Хіба молитви перед іконами не є ідолопоклонством

Є-є. Не сумнівайтеся. І не хвилюйтеся, не тільки Ви знаходите відповідності поведінки віруючих з тим, у що вони вірять. Ті, хто читав Біблію не як "божественно слово", а як книгу (я наприклад), можуть помітити, що сучасні християни (в тому числі і священнослужителі) давно забули у що вони вірять і про що їм говорить Біблія.

Щоб не бути голослівним:

А тепер зайдемо в будь-який храм \ церква \ каплицю. І то ми побачимо насамперед? Прилавки з іконами, свічками, хрестиками, молитовниками та іншими товарами. Ну і де логіка ?!

Люди поклоняються все-таки іконе.На приклад, існує безліч ікон Богородиці ( "Троєручиця", "Неопалима Купина", "Невипивана чаша", "Казанська", "Утамуй моя печалі", "Всецариця" та ін.) І кожна з них може допомогти в певній ситуації. П'є хтось в родині, молися спеціальної іконі "Невипивана чаша". Боїшся пожежі-купи ікону "Неопалима Купина", боїшся колдунов- ось тобі "Всецариця" та т.д. Якщо б людина звертався саме до прототипу (до того хто на іконі), то йому достатньо було б однієї ікони з образом Богородиці і він у всіх випадках звертався б з молитвами тільки через цю ікону до самої Богородиці. А так виходить дійсно схоже на ідолопоклонство.

Так це вже взагалі язичництво в чистому вигляді - на кожне прохання свій ідол! - 4 роки тому

Коли Бог євреїв з Єгипту, то Він захотів відкрити Себе цього народу, щоб вони боялися Господа і служили тільки Йому і не поклонялися богам інших народів, які зовсім не боги, а ідоли. І Бог в Біблії говорить:

Твердо стерегти свої душі, що ви НЕ БАЧИЛИ НІЯКОГО СПОСОБУ в той день, коли говорив Господь до вас на Хориві (це гора) з середини огню, (і для чого) - щоб ви не зіпсулися І НЕ зробили собі ідола, ІЗОБРАЖЕНІЙКАКОГО-ЯКИХ КУМИРА, зображення самця аБО ЖІНКУ, ізооображенія Каука всякої худобини, що на землі, ізоображеніякакой всякого крилатого птаха, що літає під небом, ізоображенія якого -або плазуючого по землі, ізоображенія будь-якої риби, яка в воді під землею, І щоб ти, звівши на небо, і побачивши сонце, місяць і зірки і все небесне, НЕ зведений і не вклонявся І НЕ СЛУЖИЛ ІМ. "(Біблія, книга Второзаконня Глава4 вірші 15-19) Тобто Бог НЕ ПОКАЗАВ СЕБЕ, щоб люди не зображували Його і не стали поклонятися ізоображеніям, а щоб поклонялися безпосередньо Йому в молитві.

І так само коли Бог дав 10 заповідей, то друга заповідь свідчить: "Не роби собі різьби і НІЯКОГО ІЗООБРАЖЕНІЯ того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Чи не вклоняйся і рне служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний. "(Біблія, книга Второзаконня глава 5 вірші 8-9)

Так само Біблія забороняє поклоніння ангелам. Так як ангели це тільки службові духи.

Але образ - це предмет. Це (вибачте) річ цілком собі матеріальна, яка містить в собі образ (особа, фейс, в загальному - портрет) якогось людини (нехай навіть святого). Так само, як і язичницькі стовпи містили в собі образ такого собі істоти, повелителя стихії, явища або дійства. Так само, як і язичницькі ідоли ікони рукотворні - створені людиною. І так само молитва підноситься до матеріального об'єкту (як і в язичництві). Так в чому різниця? - 4 роки тому

Ось тільки в Біблії немає ні слова про ікони-образу, і ні слова про звернення в молитві до святих, до апостолів, навіть до самої Богородиці. Навпаки, там дається чітке розпорядження молитися одному Богу і Ісусу Христу. І нікому іншому. "Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на тебе вгорі і що на землі долі, і що в воді під землею. Чи не вклоняйся їм і не служи їм". (Вихід 20: 4,5). Я вважаю, що зображати щось, звичайно, можна що завгодно, але от молитися потрібно лише Господу. - 4 роки тому

