Спокуса христа в пустелі - це

«... якщо Ти Син Божий, кинься додолу, бож написано: Він ангелам Своїм накаже про Тебе, і на руках понесуть Тебе, щоб не спіткнувся об камінь ногою Твоєю. »(Мф. 4: 6)

«... Ще написано: Не спокушай Господа Бога твого. »(Мф. 4: 7)

«... Я дам Тобі всю владу над усіма цими царствами і славу їх, бо мені це, і я, кому хочу, даю її; Тож коли Ти поклонишся передо мною, то все буде Твоє. »(Лк. 4: 6-7)

«... Відійди, сатано! написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і Йому єдиному будеш служити. »(Лк. 4: 8)

Після третього спокуси, за словами євангеліста Матвія, «залишає Його диявол, і ось ангели приступили й служили Йому» (Мф. 4:11).

В інших книгах Нового Завіту про спокусу згадує апостол Павло у своєму Посланні до Євреїв. «Бо в чому був Сам зазнав, бувши досвідчений, то може й випробовуваним допомогти» (Євр. 2:18). У тому ж посланні апостол пише: «ми маємо не такого Первосвященика, що не міг би співчувати слабостям нашим, але, подібно [нам], випробуваного в усьому, крім гріха» (Євр. 4:15).

На відміну від інших євангельських історій, які отримали своє відображення в апокрифічної літературі, яка додала до них багато подробиць, історія спокуси Христа в апокрифах не розкривається. Про нього лише коротко згадано в Євангелії від Никодима в діалозі диявола і пекла перед сходженням туди Христа: «... що, мовляв, думаю і боїшся прийняти Ісуса? Противник Він мій і твій. Я піддав Його спокусі і старійшин єврейських змусив обмовляти і гніватися на Нього ». [2]

Спокуса христа в пустелі - це

«Христос, ведений Духом у пустиню»
(Вільям Хол, 1908 рік)

Спокуса христа в пустелі - це

Аналізуючи тексти Євангелій, богослови вважають, що Христос «був поведений Духом у пустиню, щоб диявол Його спокушав» безпосередньо відразу після свого хрещення. [3] Преподобний Єфрем Сирин міркує про причини того, чому Ісус був веден в пустелю саме Святим Духом:

... для того, щоб ніхто з невіруючих не мав приводу говорити, що Дух пізніше і нижче Сина. Якби звів Його тільки на боротьбу і битву, а не до честі також і спокою, то, можливо, правильне б сумнів опановувала тими сперечальниками, які намагалися це досліджувати. Але якщо Дух нижче Сина, то чому Духу дана влада зводити Його в пустиню дивитися? Він відкрив Себе як володіє такою владою, коли зводив Його в пустелю. [4]

Іоанн Златоуст в «Бесідах на Євангеліє від Матфея» пише про причини, чому спокуса Христа сталося відразу після хрещення. На думку святителя, це було зроблено для того, «щоб ніхто з хрестилися, якби йому сталося після хрещення зазнавати ще більші колишніх спокуси, не переймався ними, як чимось несподіваним, але мужньо переносив би кожну спокусу як справа звичайне». [1]

Тлумачі виділяють ряд паралелей між мандрами євреїв по пустелі і подіями спокуси Христа: [3]

  • перехід євреїв через Йордан (Нав. 3: 1-17) і хрещення Ісуса Христа;
  • голод євреїв в пустелі і голод Ісуса Христа;
  • різні випробування євреїв в пустелі з метою їх морального очищення і спокуса Христа дияволом;
  • угамування голоду євреїв манною небесною і спокуса перетворити каміння в хліба для вгамування голоду Христа.

Також спокуси Христа в пустелі мають паралелі з старозавітній історією Іова. підданого сатаною випробувань по дозволених Бога. [5] Іов переніс три випробування, і в останньому, як і Христу, йому пропонувалося поклонитися дияволу через визнання справедливості відбуваються бід, створених руками сатани.

Феофілакт Болгарський. тлумачачи Євангеліє від Луки. робить наступне зауваження щодо терміну посту Ісуса, після якого до нього приступив зі спокусами диявол: «пост сорок днів і не перевищує заходи поста Моїсеєва і ілііной. щоб тим не подати сатані думка, що Він більше їх, але щоб він приступив до Нього, думаючи, що і Він - людина, а разом і для того, щоб не здатися втілився тільки примарно ». [6]

Під час кожного з спокус Ісус не робить ніяких дій, а лише веде діалог з дияволом. Тому богослови відзначають, що саме «слово уст Його засудило сатану» і Христос «потоптав похоті спокусника і кинув в безодню, щоб потоптали їх ті народи, які коли-небудь були віддані на топтання ними». [4]

