Молитва, храм святителя Інокентія, митрополита Московського в Бескуднікова

Чи потрібно благословення на те, щоб носити чотки?

На носіння чоток благословення не потрібно. Але необхідно знати, що чотки - це не прикраса і не «відзнаку», чотки - це допомога у творенні «Ісусової молитви». Молитися напоказ - гріх, тому й чотки, як предмет, безпосередньо пов'язаний з молитвою, бажано не виставляти напоказ.
диякон Сергій Правдолюбов

Чому до Бога та святих ми звертаємося на «Ти»? А як в інших православних церквах та інших конфесіях?

Звернення на «Ти» - це не особливість Православ'я, це правила слов'янської мови, де прийнята така ввічлива форма звернення. Така ж форма ввічливого поводження в грецькою, англійською та ряді інших мов. Це не особливість віровчення або конфесії, а особливість мови. Крім того, форма «Ти» має як би більш особисто не відчужений смисловий відтінок, це як звернення в сім'ї до свого батька. При глибокій повазі до батьків, ми до них звертаємося на «Ти».
диякон Сергій Правдолюбов

Що робити, коли на молитві дуже відволікаєшся: продовжувати з зусиллям повторювати знову і знову одні і ті ж молитви, або помолитися коротко, але зосереджено?

Що робити, якщо під час служби майже кожні п'ять хвилин просять передати свічки, а це дуже відволікає?

У ранковому молитовному правилі в молитві про живих серед інших згадуються благодійники. Як правильно зрозуміти, хто це? Наприклад, для мене це в першу чергу батьки.

Яким чином молитися про нехрещених живих родич, друзях? Чи можна їх імена вимовляти в розумі під час молитви про оголошених?

Якщо запізнився на молитви перед сповіддю без сильно поважної причини, як бути?

Часто молитовне правило, на жаль, мені тягарем. Як допомогти собі захотіти молитися?

Вітаю! Благословіть! Мене дуже мучить питання - у мене серед родичів велика кількість нехрещених людей. Впливати на них я жодним чином не можу, та й не хочу - це їх особиста справа. Але ось молитися за них мені б дуже хотілося. Підкажіть, чи можу я келійно, будинки, в ранковому правилі згадувати їхні імена нарівні з іменами хрещених? Або краще за них молитися окремо? Спаси Господи.

Ви не праві в тому, впливати ви на них жодним чином не можете. Звичайно, не треба заводити розмови про Бога, якщо ця тема їм чужа. Але ваша любов до них, виражена в увазі, повазі і допомоги - найкращий вплив і проповідь. А молитися, звичайно, потрібно. Адже вони ваші близькі люди. Але тільки як ви правильно сказали - в келійному домашньому правилі, після хрещених, без найменування їх рабами Божими.
ієрей Олексій Єсіпов

Чи можна писати в записці «Про здоров'ї» нехрещених людини?

Не можна. «Хто не увірує і не буде хреститися - засуджений буде» Людина нехрещений, тому що не сприймає церкву і її молитви. Навіщо ж над ним насильство чинити? В церкви приноситься жертва безкровна за вірних «рабів Божих». Але, тим не менше, Церква молиться про весь світ і про звернення оману, не називаючи їх поіменно, тому що у них немає святого імені.
ієрей Олексій Єсіпов