Фома Аквінський - кращі педагоги росії

Фома Аквінський - кращі педагоги росії

Вивчав в Неапольському університеті вільні мистецтва. Під час перебування в Італії познайомився з працями Аристотеля. У 1323 був зарахований до лику святих.

Фома Аквінський чітко визначив область науки і віри. Завдання науки, вважав він, пояснення закономірностей світу. Науці під силу досягнення об'єктивного знання, оскільки розум у правильній орієнтації на об'єкт. Але охопити все наука не може, тому, на думку філософа над царством наукового і філософського пізнання перебувати царство богослов'я. Так як область істотних таїнств християнської віри (триєдність, воскресіння і т. Д.) Залишається поза можливостями розуму.

Однак, на думку Аквінського, між наукою і вірою немає протиріччя, так як істина одкровення вище розуму, але не суперечить йому.

Слідуючи за Аристотелем, Фома Аквінський вважав, що Бог є першопричиною і кінцевою метою всього сущого, «чистої формою». Земний же світ - це єдність «форми» і «матерії».

Людина представлявся Фоми Аквінського як з'єднання душі і тіла. Душа «нематеріальна» і отримує своє «завершення» тільки через тіло. Тому будь-яке нехтування до тілесного вступає в протиріччя з досвідом і здоровим глуздом.

Передумовою моральної поведінки середньовічний богослов вважав свободу волі. Відтворивши чотири традиційні грецькі чесноти (мудрість, відвагу, помірність і справедливість), він додав до них віру, надію і любов. Сенс життя Фома Аквінський бачив в щастя, яке він розумів як любов до Бога і споглядання Бога.

Таким чином, Фома Аквінський сприяв утвердженню раціоналістично-індивідуалістичних установок, виключно значущих для соціокультурних і в тому числі педагогічних традицій Західної Європи.

Схожі статті