Золоті зерна мудрості »велика християнська бібліотека

«Як юнакові містити в чистоті свою стежку? - Зберіганням себе по слову Твоєму »(Пс. 118: 9).

«Дорога злочинця крута, а чистий прямий його чин прямо »(Пр. 21: 8).

«Хто любить чистоту серця, той має хороше на устах, тому цар - друг» (Пр. 22:11).

«Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога» (Мт 5: 8).

«Чиста й непорочна побожність перед Богом і Отцем оця, то, зглянутися над сиротами та вдів в утисках їхніх, себе берегти чистим від світу» (Як. 1:27).

«І кожен, хто має на Нього надію оцю, очищає себе, так як чистий» (1 Ін. 3: 3).

Чистий - незабруднене, незабрудненого; що міститься в охайності, охайний; обставлений і прибраний з особливою ретельністю; зроблений, виконаний ретельно, акуратно і майстерно; без домішки чогось стороннього або з незначною домішкою; не мутне брудом; морально бездоганний, правдивий і чесний, без брудних, корисливих помислів і дій.

Чистий - незамаранний, незабруднене, непачканний; правильний, вірний; ясний, зрозумілу і вірний (В. Даль).

Чистота є стан, необхідний для наближення до всього священного.

Чистота впорядковує вживання всього, що свято.

Справжня чистота є чистота внутрішня. «Ніщо, що входить в людину ззовні, не може осквернити його; але що ж із неї виходить, те людину опоганює. Далі сказав Він: Що з людини людину опоганює бо зсередини, із людського серця виходять лихі думки, розпуста, крадіж, душогубства, перелюби, здирства, лукавства, підступ, розпуста, завидющеє око, богозневага, гордощі, безум. Все зле це виходить зсередини, і людину опоганює »(Мк. 7: 15,20-23) (Словник бібл. Богослов'я, с. Тисяча двісті шістьдесят дві).

Християнин може вести себе бездоганно, з моральної точки зору, саме тому, що він присвячений Богу новим поклонінням в Дусі: то, що суперечить нечистоті, - це святість (1 Сол. 4: 7).

Чистим роблять серце не одна, не дві, і не десять чеснот, а всі разом, злившись в єдину добродіяння, що досягла останніх ступенів досконалості. Однак і в такому випадку одні чесноти не можуть очистити серця без присутності Духа Святого. Як коваль, навіть майстерно працює молотом, нічого не може зробити без вогню, так і людина: нехай все робить зі свого боку (для очищення серця), користуючись чеснотами, як знаряддями, але без вогню Духа все скоєне їм залишиться бездіяльним і марним для його мети, так як одне це не має сили очищати нечистоту і скверну душі (Симеон Новий Богослов).

Чистоту називають безпристрасністю, і справедливо, бо чистота є початок загального Воскресіння і нетління тлінних (Іоанн Ліствичник).

Здобувай чистоту в справах своїх, щоб осяває душа твоя в молитві і пам'яттю про смерть запалювати радість в умі своїм (Ісаак Сирії).

Якщо людина не досягне чистоти, розум його не може стати настільки просвітленим, щоб бачити таємне (Ісаак Сирії).

Якщо будеш чистий, то всередині тебе - небо, і ти в собі самому побачиш ангелів і світло їх, а з ними і в них - Владику ангелів (Ісаак Сирії).

Що становить нечистоту душевну? Нечисті помисли, пристрасні погляди, злопам'ятність, обмани тощо (Іоанн Златоуст).

Під чистотою я розумію не тільки утримання від порочної і ганебної похоті, прикрас і неуважності, а й свободу від життєвих турбот (Іоанн Златоуст).

Вельми важливо збереження тіла від впадання в блуд, але одного цього недостатньо для приємною Богу чистоти, яка бачить Бога. На нас лежить неодмінна обов'язок очистити саму душу від думок, мрій і відчуттів хтивих ... (єпископ Ігнатій)

Нечистота є невід'ємна приналежність занепалого єства, а чистота - дар благодаті Божої, яка залучається правильним працею людини до очищення себе (єпископ Ігнатій).

Щоб побачити Бога в промислі Його, потрібна чистота розуму і серця, і тіла. Для здобуття чистоти потрібна життя за заповідями Євангелія (єпископ Ігнатій).

Чистота серця бачить Бога. Вона осяває душу і цвіте в ній не від вчення людського, але від невідання злоби людської (єпископ Ігнатій).

Милостивий, якщо він милостивий істинно, повинен перш за помилувати самого себе і придбати чистоту тіла, без якої ніхто не побачить Бога (єпископ Ігнатій).

Для збереження чистоти душевної і тілесної недостатньо одного утримання від їжі, потрібні й інші чесноти душевні. Перш за все через послух, розтрощення серцеве і стомлення тіла працею треба навчитися смирення ... бажання грошей треба винищити ... гнів придушити, смуток перемогти, марнославство відкинути, гордість потоптати, непостійні помисли ума приборкати невпинним пам'яттю про Бога.

Чистота і обережність днем ​​приготовляють нічну чистоту, нічна пильність доставляє серця і денний обережності твердість і силу (Іоанн Касіян Римлянин).

Ніхто не може досягти чистоти і досконалості інакше як істинним смиренням, яке людина повинна спочатку надавати братам, а також і Богу в сокровенності серця, в повній впевненості, що без покровительства і щохвилинної допомоги Його він зовсім не може досягти досконалості, якого бажає і до якого посилено прагне (Іоанн Касіян Римлянин).

Хто бажає представити Богу чисте тіло і чисте серце, той повинен зберегти безгнівність і стриманість (Іоанн Ліствичник).

Віра і милостиня допомагають людині швидко очиститися (Ісаак Сирії).

Тілесний труд і повчання в божественних писаннях охороняють чистоту ... (Ісаак Сирії)

Немає нічого настільки насущного для нас, як чистота життя, нічого такого прекрасного, як упорядкована життя, нічого такого бажаного, як чеснота (Іоанн Златоуст).

Чисте життя в стані з великою силою загородити уста і самого диявола (Іоанн Златоуст).

Схожі статті