Лагідність, літератор

А плід Духа. лагідність - Галатів 5: 22-23.

Отже - одягніться. в. лагідність - Колосян 3:12.

Ми молимося про терпіння, ми молимося про любов, ми молимося про чистоту і про вміння володіти собою. Але хто з нас молиться про чесноти смирення? У 1839 році Георг Бетюн писав: «Можливо, немає чесноти, про яку б люди так мало молилися, до якої так мало прагнули, як лагідність. Швидше за все, лагідність вважають природним властивістю характеру або манерою, а не християнської чеснотою; і рідко ми замислюємося над тим, що не бути лагідним - це гріх ».

Ставлення християн до лагідності, здається, не змінилося з тих пір, як більш ніж 140 років тому Бетюн написав ці слова. Одного разу я запитав одного нашого співробітника, чи знає він кого-небудь, хто б молився або прагнув до придбання лагідності. Він подумав трохи і потім сказав: «Ні». Я не хочу сказати цим, що чеснота лагідності повністю відсутня в християнському суспільстві, але ми, можливо, не цінуємо її так, як цінує Бог.

Дати визначення поняттю «лагідність» трохи важче, тому що її змішують зі смиренням, що є інший християнської чеснотою, до якої ми повинні прагнути. Біллі Грем визначає лагідність як «ніжність в поводженні з іншими. вона показує чутливе ставлення до людей і здатність завжди співчутливо ставитися до прав інших ». Лагідність є активним якістю, визначальним підхід, з яким ми повинні звертатися з іншими. Смирення - це якість пасивне, що показує християнське почуття у на те, коли люди погано надходять з нами.

Лагідність подібна до тієї обережності, яку ми виявляємо в поводженні з коробкою, повною витонченого кришталю; в ній виражається визнання цінності і крихкості людської особистості, з якою треба звертатися дбайливо.

Лагідність і смиренність є проявом сильного характеру, а не слабкого. Буває і помилкова лагідність, яка є удаваною ніжністю, і буває помилкове смирення, яке є просто боягузтво. Але християнин повинен бути лагідним і смиренним тому, що ці якості є чеснотами, подібними Божим. 40-а глава пророка Ісаї описує могутність і ніжність Бога: «Ось прийде Господь, Бог з силою. »(Вірш 10). «Ось народи - як краплі з відра, І важать як порох на вагах. Ось, острови як порошинку піднімає Він »(вірш 15). «Кому прирівняєте Мене, І з ким порівняйте? говорить Святий. Підніміть очі ваші на висоту небес, І подивіться, хто створив їх? Хто зорі виводить за їхнім числом та Він усіх їх називає на ім'я: По всесильність та всемогутність У Нього ніщо не вибуває »(вірші 25-26).

А в середині цього опису могутності Божого ми знаходимо такі слова:

«Як пастир буде Він пасти отару Свою Ягнята брати на руки І на лоні Своєму носитиме, І водити дійних »(вірш 11).

Одна і та ж глава описує безмежну могутність Боже і малює прекрасну картину Його ніжності. Що може бути кращою ілюстрацією ніжності, ніж пастир, що несе ягнят на своїх грудях? І ось тут Дух Святий пов'язує картину ніжності з картиною необмеженого могутності, щоб показати нам Бога. Тому ми ніколи не повинні боятися, що ніжність або лагідність є слабкістю характеру. Справа в тому, що для того, щоб бути істинно лагідним, потрібна сила, Божа сила.

Цікаво і повчально, що різні переклади вірша 36-го з Псалма 17-го допомагають нам визначити справжню лагідність. Російська синодальна Біблія дає такий переклад останньої фрази цього вірша: «Милість Твоя звеличує мене», а Новий міжнародний переказ англійської Біблії говорить: «Ти терпите ви мене, щоб зробити великим мене». Лагідність - це поблажливість, спрямоване до того, щоб комусь допомогти. Бог проявляє постійне поблажливість, щоб допомагати нам, і хоче, щоб і ми робили те ж саме; тобто щоб і ми були чутливими щодо переживань і прав інших.

лагідність Христа

Павло переконував віруючих в Коринті «лагідністю й ласкавістю Христовою» (2 Кор. 10: 1). А як описує Новий Завіт лагідність Христа?