Ну так моляться же іконам. Зараз я не про те, що написано в Біблії (це, власне і наштовхнуло на питання - написано одне, а роблять інше). Люди встають перед іменний іконкою на коліна. І починають молитву зі слів "Пресвята Діва Марія." (Або ім'я іншого святого, зображеного на іконі) - 4 роки тому

Ти ж, коли молишся, увійди до своєї комірчини, зачини свої двері твою, і помолися Отцеві своєму, що в таїні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно.
7 А як молитеся, не говоріть зайвого, як ті погани, бо думають, що в багатослівності будуть вислухані за своє
8 Отож, не вподобляйтеся їм, бо знає Отець ваш, чого потребуєте, ще раніше за ваше прохання!.
9 Ви ж моліться отак: Отче наш, що єси на небесах! Нехай святиться ім'я Твоє;
10 нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя і на землі, як на небі, так
11 хліб наш насущний дай нам сьогодні;
12 І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим;
13 І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Бо Твоє є Царство і сила і слава на віки. Амінь.
від Матвія, 6 розділ - 4 роки тому

Ленуся, молитися і Богу, і Пресвятої Богородиці, і будь-якого святому можна перед будь-іконою і без ікони. Але Бог Син, друга іпостась Святої Трійці втілився в людській плоті і жив на землі. Тому є величезна кількість різних ікон із зображенням Господа нашого Ісуса Христа. Є ікона Святої Трійці, на якій Свята Трійця зображується у вигляді трьох ангелів. Найчастіше будинку моляться перед іконою Ісуса Христа, на якій Він благословляє Свою мале стадо. Або перед іконою Пресвятої Богородиці, на якій Матір Божа зображується з Богомладенцем. - 4 роки тому

Зазвичай такі питання задають знову звернені віруючі з протестантських церков. Не варто. ймовірно, заглиблюватися в теологічні глибини, згадувати Ковчег Завіту, херувимів, зображених на ньому по Божому велінню, звертатися до сьогоднішньої моді віруючих прикріплювати знак рибки на машину, що позначає приналежність до християнської церкві.Попробуем вчинити простіше: Бог є Творець, а людина створена за образом і подобою, тобто в ньому є функція Творця. Людина прагне відобразити предмет своєї молитви: Спасителя, наприклад, після того, як Ісус з'явився людям у плоті. Богомази, так називали, іконописців, багато постили і молилися, що Господь дарував їм образ, який вони могли написати для віруючих. З чином людям було легше молитися, каятися, дякувати і прославляти Господа. У щирої молитви біля ікони немає нічого спільного з ідолопоклонством, тому що останнє передбачає криваву жертву. Тут є поклоніння Богу Живому через заступництво Його Святих, а ікона служить дверима в інший світ, як видимий знак невидимої благодаті.Не варто засуджувати віруючих за їх теплу молитву, навіть якщо цей спосіб здається недосконалим. Молитвами праведників тримається цей світ.

Офіційна позиція церкви така: моляться НЕ іконі, як матеріального предмету, а образу, який вона позначає. Крім того, моляться не святий, щоб він виручив у важкій ситуації, але завжди Богові за посередництвом святого, пробуджені спогади про подвиг його життя допоможуть нам самим стати ближче до Бога.

Те, що це так, очевидно: і щира молитва до Бога, і молитва перед іконою, як вважається, однаково дієві (тому що Бог всезнаючий.)

І давня ікона, і ікона на папірці надрукована є однаковим чином, але не відмінним за дією своєму. Чудеса пояснюються не властивостями ікони, але силою і глибиною віри.

Це що стосується позиції церкви.

Але народ, зрозуміло, вважає інакше, і бачить сакральне в об'єктах створеного світу: в будівлі, в намоленій іконі, в статуї, в камені або дереві.

Язичник теж не поклонявся дерев'яного стовпа, він поклонявся Богу Перуну, але вважав, що в цьому стовпі Бога більше. Майже як в грозу на небесах.

Ми до сих пір Двовірство, і я не бачу в цьому нічого поганого: бачити священне в матеріальному світі, під Принаймні з естетичної точки зору прекрасніше, ніж тупо впиратися лобом в сухий абсолютний монотеїзм.

Схожі статті