Міф про те, що слова христа і апостолів невірно переводили з арамейської

Міф про те, що слова христа і апостолів невірно переводили з арамейської

Міф цей, на жаль, дуже живучий. З вуст багатьох шанованих мною служителів Христа я неодноразово чув подібні сентенції:

- Ну, звичайно, важко було по-грецьки передати цю думку Ісуса, адже Він говорив і проповідував арамейською!

Ті, хто так каже, не помічають, що тим самим вони ставлять богонатхненне Писання (зокрема Новий Заповіт на грецькій мові) нижче за статусом, ніж гіпотетичні припущення про те «як би це звучало арамейською».

Замість справжнього Слова Божого нам пропонують шукати щось ефемерне, неіснуюче ... Адже не збереглося жодного стародавнього письмового свідчення про те, що грецький текст Нового Завіту - це всього лише переклад арамейських промов Спасителя.

Чи міг Христос говорити по-грецьки? Хіба не очевидно, що Він говорив тільки на арамейською? Хіба міг єврейський рабин, та ще претендує на роль єврейського Месії використовувати язичницьке наріччя для Своєю проповіді?

На наш погляд, не тільки міг, але і, швидше за все, робив це досить часто.

Адже відомо, що популярність грецької мови в іудейської середовищі, то зростала, то знову йшла на спад, щоб потім знову зрости ...

Так, у 2-3 століттях до Р.Х. все, що пов'язано з грецькою культурою і мовою, було дуже популярно в іудейської середовищі. Про це свідчить поява Септуагінти - переведення Танаха (Старого Завіту) на грецьку мову.

Потім в результаті діяльності хасидів з одного боку, і Антіоха Єпіфана з іншого боку, все грецьке і язичницьке стало глибоко огидно євреям. Макавейські війни - пік національно-релігійної визвольної боротьби іудеїв того часу.

Але на час народження Христа, а особливо на часі Його публічного служіння інтерес до грецької мови в Палестині значно зріс. Ось що пише з цього приводу А. Мень:

Далі Мень пише, що найбільш очевидна прикмета Еллінізму в період написання Євангелій - сам факт, що вони написані по-грецьки.

Це відноситься і до інших частин НЗ і до великого корпусу єврейської літератури періоду Е. включаючи твори Філона, Йосипа Флавія, єврейського трагіка Єзекіїля і безліч апокрифів і псевдоепіграфов. Ймовірно, для такого вибору мови були три причини: 1) грецький був найбільш поширеним і загальнодоступною мовою в тому світі, в якому повинні були циркулювати Євангелія; 2) ця мова традиційно використовувався для більшості літературних творів на еллінізувати Близькому Сході; і 3) цілком ймовірно, що і самі євангелісти були найкраще знайомі саме з цією мовою ... А. Мень. Бібліологческій словник.

На час Ісуса іудаїзм сильно здав свої позиції, особливо в питаннях мови і культури (хоча і був міцний у сфері релігійної). Безліч євреїв носили грецькі імена (наприклад, рибалка Симон син Йони, відомий нам під ім'ям апостол Петро, ​​мав ще й грецьке ім'я Кифа), більшість євреїв говорили по-грецьки краще, ніж арамейською. Євреї діаспори селилися в Палестині і несли «другу хвилю» еллінізації. Койне був для простого народу не чужим іноземною мовою (яким представляється сьогодні англійська жителям української глибинки), а практично рідним і природним, як в наші дні українська мова для колишніх громадян СРСР.

І саме на такому культурному тлі почалося служіння Христа.

У першій половині першого століття в Палестині були рівно поширені і єврейський і грецький і арамейська. Ось що пише професор Р.Л. Томас:

Це свідчення підкріплюється знахідками при розкопках печер в околицях Мертвого моря. Під час двох своїх експедицій до «Печері листів» Йігаель Ядін з співробітниками виявив близько п'ятнадцяти листів і більш сорока інших папірусних документів, зокрема, договорів і платіжних розписок. Всі знайдені папіруси датуються часом від кінця першого століття до повстання Бар-Кохби, що стався в 132-135 рр. по Р. Х. Очевидно, печера служила укриттям для бунтівників, а виявлені в ній документи представляють рутинну переписку по побутовим та військових питань. Так ось, в цих документах представлені всі три мови: грецьку, єврейську і арамейська. Повстанці на чолі з Бар-Кохби були високоосвіченими людьми, і той факт, що вони розуміли ці мови і використовували їх для листування, підштовхує нас до висновку, що і в інших частинах Палестини в той період були поширені всі три мови. Схоже, що єврейську мову користувався популярністю не тільки у вузькому колі іудейських вчених, а вживання грецької мови не обмежувалася сферами торгівлі та культури. І єврейський, і грецьку мови були в широкому ходінні поряд з арамейською, тому Ісус Христос міг користуватися будь-яким з цих трьох мов.

Євангелія містять кілька натяків на те, що Христос, хоча і знав арамейська мова, публічно вчив по-грецьки.

По-перше, Його слухали елліни (Ін.12: 20), які навряд чи б захотіли слухати проповіді на вульгарному арамейською. Та й з Андрієм навряд чи б змогли спілкуватися арамейською.