Дуже відоме місце Писання в Євангелії від Матвія дає нам картину Христової лагідності:

«Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я заспокою вас. Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим »(Матвія 11: 28-29).

Вся поведінка Христа було таким, що люди заспокоювалися в Його присутності. Виробляти такий ефект на людей - це ще один прояв чесноти смирення. Люди заспокоюються, інакше кажучи, відчувають себе вільними в присутності християнина, який істинно лагідний.

В Євангелії від Матвія 12:20 нам дана інша картина лагідності, тієї лагідності, з якої Христос звертається з нами: «Тростини надломленої не доломить і льону тліючого не погасить, поки не допровадить присуду до перемоги». Палиця надламана і куриться льон - це переживають, духовно слабкі і маловіри люди. Ісус звертається лагідно з такими людьми. Він їх не засуджує за слабкості, які не обрушується на них, а, навпаки, звертається з ними ніжно, поки вони не побачать свою нужду у Христі і не прийдуть до Нього за допомогою. Зустріч Христа з самарянкою прекрасно ілюструє Його лагідність. Твердо, але ніжно Ісус відкривав їй нужду в порятунку, поки вона сама не усвідомила цього і не звернулася до Нього, щоб Він заповнив її нужду.

Коли Павло писав до филип'ян: «Нехай у вас будуть ті самі думки, що й у Христі Ісусі», то, головним чином, він мав на увазі смирення Христа; однак можна вважати, що це відноситься і до всіх якостей характеру Спасителя. Як послідовники Христа, ми повинні розвивати лагідність, яка характеризувала життя Господа.

Лагідне звернення з оточуючими нас людьми

Таким чином, ознакою нашої лагідності має бути: насамперед, наше активне прагнення допомагати людям, щоб вони не відчували себе скутими в нашій присутності, але вільними. Ми не повинні бути про себе високої думки або бути настільки догматичними, щоб інші боялися висловити свою думку в нашій присутності. Навпаки, ми повинні бути чутливими до думки і поглядів оточуючих нас людей. Ми повинні демонстративно виставляти наше рішення бути послідовниками Христа, щоб не змушувати людей відчувати себе як би винуватими. Ми також повинні намагатися не переламати «надламаної тростини» спокушає віруючого і не гасити «тліючого льону» слабкого віруючого.

По-друге, лагідність є проявом поваги до особистої гідності іншої людини. Там, де це потрібно, лагідна людина буде домагатися зміни неправильного думки або поведінки шляхом умовляння і люб'язного підходу, але не шляхом висміювання і примусу. Він старанно уникатиме досягнення мети за допомогою загрози, прямої чи опосередкованої (як, наприклад, уникав це робити Павло в своєму зверненні до Коринтян).

Лагідний людина не буде намагатися говорити грубо і різко, але - • тактовно і шанобливо, з готовністю надати увагу кожному. Лагідний віруючий не дозволить собі висловлювати свою думку про інших так, щоб «тріски летіли на всі боки». Навпаки, він передбачить реакцію оточуючих на його слова і добре подумає про те, як вони будуть відчувати себе від сказаного ним думки. А якщо він «ранить» своїми словами, то також докладе старання, щоб «перев'язати рани» словами розради і підбадьорення.

Лагідний християнин не буде боятися опозиції і не буде ображатися на тих, хто чинить опір йому. Замість того, він буде лагідно наставляти ворогів, як вчив надходити Павло Тимофія в 2-му розділі свого 2-ої Послання, і очікувати, щоб Бог видалив опір.

Нарешті, лагідний християнин не буде ганьбити, принижувати або поширювати недобрі чутки про брата, який впав у якийсь гріх. Замість цього він буде сумувати і молитися про його покаяння. Якщо він прийме особисту участь у виправленні брата, який згрішив, то буде це робити з лагідністю, як учив Павло в 6-му розділі Послання до Галатів, розуміючи що і сам він буває спокушав.

Християнин, який дійсно намагається виконати волю Божу в лагідності характеру, буде активно прагнути до лагідності, намагаючись зодягнутися в неї (Кол. 3:12 і 1 Тим. 6:11). Він запише цю чесноту на одне з перших місць в своєму списку духовних якостей і буде чекати допомоги від Бога і Духа Святого, щоб проявити цей плід в своєму житті.

