Як молитися за мертвонародженого немовляти, сайт для тих, хто думає і що шукають

З нагоди Батьківської суботи і виходу в світ нового номера газети "Калугарь" публікуємо відповідь настоятеля храму Калузької старообрядницької громади на непросте питання. На жаль, останнім часом доводиться констатувати, що такі випадки стають частішими, принаймні якщо судити за особистим колі знайомств. На додаток наводимо посилання на докладні матеріали про поховання з офіційного сайту РПСЦ.

Питання: Як молитися за мертвонароджену немовляти (дочку) і чи треба їй дати ім'я? Це було багато років тому, дитини в пологовому будинку мені не віддали ... Чи можна її відспівати тепер і яка молитва матері про неї?

Відповідь. Вас спіткала скорботу. Нехай дарує Господь Вам сили перенести її. Ми не знаємо доль Божих. Вони - безодня многа (Пс. 35: 7). Довіртеся Його благому Промислу.

Церковне поминання (в тому числі відспівування) можливо тільки над хрещеними людьми. Під час хрещення людині нарікається ім'я. Господь сказав: "Істинно, істинно кажу тобі: Коли хто не народиться від води і Духа, не може увійти в Царство Боже" (Ін. 3: 5). Народження від води і Духа - це святе хрещення, яку ще називають водяним пакібитіе і другим, духовним народженням людини.

Як молитися за мертвонародженого немовляти, сайт для тих, хто думає і що шукають
Ті, які через незнання не отримали хрещення, як пише святитель Григорій Богослов, "не будуть у праведного Судді ні прославлені, ні покарані, тому що хоча відображені, але ж не худі, і більше самі зазнали, ніж зробили шкоди. Бо не всякий недостойний покарання гідний вже і честі; так само як не всякий, недостойний честі, гідний вже і покарання ». У Синаксарі мясопустной суботи, Новомосковскемом на вселенської заупокійної службі, то кажуть, «яко хрещенні немовлята їжі насолодяться. Неосвічених ж і поганих (тобто діти язичників), нижче в їжу, нижче в пекло підуть ».

Церква вчить, що життя людини зароджується в момент зачаття. Тому наведені святоотеческие слова в рівній мірі відносяться і до ненародженим дітям внаслідок викиднів і абортів, мертвонародженим або народилися, але не сподобилися святого хрещення.

Такі випадки були в усі часи, але Церква не залишила нам ніяких особливих молитов про душах цих немовлят. Шкода, що Ви не віддали поховати малюка. Але Господь знає, де його воскресив його останнього дня. Нам залишається тільки сподіватися на милість Божу. Ми знаємо і віримо, що в мимовільних скорботах прихована милість Божа, яка тягне переносить їх до покаяння, і позбавляє від вічної муки (преподобний Марк Подвижник).

Матері й батькові треба обов'язково сходити на сповідь, покаятися в гріхах. Розповісти і про цей випадок. Священик повинен прочитати матері особливі молитви, покладені в цьому випадку.

А далі, нам самим слід дбати про своє спасіння, каятися в гріхах, пізнавати Бога і творити справи милосердя, молитися, ходити до церкви, в тому числі на батьківські суботи, дотримуватися постів, наближатися до Бога іншими християнськими чеснотами.

Одного разу преподобний Макарій Єгипетський, ходячи по пустелі, знайшов лежав на землі людський череп. Коли авва доторкнувся пальмову палкою, яка була у нього в руці, до черепа, череп видав з себе голос. Старець сказав йому: «Хто ти?» Череп відповідав: «Я був жерцем ідолопоклонників, які жили в цьому місці, а ти - авва Макарій, який має в собі Святого Духа Божого, коли змилосердився над тими, які перебувають у вічній муці, ти молишся про них, то вони отримують деяку втіху ». Старець запитав, в чому полягає це втіха? Череп відповідав: «Скільки відстоїть небо від землі, настільки вогню під ногами нашими і над нашими головами. Ми стоїмо посеред вогню, і ніхто з нас не поставлений так, щоб бачив обличчя ближнього свого ». Тоді старець, обливаючись сльозами, сказав: «Горе тому дню, в який народилася людина, якщо тільки таке розраду в борошні!» До цього старець додав: «Чи є борошно, більш тяжка цієї?» Череп відповідав: «Нижче нас борошно більше» . Старець сказав: «Хто в ній? Череп: «Нам, які не відав Бога, виявляється хоча деякий милосердя; але ті, які пізнали Бога і відреклися від Нього, і не виконували волі Його, знаходяться нижче нас ». Після цієї бесіди старець зрадив череп землі (Патерик).

На смерть немовляти

Як молитися за мертвонародженого немовляти, сайт для тих, хто думає і що шукають
Преподобний Єфрем Сірін.Песнопеніе 37.

Як гіркі сльози при смерті дитини! Як тяжко матері, коли позбавляється вона грудного немовляти! Зрости його, Господи, у палати Твоєму! Цей день збуджує в батьках скорботу про втрату дітей, тому що смерть ламає опору їх старості. Ти, Господи, зміцни їх!

Цей день от'емлет нерідко у матері єдинородного, позбавляє її руки, яка досі її підтримувала. Ти, Господи, підтримай її!

Ось день, який розлучає немовляти з його матір'ю і залишає її в сумне самоті, в скорботи і печалі. Ти, Господи, утіш її!

Ось день, який грудного немовляти відриває від матерньої лона. Ридає і нарікає мати, щоб сьогодні бракувало її втіхи. Так побачить вона його у Царстві!

Блаженно дитинство! Воно успадковує рай.

Горе старості! Вона залишається тут в лихо. Ти, Господи, допоможи їй!

Пропонуємо скачати свіжий номер за посиланням:

Як молитися за мертвонародженого немовляти, сайт для тих, хто думає і що шукають

Матеріал по темі: