Симфонія по творів святителя Феофана, Затворника Вишенського, духівник Новомосковскть, скачати -

1. Про право ієрея сповідувати послушників

Що ви сповідали послушників, в цьому немає нічого грішного. У грамоті ієреям по посвяченні їх означається, що йому дається влада сповідувати і вирішувати каються, як все інше церковне здійснювати. Ця влада і вам дана в самому посвяченні. Але вживання її в монастирі підлягає монастирським статутам. У нашому монастирі хто у кого хоче сповідається, хоча духівник є певний. Чи не краще потихеньку запитати настоятеля (5, с. 181-182)?

2. Повчання про старчестве

3. Про одкровенні помислів, читанні книг і прийнятті шукають старечого ради

4. З рукоположенням дається право і покладається обов'язок відпускати гріхи приходять з покаянням

Висвяченому на священика. самим рукоположенням дається право і покладається обов'язок і гріхи відпускати всякому, що приходить з покаянням. Чому, якщо це право і ця обов'язок не обмежені особливим розпорядженням висвячувати, саме це відсутність обмежувальних приписів залишає право сповідати недоторканним в тій силі, в якій воно повинно бути по висвячування. Так вам нема чого соромитися, що траплялося сповідувати приходять. Будете грішити, якщо відмовите кому (1, с. 22).

5. Кожного ієромонах може всіх сповідувати

Всякий ієромонах всіх сповідує. Адже це не нині почалося, і не у вас тільки, а всюди. Якщо б це було протизаконно, чи Він не піднято б було питання про це де-небудь (1, с. 22)?

6. Не треба міняти духівника

Не відкинутися духівника. Хоч би він лежав на смертному одрі і був в пам'яті. і тоді можна сповідатися і сповідування це ні на йоту не втрачає сили своєї. Коли сам він не відмовляється, навіщо відходити від нього? Поговорити? Да уж, чай, все десять разів переговорили. Тепер вже як вам, так і йому досить по одному слову сказати. Так ви знаєте один одного. Коли ж виявиться потреба поговорити, тоді він не відмовиться сказати належне, хоч з роздиху (1, с. 47).

7. Необхідність духівника для правильного духовного життя

Все, що ви робите, самі ви для себе придумали або наклав то батько ваш духовний? - Пункт цей з вигляду малозначітелен, у справі же дуже значний. Якщо самі, то у вас своя воля і, живучи за цими порядкам, ви собі догоджаєте. Через це від ваших учинків, ймовірно, віддається не зовсім приємний запах, відчутний Ангелом вашим і святими. Я не стверджую, але це дуже ймовірно. і пишу про це тільки для того, щоб ви краще вникли в себе і з поміччю батька свого духовного визначили себе точніше (1, с. 140).

8. Керівник - стовп на дорозі, а дорогу треба проходити всякому самому

«Без керівника не можна», - написали ви. Керівник - стовп на дорозі, а дорогу проходити треба кожному самому - і теж дивитися і під ноги, і на всі боки. Старець Паїсій (Величковський). все життя шукав керівника і не знайшов. Але жив удвох-Троєм - і взаємним радою керувалися (1, с. 222).

9. Не вся справа в раді. Бог зачинає життя і керує в ній

Те правда, що без ради важкувато, але і не вся справа в раді. Бог зачинає життя, Бог і керує в ній. До Нього треба тому вдатися і вдаватися завжди і від Нього чекати рішення. Вже як Він вирішить і як рішення Його дійде до серця, цього не розбереш, але то безсумнівно, що будь-яка справа, Йому угодне, від Нього збуджується і Їм наводиться в вчинення. Без Мене не можете нічого чинити 36. - каже Господь (Ін. 15: 5). І так це і буває. І ніхто з догоджати Йому сам собою бажаного Йому не творить. Відносини наші до Бога все знаменуються молитвою. Вся справа, стало бути, в молитві. На неї і налягайте (2, с. 84).

10. Повинно триматися одного духовного радника

Ви даремно писали до мене. Варто було запитати у свого духівника, зрозуміло - о. Іоанна. Звертатися за порадами то туди, то сюди не схвально. Всім радник, Богом певний, - духівник, яким зазвичай буває парафіяльний священик (3, с. 3).

11. Відповідь про вибір духівника

Духівника як я можу вказати, не знаючи нікого? Самі виберіть. Якщо не наважуєтеся, то вчините, як апостоли при виборі апостола замість іспадшего Іуди: або жеребом, або із знаючими цих ієреїв стелі (3, с. 5-6).

12. Справжніх керівників спасіння важко знайти; основне керівництво до спасіння - слово Боже

Справжнього керівника, як ви визначаєте його, не знайдете. Старець Божий Паїсій, півстоліття тому, шукав все життя керівника. і не знайшов. а порішив справу так: «Шукай керівництво в слові Божому і в навчаннях св. отців, особливо подвижників, в разі ж непорозумінь питай живих ревнителів про порятунок ». або погодьтеся удвох-Троєм - і загальним радою вирішуйте всі свої питання. У Премудрого написано, що страх Божий вчить всьому доброму.
Випросіть собі у Господа такого наставника. Слово Боже і батьківське буде просвіщати вас, а совість візьме опіку на себе порушувати до діяльності і підтримувати. Майте під руками завжди і Слово Боже, і інші батьківські писання (3, с. 153).

13. Духовника краще не відкинутися

Духівник швидше може бути керівником. І його краще не відкинутися (3, с. 157-158).
Старець-керівник потрібен для беруться за велику внутрішню життя. А звичайна наше життя може обійтися радою одного духівника і навіть ще кого-небудь з уважних братів. Треба молитися Богу, йдучи до духівника з питанням, і просити Бога, щоб вклав потрібну думку духівника. Хто з вірою це бажає - отримає бажане (3, с. 182).

14. Рада про те, як вчинити, коли духівник відмовляється керувати

Ваш духівник відмовляє керувати вас. Це сумлінно з його боку. Уважте його бажання і вибачайте керівника. Але як він не бажає, щоб ви зовсім від нього віддалилися, то і з ним говорите про духовне, чому він завжди радий, як ви говорите. Духовні справи ведіть за вказівками керівника, а Сповідь і Причастя у нього майте (4, с. 148).

15. Коли немає духовного батька, треба керуватися святоотєчеським книгами

У колишньому листі, на яке я не встиг відповісти, ви скаржитеся, що батька духовного не знайдете ніяк. Що ж робити? Залишайтеся одні з книгами і йдіть своїм шляхом з острахом, обачність і смиренністю. Якщо що зустрінете здивоване, питайте. Я буду відповідати, як зумію, а не зумію - так і скажу. Нині годі й шукати справжнього керівника, а говорітеля багато, письменників - ще більше, хоч ті і інші не завжди потрапляють в такт. З числа останніх я не останній (4, с. 151).

16. Книги можуть замінити керівника, якщо приєднати до них запитування старців і братів

Книги не остаточний учитель, але все ж учитель. І вони можуть замінювати керівника, якщо приєднати до них вопрошеніе старців або братів. Або якщо погодитися вдвох чи втрьох. Двоє чи троє - один розум - сходяться і запитують один одного і вирішують разом, в чому буває здивування; і вам можна погодитися з якою подібні з вами жінкою і радитися по керівництву книг, живучи хоча не разом, а нарізно, в різних місцях (4, с. 152).

17. Відповідь на питання про зміну духівника. Духівник і радник

Перше питання - чи можна змінити духівника? Кабінетно відповідаю: хто ж в'яже? Справа ця - справа совісті; перед ким розкривається душа, до того і йди всяк. Бачите, яке швидке і гладке рішення! А на ділі, може бути, зустрінуться перешкоди, теж совісні, і чималі. Не перескочиш, як не розбігаються. Духівник багаторічний кинутий. Адже цього не сховаєш. А помітивши, він відчує, що його б'ють по щоках. Чия совість потерпить це? Стало бути, і про зміну нічого думати.
Питається: як же бути? Інший солодше каже, і душа до нього горнеться. Ось цього-то я і не вмію вирішити. Хіба ось як? Відокремити духівника від радника. Той, хто краще говорить, нехай буде радник; а духівник - духівником. Самі будьте ласкаві це справа порішити (4, с. 247).

36. без Мене не можете робити нічого.