Розважливе поводження з оточуючими нас людьми

Фарисеї, будучи строгими в абсолютній прихильності до своїх традицій, проявляли властивість характеру, яке абсолютно протилежно розважливості. Вони завжди опитували: «А чи законно це?» Фарисеї постійно звинувачували Господа Ісуса, бо Він завжди відходив від їх суворої традиційності і в багатьох випадках відкривав її абсурдні сторони.

Розсудливий християнин завжди бере до уваги доводи і є гуманним і справедливим. Замість того, щоб наполягати на букві закону, він запитує: «А чи буде це справедливим в даному випадку?» Однак такого роду мислення не можна змішувати з людської філософією, в якій мовиться: «Якщо відчуваєш, що це правильно, то роби». Ця людська філософія цілком заснована на егоїстичних міркуваннях і звертає увагу лише на плотські бажання. А розважливість звертає увагу на іншу людину і питає: «А що краще для нього?»

Умовляння Павла в Посланні до Филип'ян 4: 5 дає правильну мотивування для розважливого відносини. «Лагідність (розсудливість) ваша нехай буде відома всім людям. Господь близько ». Іншими словами: «Господь стоїть за моєю спиною і хоче побачити, як я сьогодні буду поступати в різних ситуаціях з людьми. Чи буду я суворим і невблаганним в своїх вимогах до них? Або я буду лагідним і розважливим, намагаючись зрозуміти їх життєві труднощі і страхи і бути поблажливим ». Ми повинні бути поблажливими до всіх: до продавця в магазині, до водія автобуса, до членів нашої сім'ї, до невіруючих і віруючих.

Боюся, що занадто часто ми, християни, менш гуманні і поблажливі, ніж невіруючі. Ми думаємо, що стоїмо на біблійному принципі, коли в дійсності ми наполягаємо лише на своїй думці. А якими ми здаємося з боку? Здаємося ми строгими, непоступливими і негнучкими або ж навпаки добросердими, розумними і гуманними у взаєминах з іншими? Фарисеї часів Ісуса Христа заморозили Божі заповіді своїми власними традиціями. Будемо обережні, щоб не робити те ж саме.

Розсудливість є однією з характерних рис небесної мудрості (див. Як. 3:17). Якщо ми хочемо бути мудрими в очах Божих, то повинні розвивати в собі розсудливість і добросердечність.

Досягнення лагідного духу

Я припускаю, що з усіх характерних рис благочестя лагідність здасться менш привабливою для більшості читачів чоловічої статі. З якоїсь причини важко повірити, що мужність і лагідність можуть проявлятися в одній і тій же особистості. Чоловіки часто хочуть бачити лагідність в своїх матерів і дружин, але не в собі. Подання про удалом козакові в нехристиянських чоловічому товаристві переходить до нас. Але апостол Павло не соромився вжити ілюстрацію про ніжної матері, описуючи свій характер. Він міг сказати Солунян: «(Ми) були тихі серед вас, немов годувальниця доглядає дітей своїми» (1 Сол. 2: 7). Один з моїх приятелів, колишній офіцер морського десантного загону, часто підписує свої листи словами: «Будь суворий і ніжний», тобто будь суворий до себе і ніжний до інших. Ось це і є духом лагідности.

Які кроки ми можемо робити, щоб досягти духу лагідності? По-перше, ми повинні вирішити, що це є саме та якість, яку ми насправді хочемо досягти. Ми повинні вирішити, чи хочемо ми бути 'м'якими і чутливими у відносинах з іншими і чи згодні ми жити, не ґрунтуючись на нерухомій структурі за- конніческіх правил. Ми повинні вирішити, чи хочемо ми справді дбати про людей.

По-друге, ми повинні запитати тих друзів, які краще за всіх знають нас і можуть нам чесно сказати, який у нас підхід до людей. Догматичні та самовпевнений ми, чи є грубими і різкими? Видно чи в нас прагнення залякувати людей і домінувати над ними силою нашого характеру? Чи відчувають люди незручність в нашій присутності, і чи думають вони, що в душі ми засуджуємо їх за слабкості і подумки виправляємо їх помилки? Якщо все це характерно для нас, то ми повинні чесно і смиренно звернути на це нашу увагу.

Схожі статті