Засудження - прихід святого Димитрія Солунського

В пост пристрасть засудження особливо нав'язлива, помисли осуду ближніх мучать душу, позбавляють душевного спокою. Оптинський старці добре знали, як прилиплива і небезпечна ця пристрасть, і вчили з нею боротися.

Преподобний Лев попереджав:
«Бережіться над усе зазірать і засуджувати ближніх - нам є про що попещісь, свої виразки гріховні смердять, треба про них докладати зусиль. За інших ви відповіді не дасте, а за себе ».

Преподобний Амвросій писав духовним чадам:
«Справжні ж раби Божі не дозволяють собі судити ні про що. Вони твердо пам'ятають євангельську притчу Господню: людини два внідоста до церкви помолитися, єдиний фарисей, а другий був митник. І розпочато фарисей ісчітаті перед Господом Добрия якості свої, і був відкинутий за це Господом. А митник само не смеяше і очию звести на небо, і зі смиренням моляшеся: Боже, будь милостивий до мене, грішного! І за це, не дивлячись на багато кількість гріхи свої не тільки отримав прощення, але і виправдання ».

Преподобний Йосип в листі до духовного чаду вказував на небезпеку засудження для життя земного і життя вічного, для порятунку душі:
«Треба відставати від гріхів і особливо від тих, яким ти найбільш схильна до, а то не тільки вічні муки ними заслужиш, а й на землі ще можеш багато постраждати від людей і від хвороб, аж до змиришся. Що посієш те й пожнеш. Якщо будеш засуджувати сестер, то від них піддасися осуду і наругу, а якщо начальство, то слухай, каже Святе Письмо: "Лють начальства - лють левова" (пор. Прип. 20: 2). Квапили виправлятися. Світ ти ».

Духовні наслідки засудження: Втрата благодаті
Преподобний Амвросій пояснював, що через засудження ми втрачаємо благодать, а втративши благодать, людина відчуває охолодження до молитви і читання духовних книг:
«Скаржишся ще на те, що зледащіли до читання і молитви: це тобі за те, що багато читаєш чужі справи і скоро робиш висновок».

Зневіра і розпач
Преподобний Макарій попереджав, що за засудження попускається нудитися зневірою і відчаєм:
«Думаю, що ні за що інше попустить тобі нудитися відчаєм, як тільки за докорів і осуд ближніх. Залиш це і старайся бачити свої гріхи, тоді і будеш миритися ... Якщо ж будемо розбирати і судити справи і вчинки близьких, то коли про свої Буду згадувати? »

Спокуси і хвилювання пристрастей
Старець Йосип пояснював, що після гордих помислів і засудження часто слідують спокуси, починають турбувати пристрасті:
«Видно, за гордість попустив Господь бути з тобою спокусі після прилучення Святих Таїн. Намагайся більше миритися та не засуджувати інших, вважати себе одну грішній і гірше всіх і не засуджувати інших, то і пристрасті менше будуть турбувати ».

У чому кого засудиш - в тому і сам побудеш
Іноді люди бувають збережені від падінь, як духовні немовлята, благодаттю Божою. Але якщо вони починають пишатися своєю бездоганністю, приписуючи її собі, а не дії охоронної Божої благодаті, якщо починають засуджувати падіння ближніх, то благодать відходить від засуджують, і вони впадають в такі ж гріхи, як ті, кого вони засуджували.

Преподобний Макарій писав своєму чаду:
«Читаючи про падіннях людей, дивуйся милосердя Божого і удаляй від себе збентеження від розмов про тебе чи або про що інше. Цьому нічого дивуватися, що ти раніше не була Борімен пристрастями: ти ще була немовля, і до тебе ніщо не доходило. Але хіба в цьому-то порятунок, щоб не бути Борімен, а думати про себе багато? І не знати своїх пристрастей і немічний? Пізнаючи ж їх, смиряйся і навчаємося борні і смирення ».

Про це ж попереджав преподобний Амвросій:
«Хто судить і засуджує, той те ж саме після накоїть, від чого визволи нас Боже».
«Ось тепер інша думає:" Я до церкви ходжу, а он та не ходить - ну яка ж вона! І та ось що робить - на що вже це схоже? "- та так все махає так махає ручкою, себе краще за інших вважає. Дивишся, і домахала до того, що впала нижче тих, кого засуджувала ».
Старець Йосип застерігав: «Намагайся не засуджувати нікого: в чому засудиш інших, в той сама впадеш».

Уникайте суспільства, де засуджують когось

Старець Макарій радив уникати суспільства, де засуджують когось, але не судити тих, хто засуджує, а пам'ятати про свої слабкості і гріхи:

«Просиш настанови, як б не захопитися самої в осуд, слухаючи інших засуджують? Здається, кращий засіб - рідше бути в таких суспільствах. А коли вже трапиться бути там, то не судити їх за те, що вони засуджують, а пам'ятати, що ти ще слабкіше їх на це; коли ж захопишся і сама в пересуди, то нехай це буде покаяння і принизь себе ».

Із засудженням доводиться боротися все життя
Преподобний Варсонофій нагадував: з осудом і роздратуванням доводиться боротися все життя, і важко уникнути цих пристрастей, коли живеш серед людей. Але без боротьби, без падінь і пізнання своєї немочі не було б смирення і духовного зростання. Старець згадував свої перші місяці в монастирі:
«Роздратування і осуд - це теж пристрасті, з якими доводиться боротися все життя. Коли я вступив сюди біля батька Анатолії, я йому говорив, що хотілося б мені пожити поуедіненнее.
- В затворі?
- Так, - відповідаю я.
- Що ж, і в баню ходити не будете?
- Звичайно.
- Так, ось я про те-то і говорю, що в баню ходити не будете.
- Ви, батюшка, - кажу я, - щось під «лазнею» розумієте інше?
- Так, пустеля, затвор не очищують нас. Я в пустелі зі своїми пристрастями можу жити і не грішити по видимому. Нам не можна там пізнати свою неміч, свої вади, роздратування, осуд, злість і інше. А тут нас чистять: як почнуть «шпигувати», тільки тримайся - ми будемо пізнавати свої немочі і миритися. Тут без вашого прохання почнуть вас чистити. Коли тільки вступаєш, все здаються ангелами, а потім почнеш бачити пороки, і чим далі, тим більше, - з цим треба боротися ».

Зоря лагідності духовної
Якщо ж навчимося ми боротися з помислами засудження, а навикнем, навпаки, до самоукоренію і самозвинувачення, то, за мудрими словами преподобного Льва, наше серце стане м'яким і лагідним і душа відчує світ духовний:
«Таким чином, ми почитаємо тих, хто кривдить нас благодійниками. І коли почнемо привчати себе до самозвинувачення, тоді непомітно встигнемо у внутрішньому звинуваченні (себе), тоді серце наше, з поміччю Всевишнього, може стати в духовному сенсі м'яким, лагідним. Людина місяця стане вмістилищем благодаті і світу духовного. Тоді душа відчує такий світ, якого ми в змозі прикрості відчувати, або, краще сказати, куштувати, не можемо. Сей-то світ буде просвіщати розум подвижника.
Зоря лагідності духовної простягне свої промені на розум, слово, розумне почуття. Тоді він зручніше може відобразити зло, підкорити і присвятити серце всього того, що тільки рятівною ».
Допоможи ж нам, Господи, на цьому нелегкому шляху! «Так, Господи, Царю, даруй мені бачити мої гріхи і не осуджувати брата мого».
Зі спадщини Оптинський старців: Ольга Рожнёва

Інші новини по темі:

Схожі статті