собою, ти ускладнюєш іншим задачу побачити в тобі «родзинку». Іди і спілкуйся з друзями, щоб ти був відкритий для нових контактів. Церква - це природне місце, де можливо знайти свого супутника життя, але якщо ти думаєш, що в твоїй помісної церкви немає нікого підходящого, просто розшир коло свого християнського спілкування.

Якщо ти ловив рибу на місці, де не було жодної покльовки, поміняй місце. У цій справі необхідно використовувати просту життєву мудрість. Здорове і функціональне спілкування в церкві, в якому беруть участь і чоловіки, і жінки, - найправильніше місце підготовки до дружби з майбутнім чоловіком або дружиною. Пам'ятай також:

Окрасою їм нехай буде не зовнішнє, заплітання волосся та золоті убори або вбирання одеж, але захована людина серця в нетлінні лагідного й мовчазного духа, що дорогоцінне перед Богом (1 Пет. 3: 3-4).

Той, хто всі свої зусилля спрямовує на зовнішній вигляд, створює тільки красиву упаковку, не піклуючись про внутрішній зміст. І навпаки, якщо всередині у тебе є коштовність в очах Бога, не завадить, якщо упаковка теж красива! Здорова турбота про свій зовнішній вигляд і стилі поведінки - це зовнішнє вираження внутрішньої святості. Ісус не виглядав голодранців! У той же час це не означає, що ти повинен бути захоплений духом цього світу і думати, що тільки зачіска і одяг по самій останній моді роблять тебе привабливим і бажаним. Ці вірші говорять про те, що живе спілкування з Богом дають тобі таку красу, з якою не може зрівнятися жодна одяг або біжутерія цього світу.

Ісус викривав фарисеїв саме за те, що вони дбали тільки про зовнішній вигляд, а всередині вони були виконані злоби, ненависті і підступності. Ісус говорив, що в першу чергу треба очиститися зсередини, і потім все інше, або зовнішнє, може стати чистим (див. Лк. 11: 39-41).