За словами Луки, після випробовування на пустині диявол залишає Ісуса Христа «до часу» (Лк. 4:13), так як потім він знову починає спокушати його через народ іудейський і навіть через його учнів апостолів. будуючи всілякі підступи. [7] Євангеліст Марк повідомляє, що в пустелі Ісус «був зі звірами» (Мк. 1:13) - це вказівка ​​на те, що Христос (новий Адам) був в оточенні звірів, які не наважувалися заподіяти йому шкоди, також як і старий Адам в раю. Катехизм Католицької церкви зазначає, що «Ісус є новий Адам, який залишається вірним там, де перший Адам піддався спокусі». [8]

значення спокуси

Спокуса христа в пустелі - це

У християнському віровченні вважається, що спокуса була спрямована проти людської природи Ісуса, впливаючи на яку диявол сподівався спокусити Христа на хибний шлях. Відносно божественної природи Христа це спокуса була боротьбою диявола з Сином Божим, втілився заради порятунку людства, за збереження своєї влади над людьми. [9]

Диявол сподівався, що Христос, охоплений голодом, спокусившись і створивши одного разу диво для себе, вчинить так само і в майбутньому: захистить себе легіонами ангелів від натовпу ворогів, зійде з хреста і закличе Іллю на допомогу (Мф. 26:53, 27: 40- 49). [9] Цей задум диявола був спрямований на те, щоб не здійснилося справу порятунку людства хресними стражданнями Христа. На лукавий рада Ісус відповів словами Мойсея. сказаними щодо манни. якої Бог мав євреїв в пустелі: «Не одним хлібом живе людина, але кожним словом, що походить із уст Господа» (Втор. 8: 3). Феофілакт Болгарський зазначає, чому диявол запропонував Ісусу звернути в хліб не один камінь, а кілька: «диявол не сказав: так оцей камінь буде хлібом, але каміння це, бажаючи залучити Христа в надмірність, тоді як для голодного абсолютно досить і одного хліба» [ 10] (при цьому у Луки, на відміну від Матфея, мова йде про одному камені).

При другому спокусу диявол запропонував вразити дивом уяву людей, що чекали приходу Месії. Христос міг цим легко захопити їх за собою, але це було б безплідно для їх морального життя. Також, Ісус показав, що не слід без необхідності піддавати себе небезпеці, відчуваючи чудодійну силу Бога. Диявол, як і при першій спокусі, починає свою промову зі слів «Коли Ти Син Божий», ніж, на думку тлумачів, намагається порушити у Христа марнославство. [10] У даному спокусу диявол цитує Ісуса рядки 90-го псалма. який показує віруючим вигоди повної надії на Бога.

Останній раз спокушаючи Ісуса, диявол, показуючи йому всі царства світу, над якими він має владу, і пропонуючи їх йому, сподівався збентежити його людський дух і посіяти сумніви в можливості здійснення Христом справи порятунку людства. Своєю відмовою Ісус показує, що він не визнає влади сатани над світом, який належить Богу, якому і належить поклоніння. [9] Щодо питання про те, як Христу були показані всі земні царства, Феофілакт Болгарський пише: «я думаю, що не в думці, а чуттєво показав Йому їх, підставивши перед очі в примару, а не в уяві Господа». [6]

Спокуса христа в пустелі - це

Проходження Христа через спокуси диявола саме після його хрещення є зазначенням на ті благодатні плоди, які хрещення може дати. Єфрем Сирин зазначає, що як хрещення складалося з трьох занурень, так і спокус було теж три. [4] Все перебування Христа в пустелі, його пост, молитва і завершило їх спокуса є, за словами Іоанна Златоуста. прикладом того, як треба вести боротьбу з силами зла [11]:

Пропостівшісь ж сорок днів і ночей, постеж зголоднів, даючи, таким чином, випадок дияволу приступити до Нього, щоб Своєю боротьбою з ним показати, як має долати і перемагати. Так роблять і борці, бажаючи навчити своїх учнів долати і перемагати борються з ними; вони навмисне в палестрах (школах гімнастики) схоплюються з іншими, щоб учні помічали рухи борються і вчилися мистецтву перемоги. Те ж зроблено було і там. Захотівши залучити диявола на боротьбу, Христос виявив перед ним Своє алканів, і коли той наблизився, Він узяв його, і потім раз, другий раз, і третій скинув його з властивою Йому легкістю.

Спокуса христа в пустелі - це

церковне шанування

На згадку про сорокаденний піст Ісуса в пустелі в християнстві встановлений щорічний Великий піст. перша частина якого - Чотиридесятниця, що здійснюється в наслідування посту Христа. [12]

У Католицькій церкві в першу неділю Великого посту встановлено спогад спокуси Христа в пустелі. В цей день на Літургії Слова в кожному з трьох річних циклів читається євангельська розповідь про спокусу Христа, а причетним співом виступають слова, сказані Ісусом у відповідь на перше спокуса - «Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що виходить з уст Божих» .

