Життя християнина в миру - інформаційно-аналітичний портал

Written by Священик Олександр Торик

Питання: Як православний християнин повинен жити в світі, спілкуватися з іншими людьми в родині, на роботі, в побуті?

Відповідь: Церковне життя православного християнина не закінчується за стінами храму.

Більшу частину нашого життя ми проводимо в світі, спілкуючись з такими ж, як ми самі, недосконалими і страждають від своєї недосконалості людьми.

Тому дуже важливо, щоб ми не втрачали від цього спілкування отриману в храмі Благодать, але, навпаки, перебільшували Її перемогами над войовничим проти нас в цьому світі Злом.

Церква вчить нас, як вести цю невидиму битву, як відбивати напади диявола, як зміцнюватися в Дусі, як зростати і вдосконалюватися в чесноти, Вона ж надає нам і цілющі засоби для лікування душевних ран, отриманих від ворога в цій битві.

Церква іменує християнина "воїном Христовим". Досвідчений воїн прекрасно розуміє, що від ступеня його підготовки залежить не тільки перемога, але і сама його життя, і тому старанно підтримує свою боєздатність, приділяючи чимало часу на постійну тренування.

Також і християнин не повинен дозволяти собі розслаблятися і слабшати на шляху духовного вдосконалення.

Тому що ви не будете боротися з дияволом, він не перестане нападати на вас, але, навпаки, використовує ваше послаблення, щоб ввести вас в гріх і розграбувати зібрані вами плоди вашої духовної роботи.

Потрібно пам'ятати, що з того моменту, як ви встали на шлях Спасіння, на вас озброюється злісний противник, ісполнений ненавистю до всього святого, що володіє величезною силою і багатотисячолітніх досвідом погубления людських душ.

Тільки людина, що покладається не на свої слабкі сили, але зрадник себе в руки Божі і озброює Церквою зброєю Благодаті, має надію вийти з цієї битви переможцем.

Благодаттю Святого Духа і смиренністю християнина журиться вся сила Сатани.

Отже, виходячи за стіни храму в світ, приготуйтеся до боротьби з трьома головними ворогами християнина: світом, плоттю і дияволом.

Світ озброюється проти нас своїми спокусами: багатством і марного славою, спілкуванням з людьми, далекими Духу Христову, політичними пристрастями і матеріальними турботами, страхами стати жертвою злочину і військовими погрозами, пропагандою розпусти і багатьма іншими.

Плоть наша повстає на нас обжерливістю і блудної хіттю, прагненням до тілесного комфорту і насолоди, хворобами і лінню, всіляко прагнучи довести свою перевагу над духом, змушуючи людини всі сили душі вживати на задоволення плотських потреб.

Диявол же, використовуючи всі засоби своїх соратників світу і плоті, атакує нас помислами, спокусами, використовуючи для цього всі органи чуття людини: зір - вражаючи його видами чужого багатства, похітливими фільмами і зображеннями; слух - тішачи його улесливими промовами, що отупляє свідомість музикою і розтліваючим душу лихослів'ям; нюх - вишукуваннями кулінарних і косметичних запахів; смак - привчаючи його до сластолюбству і алкоголю; дотик - усією гамою плотських відчуттів: від зручного одягу до блудних дотиків.

Головний же об'єкт діаволькіх нападів - наш недосконалий, затьмарений безбожництвом людський розум.

Диявол вражає його помислами гордині, збуджує в ньому ведуть від реального життя мрії, привчає його покладатися не так на Всевідаючого і Всемогутнього Бога, але на свої слабкі сили, підштовхує до самокопання і безплідною допитливості в речах другорядних, веде зі шляху пізнання Бога в нетрі окультних єретичних навчань.

Свідомість людини, що не освіченого Істиною Євангелія, які не перетворене Благодаттю Святого Духа, стає союзником диявола в справі погубления людської душі.

Тому дуже важливо, щоб християнин навчався реалізовувати знання, одержувані через читання Святого Письма і духовних книг, через проповіді священиків, знання, підкріплені власним досвідом молитовного спілкування з Богом, в своє повсякденне життя в миру.

