Смирення в молитві

П'ятиразова молитва мусульманина - велике благо. Це знаходження в спілкуванні з Творцем, поглиненої в поводженні з Аллахом. Молитва оберігає і застерігає від мерзоти і гріхів. Аллах сказав (сенс): «Воістину, молитва застерігає від мерзоти і всього згубного» (сура «Анкабут»).

Однак ми повинні розуміти, що не в кожного молитва - це контакт зі Всевишнім.

Деякі можуть стверджувати, що, мовляв, не допомагає молитва і т. Д. Потрібно розуміти, що деякі люди від молитви отримують тільки стомлення і втома, тобто вони роблять просто фізичні дії, але не мають зв'язку з Аллахом. Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сказав: «Скільки є людей, які роблять молитву, але їх частка від молитви - стомлення і втома» (імам Ахмад, ібн Маджа).

Ще Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сказав: «Воістину, та молитва, що не спонукає людину остерігатися порицаемого, тільки віддаляє від Аллаха».

Дійсно, скільки з тих, хто молиться тілесно знаходяться в молитві, але думками дуже далеко від молитви! Вони думають про проблеми, грошах, роботу, сім'ю, тобто про все, крім Аллаха. Хіба про таку молитву Аллах сказав: «... застерігає від мерзоти»? Звичайно, ні. Так, людина «скинув» з себе обов'язковість даної молитви, зробивши її, але в прийнятті Аллахом подібної молитви є великі сумніви.

Молитва повинна бути зі смиренням ...

Молитва повинна бути зі смиренням. Людина в молитві повинен думати про своє Творця, бо Аллах сказав (сенс): «вистоювати молитву для поминання Мене» (сура «Таха», аят 14). Наприклад, якщо людина хоче звернутися до свого директора зі зверненням, що робить ця людина? Він готується і представляє, перед ким доведеться виступити або говорити. Так давайте подумаємо, перед ким ми стоїмо в молитві: перед Великим Аллахом!

Імам аль-Газалі (та змилується над ним Аллах) сказав: «Молитва - звернення до Аллаха, а розмова з відволіканням не є зверненням» (книга «Мавізат аль-Му'мінін»). Аллах сказав (сенс): «Не будь з числа абстрактних (від Аллаха)» (сура «аль-арафія», аят 205).

Як домогтися смирення?

Звичайно, людині важко протягом усього намазу думати тільки про Аллаха, однак людина повинна намагатися відганяти інші думки (крім Аллаха) і використовувати всі можливі методи, щоб максимально більше часу думати в молитві про Аллаха.

Перерахуємо деякі з цих методів.

Для початку людина вже при скоєнні обмивання або з приходом часу молитви повинен займатися справами молитви: приготувати воду, місце для обмивання. Далі слід зробити обмивання і думати, перед Ким вам доведеться стояти - перед Творцем всіх світів і всього, що ми бачимо.

Після завершення обмивання відразу встаньте на молитву. Взявши паузу, потрібно розслабити органи, встати рівно, опустивши голову (перед Всевишнім Аллахом), і прочитати суру «ан-Нас», щоб видалити сумніви від Шайтана (вас-вас); далі вимовити три раз «астахфіруллах», просячи прощення гріхів.

Надає смирення в молитві розуміння того, що ви читаєте, то є розуміння сенсу сури «аль-Фатіха», «ат-Тахіят» та інших азкаров.

Після завершення молитви небажано відразу підхоплюватися з місця, залишіться ненадовго в тому положенні, в якому читали «ат-Тахіят», і прочитайте молитви-азкари, які дійшли до нас від Посланника Аллаха (мир йому і благословення), - вони наводяться в книгах про намаз. Якщо людина не знає напам'ять ці азкари, то можна мати поруч книгу, а якщо і такої можливості немає, то просто зробіть невелике дуа на будь-якій мові.

Також для смирення в молитві дуже допоможуть постійне і повсюдне поминання Аллаха, знаходження з хорошими людьми, придбання релігійних знань, відвідування релігійних зібрань, остерігатися забороненого і сумнівного і т. П. Тому що це зміцнює віру. Якщо віра міцна, то серце стає смиренним, приходить розуміння могутності і величі Творця.

На сьогоднішній день один з найкращих методів, які призводять до постійного поминання Аллаха, - це суфізм, тобто необхідно вступ на шлях очищення серця під опікою духовного наставника, справжнього суфійського шейха. І цей метод буде найкращим. Аллах - Всезнаючий і Всезнаючий.

Хай допоможе Аллах нам усім!

Схожі статті