Максим Вараєв - смерть і воскресіння

Смертю смерть подолав

Воскресіння Христове означає для нас позбавлення не від самої смерті як факту нашої біографії, але від поневолення нею.

Максим Вараєв - смерть і воскресіння

Господь Бог владний врятувати нас від поневолення смерті будь-яким шляхом, в Своїх можливостях Бог нічим не обмежений, про це говорить нам, серед іншого, і сама церковна традиція, називаючи Його Богом для неї. Але, як відомо, у Христі смерть скасовується НЕ Божественним декретом понад, але Співробітництво людини і Бога. Бог повинен був стати людиною, прийняти повноту людської природи, в тому числі і саму людську волю, для того щоб повністю зцілити Своє творіння, вирвати його з влади часу і смерті і тим самим зробити людину справжнім спадкоємцем вічності. Господь став одним з нас, для того щоб упокорити Себе до смерті хресної, до глибин пекла, до самого дна буття.

Бо вгодно було, щоб у Нім перебувала вся повнота, і щоб Ним поєднати з Собою все, примиривши через Нього, кров'ю хреста Його, і земне і небесне (Кол. 1: 19-20).

Бог обирає шлях послідовного самоумаленіе, завдяки чому, не порушуючи нашої свободи, Він пропонує людині розділити з Ним цей шлях - шлях, який підносить нас з безодні богооставленности в повноту буття. Якщо звернутися до іконографії Воскресіння Христового, то ми побачимо, що одним з найбільш поширених її сюжетів є сцена програвання Адама і Єви з пекла. Це прямий образ перемоги над смертю, яку зробив став людиною Бог, для того щоб людина в Бога зміг пройти тим же шляхом. Христос став першопрохідцем, "первістком з мертвих", тим, кого смерть і пекло не змогли утримати. Господь прожив наше життя, для того щоб ми прожили разом з Ним Його Життя, розділили з Ним Його шлях, розп'ятий Йому і воскресли з Ним, щоб ми знайшли заново Богом дану початкову свободу від влади гріха і тління. Кожна людина, що бажає стати членом Церкви, входить в неї через прийняття Таїнства Хрещення допомогою триразового занурення, яке вже само по собі є образ смерті і воскресіння. Перші слова Нового Завіту, які чує охрещуваний вже в якості члена Тіла єдиного у Христі, це слова з Послання апостола Павла до Римлян, Новомосковскемие під час здійснення Таїнства Миропомазання [22]:

Чи ви не знаєте, що всі ми, хто христився у Христа Ісуса, у смерть Його христилися? Отже, ми поховані з Ним хрещенням у смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, так і нам ходити в оновленому житті (Рим. 6: 3-4).

Це апостольське напуття говорить нам про те, що саме причетність смерті Христової є головна умова нашого відновлення з мертвих і остаточного порятунку. При цьому потрібно розуміти, що Воскресіння Христове означає для нас позбавлення не від самої смерті як факту нашої біографії, але від поневолення нею. Христос - це Той, Хто пропонує прийняти Життя як дар, але ні до чого не примушує, Той, Хто чекає від нас взаємної жертви любові, посилаючи випробування і подаючи силу до подолання негараздів. Тут, на землі, ми покликані розділити з Христом розп'яття і хрест, для того щоб Він вивів нас з обмеженості нашого буття, вчинив нас "новим творінням", заново відтворив нас для справжньої радості перебування з Собою. Жага цього перетворення, згідно з попереднім світопорядку, яскравим чином виражена в тропарях по непорочних, які співаються за панахидою та при здійсненні обряду поховання православного християнина:

Благословен єси, Господи, навчи мене заповітів Твоїх.

В давнину убо від НЕ сущих створюючи ма і Твоєю Божественною майже, злочином ж заповіді паки ма возвратівий в землю, що від неї взято Бих, на еже за подобою возведи древнею добротою возобразітіся [23].

Створив мене в давнину з небуття і вшанував Твоєю Божественною, але за порушення заповіді знову повернув мене в землю, з якої я був узятий, - піднеси мене по Твоєму подобою, щоб мені одягнутися в первісну красу.

Поза цим бажання зодягнутися в первісну красу немислима і справжня любов до ближнього, так як любов - це те, що не належить землі, вона надмірний. Але райська краса, входячи в цей світ, заломлюється в красу Хреста Господнього. Можна сказати, що образ розп'ятого Христа присутній в серці кожної людини, навіть жодного разу не чула про Нього. За образу Христа кожен з нас створений - цим і пояснюються сама можливість зародження любові в його серці, пошук прекрасного, готовність до жертви самозречення. І людська смерть тут - частина шляху в Небесний Єрусалим, що пролягає через Голгофу.