Потрібно вчитися бачити навколишній світ очима учня Христового, співвідносити свої думки і вчинки з Божими Заповідями, в своїх взаєминах з близькими і чужими людьми керуватися головною Запоредью Любові, що вчить нас не робити іншим того, чого ми б не хотіли, щоб робили нам.

Апостол Павло, в Посланні до жителів Коринфа пише: "Якщо я говорю мовами людськими й ангельськими, а любові не маю, то я - мідь та дзвінка або бубон гудячий. І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці, і маю всяке пізнання і всю віру , так що можу і гори переставляти, та любови не маю, - то я ніщо.

І якщо я роздам все маєток моє і віддам тіло моє на спалення, та любові не маю, немає мені в тому ніякої користі.

"Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, радіє ж про правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе переносить. Любов ніколи не перестає, хоча і пророцтва припиняться, і мови замовкнуть, і знання скасується. Тепер перебувають ці три: віра, надія, любов, але любов з них більше ". (1 Кор. 13.1-9.13)

З цих слів Апостола видно, що, не маючи Любові, неможливо врятувати душу і досягти Небесного Царства.

Однак сама по собі Любов не вселяється в душу людини, якщо він сам не докладає зусиль для придбання Її.

Властивості Любові, перераховані Апостолом, тобто: довготерпіння, милосердя, відсутність гордості і заздрості і інші, вони ж є і шлях здобуття Любові.

Якщо ми в спілкуванні з іншими людьми привчаємо себе проявляти терпіння, милосердя, перемагаємо в собі заздрість і роздратування, то ми йдемо цим шляхом, і Любов поступово наповнює наше серце, одночасно витісняючи з нього все нечисте і зміцнюючи в доброчесного життя.

Тому світ для християнина тобто не прикру перешкоду на шляху до досконалості душі, але місце і засіб здобуття цієї досконалості.

Подивіться на спортсменів - скільки часу і сил витрачають вони на виснажливі тренування в спортивному залі, щоб на коротку мить, стоячи на п'єдесталі пошани, отримати скороминущу людську славу.

У скільки ж разів старанніше повинні ми, християни, трудитися над вдосконаленням своєї душі, щоб отримати від Господа вічну славу в Царстві Його.

І якщо спортсмени спеціально створюють і підсилюють собі труднощі на тренуваннях, відпрацьовуючи подоланням цих труднощів свою майстерність, то нам немає потреби штучно посилювати свої спокуси, світ в достатній мірі доставляє їх нам.

Потрібно лише, сподіваючись на Бога і закликаючи Його всесильної допомоги, усіма силами намагатися долати постають перед нами спокуси відповідно до Його Божественними Заповідями.

Кожен день, кожну годину, а то й щохвилини перед нами виникають ситуації, в яких ми можемо проявити як кращі християнські якості, так і слабкість своєї гріховної природи.

Прокинулися вранці; Ангел-Хранитель шепоче: "Устань на молитву", а розніжена плоть в рабстві у ліні, і диявол заспокоює помислом: "так полеж ще, так встигнеш ти помолитися, а не встигнеш - нічого страшного, Бог милостивий - простить".

І ось, поки ми вибираємо кого з них послухатися, час проходить, пора бігти на роботу або навчання, і ми вискакуємо з будинку не помолившись, незадоволені самі собою, втративши дану Богом можливість випросити собі на весь прийдешній день Його благословення.

Ми виходимо з дому, нас штовхає поспішає перехожий і ми кричимо йому вслід (або бурчить собі "під ніс"): "Дивитися треба, куди йдеш, кретин!", І знову, замість нагороди за терпіння, отримуємо осуд за гріх гніву і лихослів'я .

У транспорті, на роботі, в сім'ї перед нами постійно виникають ситуації, коли ми можемо або заробити, або втратити головний скарб християнина - Благодать Святого Духа.

І від нас, від нашої зібраності або розслабленості залежить, заробимо ми Її або ж втратимо.

Отже, для того, щоб наше життя в миру не руйнувала наше єднання з Богом, але сприяла його зміцненню, необхідно навчитися постійно підтримувати свою душу в стані духовної активності.

Для того, щоб допомогти християнину, перебуваючи в миру, здійснювати справу свого спасіння, Церква подає йому свої кошти, створені на підставі всього двохтисячолітнього досвіду практичної духовного життя.

Головні з цих коштів - молитва і піст

Схожі статті