Чи збудеться - не збудеться, або як ми читаємо дуа

Буває, що ми просимо Творця про вирішення питання, але допомоги не відчуваємо; хвилюючий нас питання вирішується не в нашу користь, і ми розводимо руками: дуа не прийняли. Однак не будемо поспішати.

Що для нас головне в молитві? Як правило, це предмет нашого прохання: здати іспит, кудись з'їздити, одужати і т.д. Інакше кажучи, нас займає безпосередньо те, про що ми просимо. Причому займає настільки, що ми можемо випускати головне. А саме те, що дуа - в першу чергу Ібадов, поклоніння Творцю через звернення до Нього. І тільки після цього - якась можливість домогтися бажаного.

Цікаво, що благання як вид поклоніння дещо відрізняється від інших ісламських ритуалів.

Коли і де?

Відомо, що для будь-якого виду Ібадов є свої умови. Намаз вимагає певного часу, хадж - часу і місця, закят - часу, майна і людей. А ось привід для дуа специфічний - це нестандартна або скрутна ситуація. Людина відчуває потребу в Божій помочі і починає про неї просити. І може це робити де і коли завгодно.

Звичайно, згідно хадисам існують деякі дні і місця, найбільш благословенні для дуа, наприклад біля Кааби або на Арафата, а також в кінці ночі або в день Ашура і т.д. Але ж людині зовсім необов'язково чекати саме їх. Як передається від Хасана аль-Басрі, Пророк Муса (мир йому) запитав Аллаха: «В який час мені просити Тебе, щоб Ти неодмінно прийняв благання?» Аллах відповів: «Ти раб Мій, а Я твій Господь, і коли б ти не попросив, Я відповім тобі ... ».

Чи збудеться - не збудеться, або як ми читаємо дуа

вища обіцянку

Інша відмінність дуа - обіцянка Аллаха про його точне прийнятті. «... Скажи їм (о, Мухаммад!), Що Я ближче до них, ніж вони можуть собі уявити. Доказ цього - молитва просить, яка доходила до мене відразу. І Я відповідаю тому, хто молиться, коли він кликав до Мене ... »(сура« Аль-Бакара », аят 186, смисловий переклад).

Отже, відповідь Творця на наші прохання є завжди! Але він (відповідь) може бути різним: у вигляді відчутного виконання наших бажань тут же або з відстрочкою, у вигляді прощення гріхів і помилок, у вигляді винагород на Том світлі. Ми дізнаємося про це з хадиса Посланника Аллаха ﷺ. «Будь-якому віруючому, який заблагає до Аллаха, буде відповідь в цьому ж світі, або ж це благання буде відкладена на день Великого Суду, і там віруючий отримає сповна, або ж будуть прощені гріхи в розмірі цієї благання, якщо благання не містить гріховного або розриву родинних відносин »(в передачі Ахмада і Аль-Хакіма).

Власне, через нерозуміння такої багатоваріантності ми часто і плутаємося: прийнялося дуа чи ні? Але сумнівів бути не може, бо Аллах запевняє кожного з нас: «... Кличте до Мене, і Я відповім вам» (сура «Аль-Гафір», 40:60, смисловий переклад). Творець не обманює!

Чи збудеться - не збудеться, або як ми читаємо дуа

Поспішиш - собі нашкодиш

Яка ж поспіх може бути в дуа? Пророк ﷺ пояснював: «Не припиняє людина бути благодійником, поки не виявив поспішність». Його запитали: «Як це, про Посланник Аллаха ?!» Він відповів: «Людина (проявляє поспішність, коли) говорить:" Я просив Аллаха, а Він мені не відповів "» (в передачі Аль-Бухарі і Мусліма).

Навіть не маючи очікуваного результату в хвилюючому нас справі, ми не повинні припиняти свої звернення до Аллаха. Інакше це буде поспішністю. А продовження дуа є нашу довіру до Аллаха і надія на Нього. Адже коли ми просимо Аллаха, то визнаємо, що: 1) ми слабкі, а Він всесильний; 2) нам чогось не вистачає, а Він милостиво нас забезпечує; 3) у нас нічого немає, а Він володіє всім.

В кінцевому підсумку сталість наших дуа - поминання душею Того, Хто єдино завжди допомагає і ніколи не втомлюється від цього. Альхамдуліллях.

Отже, Всевишній обіцяє нам прийняття наших молитов. Нам залишається слідувати мудрості: «Все приходить вчасно до того, хто вміє чекати» ... і продовжувати свої дуа!

Схожі статті