Зікр - поминання аллаха

Зікр - поминання аллаха
Вчені-богослови про важливість поминання Аллаха сказали так: потреба серця віруючого в зикре схожа з потребою риби у воді. Адже що трапиться з рибою, якщо залишити її без води? Вона загине. Те ж саме відбудеться і з серцем, якщо його залишити без постійного поминання Всевишнього.

Важливо, щоб між людиною і Богом була постійний зв'язок. Вона не може бути частковою, тимчасової, наприклад, лише вранці або лише вечорами, або тільки під час намазів. Цей зв'язок повинен відбуватися постійно, бо найкраща зв'язок з Аллахом - це та, яка не переривається, коли людина навіть після закінчення обов'язкових молитов продовжує постійно пам'ятати про Аллаха. Таке поминання допомагає людині утриматися від усього забороненого і з легкістю здійснювати те, що потрібно з числа релігійних справ. Ось це і є приклад того, якою має бути справжня зв'язок з Всевишнім Аллахом.

Наша релігія вчить людину того, як бути в постійному зв'язку з Аллахом. Вона дуже корисна для самої людини. Вона допомагає зміцнити серце людини, очистити совість, підняти душу.

Дивіться, що сказав Всевишній в Корані: «Про віруючі! Пам'ятайте Аллаха належним чином багаторазово, і славте Його вранці і перед заходом сонця »(сура аль-Ахзаб, 41-42).

А в сурі «Аль-Анфаль» Аллах сказав: «... і багато разів згадуйте Аллаха, - можливо, ви досягнете успіху» (8:45).

Крім того, в сурі «Бакара» Всевишній сказав: «Пам'ятайте Мене, і Я буду пам'ятати про вас. Дякуйте Мене і не будьте невдячні Мені »(2: 152).

Зверніть увагу: Аллах говорить, що буде пам'ятати про нас. Але давайте розберемося, хто кого потребує - ми в Аллаха або Він в нас? Насправді, Аллах ніколи не потребував ні в кому і ні в чому, а тільки ми - Його творіння - постійно потребуємо допомоги і підтримки Аллаха. Кожен наш рух, кожен крок залежить від волі Всевишнього. А якщо Аллах залишить кого-небудь без Своєї допомоги, то вважайте таку людину пропащим, які втратили успіх і удачу.

Ось тому ми і потребуємо постійному зикре. Закінчуючи обов'язкову молитву ми приступаємо до своїх звичайних справ - одні йдуть на роботу, інші торгують, треті облаштовують домашній побут. Але що б ми не були зайняті, вимовляємо зікри і славимо Аллаха: «Субхан Аллах, альхамду Лілль, Аллаху Акбар», повторюємо шахаду, Новомосковський благання і звеличуємо Всевишнього. Коли ми Новомосковськ Коран або повторюємо завчене - це теж поминання. І навіть коли ми розмірковуємо і думаємо про Аллаха, то теж поминаємо Всевишнього.

Мусульманин сідає за стіл і згадує про Аллаха, закінчує їжу і знову дякує Йому. Він виходить з дому і знову звертається до Аллаха за захистом, сідає в автомобіль і просить Аллаха зберегти його. Беручись до роботи він говорить: «Бісмілля», що означає: «З ім'ям Аллаха я приступаю до цієї справи». І так виходить, що весь день мусульманина проходить в невідлучно поминании Всевишнього.

Як відомо, пророк Мухаммад, нехай благословить його Аллах і вітає, навчив своїх сподвижників деяким коротким фразам-зикре. Так, наприклад, він сказав: «Є два слова легких для виголошення, важких на Терезах Судного дня і дуже любимих Милосердного - це слова« Субхан Аллах уа бі-Хамді, Субхан Аллах аль-Азим »(« Пречистий Аллах від всяких недоліків, і ми прославляємо Його Пречиста Великий Аллах »). А в іншому хадисі він пояснив, що за кожне проголошення зікри Всевишній приготує райське дерево для людини.

Як вже говорилося, проголошення зикре приносить багато користі людині. Причому ця користь буде не тільки в Судний день, але і зараз, в нашій мирського життя від зікри є багато блага. Так, поминання Аллаха допомагає людині уникнути негараздів і невдач. Ось ми виїжджаємо з дому на автомобілі і хочемо живими-здоровими повернутися назад. Хтось проводжає родичів в шлях і дуже хоче, щоб ті дісталися в цілості й схоронності. Хто з нас не бажає подібного? Я впевнений, що кожна людина турбується і про себе, і про своїх близьких. І для того, щоб з нами і нашими рідними не траплялося бід і негараздів, потрібно поминати Аллаха і звертатися до Нього, бо зікр - це одна з найважливіших причин, що дозволяють уникнути біди.

Поминання - це двері людини до Всевишнього. Аллах відкрив двері для кожного, і вона завжди відкрита, поки людина своєю забудькуватістю і безпечністю сам не закриє для себе ці двері. Закривши ж її, людина ходить як в нестямі, не знаючи, де ж йому взяти сили і допомоги. І так триватиме доти, доки він не зрозуміє, що потрібно повернутися до Аллаха і знову відкрити ті двері. Один з ранніх мусульманських богословів Хасан аль-Басрі сказав такі слова: «Існують три речі, пізнати смак яких зможе будь-яка людина: це насолода від здійснення молитви, від читання Корану і від поминання Аллаха. Якщо ти відчуваєш їх солодкість, то знай, що твоя двері до Аллаха відкрита. Але якщо ти нічого не знаходиш від здійснення цих трьох справ, то знай, що твоя двері зачинилися ».

Як часто ми бачимо людей, що шукають щастя, але не здатних знайти його. Дійшло до того, що деякі багаті люди витрачають мільйони доларів в надії знайти те єдине заняття, яке зробило б їх щасливими. Як пишуть сучасні психологи, в сьогоднішній Європі вже склалася така ситуація, що бідні люди відчувають себе набагато краще багатих, тому що у перших є якісь цілі в житті, вони прагнуть чогось досягти. Але у друге з'явилися серйозні психічні проблеми, тому що нудьга і туга стали постійними супутниками їхнього життя, вони не мають ніякої мети, бо ми досягли всього, що можна купити за гроші. Але щасливіші від цього вони не стали. І ми знаємо, що без віри в Бога і без міцного зв'язку з Ним, людина не зможе стати повністю щасливим. Адже подивіться, що сказав Аллах: «А хто відвернеться від Мого поминання, того чекає тяжке життя, а в День воскресіння Ми воскресимо його сліпим» (20: 124). Так що не варто дивуватися тому, що невіруючих людей, нехай навіть дуже багатих, осягає тяжка життя. Слово Аллаха правдиво і непохитно, а, значить, в усі часи люди будуть нещасними, якщо залишаться невіруючими і непомінающіх Аллаха. Не забувайте цей аят. Хто бажає бути щасливим, нехай багаторазово поминає Аллаха. Хто відчуває себе нещасним, нехай проаналізує свої вчинки, можливо, він забував про Аллаха і не тримав свої двері до Аллаха відкритою.

Так давайте ж будемо в числі тих, хто постійно пам'ятає про Аллаха і звеличує Його найкращим чином. І нехай ніщо з красот мирської житті не відверне нас від поминання Аллаха. А завершити я хочу словами Всевишнього, який звернувся до людей і сказав: «О ті, які увірували! Нехай ваше майно і ваші діти не відволікають вас від поминання Аллаха. А ті, які надходять таким чином, виявляться зазнали збитку »(сура« Лицеміри », 63: 9)

Абу Мухаммад Булгарії

Схожі статті