Як вчинити, якщо помер родич з іншим віросповіданням

Як надходити, якщо вмирає близький родич, який не був мусульманином, а був християнином? Чи можна допомагати організовувати похоронний обряд відповідно до його віросповіданням, природно без тримання свічок і інших християнських обрядів, але з повагою до релігії пішов. Які слова можна вимовляти мені, мусульманці, під час поховання, до і після нього? Чи можна звертатися до Всевишнього і просити за померлого родича немусульманина, про Його Милості до нього і про прощення?

Бісміллахір Рахманір Рахім

Всевишній Аллах у сурі «Тауба» змилостивився сказати так:

113.Не личить Пророку і тим, які увірували, просити вибачення для многобожників, навіть якщо вони - родичі, після того, як стало ясно їм [Пророку і віруючим]. що, справді, вони - мешканці вогню.

- Про дядько, якщо ти скажеш «Лаа ілааха іллаллах», я принесу перед Аллахом благання за тебе.

- О Абу Таліб, невже ти відвернешся від релігії Абдулмутталіба?

Він же [Абу Таліб] сказав:

- Я в релігії Абдулмутталіба.

Тоді Пророк Аллаха саллаллаху алайхі васаллам сказав:

- Якщо мені не буде заборонено, то я буду просити вибачення для тебе.

Тоді Всевишній Аллах послав аят: "Не личить Пророку і тим, які увірували, просити вибачення для многобожників, навіть якщо вони - родичі, після того, як стало ясно їм [Пророку і віруючим], що, справді, вони - мешканці вогню" » .

Значить, якщо вже Пророку саллаллаху алайхі васаллам немає дозволу, то іншим і поготів не буде. Тут відкрито проглядається, що зв'язок віри та віровчення стоїть вище всіх зв'язків. Для правовірного людини краще всього його Ійїму, тому він, перш за все, налагоджує зв'язки і узи з братами по ійману і релігії. А кровні і родинні зв'язки тут нічого не вирішують.

Після цього священного аята, що пояснює Посланнику Аллаха саллаллаху алайхі васаллам і віруючим, що не вирішується просити вибачення для мушріков, природним чином виникає справедливе запитання: «В такому разі, чому Ібрахім алайхіссалам просив вибачення для свого батька - багатобожники?»

На Аравійському півострові, особливо в Мецці, історія Ібрахіма алайхіссалам була добре відома. Тому що події відбувалися саме в цих місцях. Мекканці пишалися тим, що вони належать до релігії Ібрахіма алайхіссалам.

У наступному аяті дається відповідь на цей можливе запитання.

114.І була прохання Ібрахіма про прощення гріхів для свого батька нічим, крім як [по] обіцянці, яке він дав йому. Коли ж стало ясно йому, що, справді, він [батько] - ворог Аллаха, відрікся він від нього. Воістину, Ібрагім - дійсно щедрий, лагідний.

Тобто коли батько Ібрахіма алайхіссалам сперечався з ним, лаяв його і хотів закидати камінням, що володіє кроткость Ібрахім алайхіссалам дав обіцянку: «Я попрошу у Аллаха для тебе вибачення». І він попросив вибачення для свого батька всього лише для того, щоб виконати цю обіцянку. Згодом йому стало ясно, що його батько є ворогом Аллаха. Тоді він відрікся від свого батька. Значить, що мало місце прохання про прощення виходить від особистих якостей самого Ібрагіма алайхіссалам.

«Воістину, Ібрагім - дійсно щедрий, лагідний».

Слово, яке ми перевели як «щедрий», в аяті виражено арабським словом аввахун. Тобто людина, яка багато стогне і зітхає. А арабське слово Халім. перекладене як «лагідний», позначає якість людини, який терплячий і поблажливий до заподіюється образам і прощає завдають їх.

Всевишній Аллах пояснив вище, що правовірним не можна просити вибачення для мушріков. У наступному ж аяте Він каже, що поки не оголосить їм це положення, Він не поставить під їх покаранню і муки.

115.І не такий Аллах, щоб вводити народ в оману після того, як наставив їх на праведний шлях, поки не роз'яснить їм, чого остерігатися (проявляти богобоязливість). Воістину, Аллах про всяку річ Знаючий.

Тобто тим, що увірували і стали мусульманами спочатку пояснюється, що потрібно робити і чого їм слід остерігатися, будучи богобоязливі. А якщо і потім вони зроблять неправу справу, підуть неправильним шляхом, тільки після цього Аллах прийме щодо них заходи.

«Воістину, Аллах про всяку річ Знаючий».

Саме тому Він нікого не піддає покаранню, доки не викладе положення.

116.Поістіне, Аллах - Йому [належить] панування небес і землі, дає життя і умертвляє. І немає у вас, крім Аллаха, ні покровителя, ні помічника.

Раз вже влада над небесами і землею належить виключно Самому Аллаху, то Він панує щодо них так, як Сам того забажає. Кому забажає, тому дає життя, кого захоче - умертвляє.

«І немає у вас, крім Аллаха, ні покровителя, ні помічника».

Значить, беріть в покровителі тільки Його і просите про допомогу тільки у Нього.

(Шейх Мухаммад Садик Мухаммад Юсуф, «Тафсир Хілал»)