Коли Христос вимовляє арамейські фрази, євангеліст це спеціально підкреслює, тим самим недвозначно вказуючи на винятковість арамейских фраз в лексиконі Спасителя.

· І взяв Він за руку, каже їй: "Талита куми", що значить: Дівчатко, кажу тобі встань!. (Мар.5: 41)

· І, поглянувши на небо, зітхнув і сказав йому: "Еффата", тобто: Відкрийся. (Мар.7: 34)

· А коло години дев'ятої скрикнув Ісус гучним голосом: Елі, Елі! лама савахтані? цебто: Боже Мій, Боже Мій! для чого Ти Мене покинув? (Матф.27: 46)

Подібні тексти переконують нас, що Христос зазвичай говорив по-грецьки, зрідка вживаючи в мові арамейські слова і вирази. Вживав Він їх настільки рідко, що всякий раз про це потрібно було згадати особливо.

Справді, якщо Євангелія - ​​це переклад з арамейської, то навіщо спеціально залишати в грецькому тексті деякі арамейські фрази, та ще й давати їх переклад окремо? Вже тоді було б логічно переводити все на грецький.

Папій говорив, що Матвій "упорядкував вислови на іудейському діалекті", а це означає, що Матвій писав давньоєврейською чи арамейською мовою, але сучасні вчені вказують на те, що це Євангеліє не виглядає перекладом. Крім того, в літературному відношенні воно дуже близько до Євангелія від Марка, яке, безсумнівно, написано грецькою. Може бути, слово "наріччя" означає тут не "мова", а "стиль"; дійсно, у Матвія чимало "іудейських" стилістичних особливостей ...

Знову надамо слово професору Р.Л. Томасу для свідоцтва про використання Христом грецького:

У грецькому тексті 21-го розділу Євангелія від Іоанна Христос використовує два різних дієслова зі значенням любити і два різних дієслова пасти, а Петро вживає два різних слова зі значенням знати. Однак жодна з цих синонімічних пар не могла б бути передана по-єврейськи або арамейською. По всьому видно, що цей діалог відбувся на грецькій мові. Точно так само і гра слів між петра і петрос в Євангелії від Матвія 16:18 не може бути відтворена на єврейському або арамейською мовами. Логічно припустити, що і ця розмова спочатку протікав на грецькому. Швидше за все, бесіди Христа з хананеянки, римським сотником і Пилатом теж проходили по-грецьки. Стефан (Діян. 7) і Яків (Діян. 15) цитують Старий Завіт по Септуагинте, отже, і вони широко користувалися грецькою мовою.

Та й апостол Павло, швидше за все, проповідував по-грецьки.

Лука передає його бесіду з римським тисячників.

При Павло входив до фортеці, то тисяцького поспитався: Чи можна мені щось сказати тобі? А той сказав: ти знаєш по-грецьки? (Деян.21: 37)

Єдина його мова єврейською мовою описана в Діяннях (21:40). Якби Павло зазвичай говорив арамейською або по-єврейськи, то навряд чи Лука окремо згадав би, що звернення до натовпу було зроблено саме по-єврейськи.

Але справа навіть не в цьому. Всі перераховані вище аргументи цікаві, але вони, по суті, не потрібні. Адже єдині Письма Нового Завіту, які є у нас, написані по-грецьки. І процес їх написання - це не процес перекладу. Павло, наприклад, ясно вказує на те, що саме грецький текст Євангелія від Луки - це богонатхненне Письмо (1Тим.5: 18 - там фраза: «вартий робітник своєї поживи» взята з євангелія від Луки). Петро ясно показує, що послання Павла, написані по-грецьки - це богонатхненне Письмо (2Пет.3: 16).

Тому, незважаючи на те, що рідною мовою для Христа і більшості апостолів дійсно був арамейська, Дух Святий спонукав пророків писати Новий Завіт по-грецьки. Вони не займалися переведенням слів Ісуса з арамейської на грецький. Вони вбачали слова Писання, проваджені Духом Святим. Вони не відали труднощів перекладу, тому що їх творчість була чимось іншим за рівнем таїнства - їх праця була результатом Божого дихання. Так що немає в грецькому тексті Євангелій помилок перекладу з тієї простої причини, що переведення ніякого не було. Була мета Божа - передати людям Слово мовою, зрозумілою тодішньому більшості.

Зрештою, саме по-грецьки можна було тоді виконати Велике Доручення (Матв 28: 19,20) найбільш ефективно. А Бог завжди діє ефективно.

Саме слово «Євангеліє» - грецьке слово - стало зрозуміло всьому світу без перекладу. І саме Євангеліє сьогодні ми називаємо Словом Господнім.

Христос не соромився грецької мови в першому столітті, чи не соромиться і в двадцять першому.

Так що давайте перестанемо ганятися за порожнечею і будувати гіпотетичні припущення про те «як би це звучало арамейською», «якби у нас тільки був арамейська оригінал».

Якби, та якби, та якби в роті у Євсевія (і Папія) виросли гриби, так це була б зовсім інша історія (Церкви).

А у нас поки що історія ця (з грецьким Новим Завітом)!

Давайте і жити в ній і відповідно до неї.

Павло Бегичев, спеціально для www.protestant.ru