У кожного своя Голгофа, своя в тому сенсі, що у нас різні життєві обставини, і, можливо, єдине, що в кінцевому рахунку об'єднує нас, - це наша смертність. А це означає, що у всіх нас існує загальний досвід свідомого, а здебільшого інтуїтивного, протистояння смерті, і в цьому досвіді протистояння стає можливим і справжнє співчуття, і співпереживання один одному; однією з форм цього співпереживання для нас і є заупокійна молитва. Можливо, найстрашніше, що чекає нас на нашому життєвому шляху, - це самотність, граничним виразом якого стає сама смерть, адже, як нам здається, вмираємо ми все сама. Єдине, що серйозно протистоїть цій ізоляції, - наше духовне соприсутствие спочатку з вмираючим, а потім, після того як смерть розділяє нас, - вже з покійним близькою людиною, коли можливість цього сопрісутствія дана нам лише в заступництво і молитві. І оскільки Сам Христос розділяє з нами наше страждання і нашу смерть, то і християнин покликаний розділити зі своїм близьким його страждання, бути з ним в його смерті. Але смерть для віруючого - це шлях до воскресіння, шлях до всецілої преображення людства і всього всесвіту. Невід'ємною частиною цього світу для кожного з нас є наші близькі, без яких саме творіння не несе в собі друку досконалості. І часто, як ми вже говорили, буває так, що смерть ближнього стає відправною точкою справжнього звернення людини, навіть якщо до цього за формальними ознаками він був церковним християнином. В такому випадку сама духовна сторона життя вперше відкривається йому саме в заупокійної молитви. Тут знову виявляється ця нерозривний зв'язок між нами. Господь замислив нас як Церква, і ми не приходимо до Нього поодинці, наша духовна співзалежність один від одного - частина нашого єства, предвічний задум Творця про людину.

Господь ставить нас в таку ситуацію, в якій нам найлегше врятуватися, тобто здійснити себе як образ і подобу Божу, відкрити для себе своє справжнє покликання. З гріхопадінням людина втратила здатність бачити справжній сенс речей за канвою подій, які супроводжують нас під час земного шляху, Благой Промисел прихований від очей, що не освічених Духом Святим. Довіра до Бога, поза Якого насправді немає і самої віри, знаходиться лише через смирення перед неминучим, неминуче християнин приймає з гідністю, а на певній духовній висоті - з вдячністю. Той, кому дослідно відомо, що тільки в Христі є подолання скорботи, відчув на собі Його Любов, може в серці сказати: "Слава Богу за все", які б з буденної точки зору, здавалося б, абсурдні форми ця Любов не набувала. Про це і говорить нам відомий заупокійний тропар:

Глибиною мудрості чоловіколюбно вся споруджуваних і корисне всім подаєш, Єдиний Творче, упокій, Господи, душі рабів Твоїх: на Тебе бо надія возложіша, Творця і Творця і Бога нашого [24].

Таємниця людської смерті отримує сповна свій дозвіл в таємниці Великої Суботи, в світлі Воскресіння Христового. Якщо уважно подивитися на наше заупокійне богослужіння, то ми побачимо в ньому відгомін недільної служби. Серед них: сімнадцятий кафизма, наступні за нею тропарі по непорочних, світлі облачення священнослужителів і т. Д. Це цілком закономірно, оскільки християнину неможливо молитися за упокій, не маючи надії на скасування смерті. Але відзначимо і те, що, в свою чергу, недільний (пасхальне) богослужіння уникає специфічно заупокійних тим, вони тут зайві. Там, де присутній Воскреслий Христос, вже частково здійснюється очікуване, знімаються земні суперечності, ми йдемо до початкової цілісності і простоті буття. Недільне богослужіння пронизане пасхальною радістю, воно є образ Царства, сам символічна мова священнодійств, деякі елементи якого запозичені з придворного етикету Візантійської імперії, допомагає нам у цій урочистості передбачити повноту життя будучого віку, де немає нічого, що стосується лише тебе одного, немає індивідуальної радості , але сама радість життя стає спільним радістю з усім творінням, де Бог є все у всьому (1 Кор. 15: 28). Існує ще одна риса заупокійного богослужіння, про яку потрібно сказати окремо, - це молитовне звернення до святих мучеників. Яскравий приклад тому - канон, який Новомосковскется при здійсненні чину поховання, або, скажімо, ось цей тропар:

Агнця Божого проповедавше і заклання колишнього якоже ягнята, і до життя нестареемей, святії, і прісносущней преставльшеся, Того старанно мучениці моліть, боргів дозвіл нам дарував [25].