Шановані церквою місця

Церковний переказ вважає місцем, де диявол втретє спокушав Христа, гору недалеко від Єрихону. [13] Гора має висоту 380 метрів і називається християнами горою Спокуси або сорокаденний горою і на її вершині розташовується монастир Спокуси. де єдиним насельником в даний час є грецький монах. [14] Монастир заснований в IV столітті. його внутрішні приміщення вирубані в скелі, а в печері, де за переказами жив Христос під час свого перебування в пустелі, влаштована каплиця. [15]

Гора є традиційним місцем християнського паломництва:

... ми сіли на коней і пішли в табір, розкинуті в оазисі Єрихону у Айн-Султана. За ним височіла ланцюг Кварантана, з горою сорокаденного посту, на якій Спаситель готувався до свого земного служіння постом і молитвою. На її східному схилі, зверненому в долину Йордану, видно печери. У цих печерах, до цих пір, копти перед прийняттям священства обов'язково повинні провести в пості і молитві сорок днів. [16]

- Подорож по Сходу і Святій Землі в свиті великого князя Миколи Миколайовича в 1872 році

В образотворчому мистецтві

Спокуса христа в пустелі - це

Спокуса христа в пустелі - це

«Спокуса Христа голодом»
(Симон Бенін, XVI століття)

Сюжет спокуси Христа не отримав в образотворчому мистецтві широкого поширення. Воно присутнє найчастіше в мальовничих зображеннях всього циклу подій життя Христа (наприклад, в соборі Святого Марка і Сикстинській капелі). Зображуватися можуть як все три спокуси (часто на першому плані крупно представлено перша спокуса, а два других поміщені на задній план), так і просто Христос, що стоїть поруч з дияволом на вершині гори. Православна живопис іноді поміщає сцени спокуси Христа на іконах Хрещення Господнього. Те ж можна зустріти в західноєвропейського живопису, наприклад, на картині Веронезе «Хрещення і спокуса Христа», де на одному полотні зображено дві сцени.

Спокуса Христа зображують у трьох композиціях (по числу спокус):

  1. «Ісус в пустелі»: Спокуса голодом - ландшафт пустелі. Христос, біля ніг якого лежать камені або їх тримає в руках диявол. Це найбільш часто зображається з сцен спокус;
  2. «Ісус на крилі храму»: Спокуса гординею - Христос і диявол стоять на даху Єрусалимського храму (зображується як вся будівля, так і тільки покрівля), біля храму можуть стояти люди;
  3. «Спокуса Христа на горі»: Спокуса вірою - на вершині гори стоїть Христос і диявол, навколо гори видно міста (образ царств, які пропонує Христу диявол), поруч з Христом можуть бути зображені ангели, які прийшли до нього, тоді диявол зображується віддаляє від Христа або низвергающимся з гори вниз головою (в іконопису втеча сатани може виступати окремою сценою, тоді Ісус зображується в оточенні ангелів, з яких одні стоять на колінах, а інші тримають над ним рипіди [17]).

У романському. готичному мистецтві, а також у період Раннього Відродження диявола зазвичай зображували в образі духу пітьми - демоном з рогами, лускатим тілом, крилами і кігтями на руках і ногах (наприклад, у Дуччо). В Італії в період Високого Відродження він сприймає образ миловидної юнака - «пропащого Ангела» (наприклад, у Тиціана). Для акцентування підступності і хитрості диявола він нерідко зображувався в образі старця в чернечій рясі. з під якої видно копита або кігті (наприклад, у Майстра замку Ліхтенштейн).

У культурі

Страшний і розумний дух, дух самознищення і небуття, - продовжує старий, - великий дух говорив з тобою в пустелі, і нам передано в книгах, що він нібито «спокушав» тебе. Чи так це? І чи можна було сказати хоч що-небудь справжнє того, що він не розповів був тобі в трьох питаннях, і що знання ти відкинув, і що в книгах названо «спокусами»? А між тим, якщо було коли-небудь на землі скоєно даний, громове чудо, то це в той день, в день цих трьох спокус. Саме в появі цих трьох питань і полягало диво.

Примітки

Дивитися що таке "Спокуса Христа в пустелі" в інших словниках:

Спокуса Христа - «Спокуса Христа» (Хуан де Фландес, XVI століття) спокушаючи ... Вікіпедія

Остання спокуса Христа - Про євангельські події спокуси Христа в пустелі див. Статтю Спокуса Христа Остання спокуса Христа The Last Temptation Of Christ ... Вікіпедія

Остання спокуса Христа (фільм) - Про євангельські події спокуси Христа в пустелі див. Статтю Спокуса Христа Остання спокуса Христа The Last Temptation Of Christ ... Вікіпедія

Спокуса Ісуса - «Спокуса Христа» (Хуан де Фландес, XVI століття) Спокуса Христа (лат. Vade Retro Satanas «відійди від мене, сатана») описане в Новому Завіті спокуса дияволом Ісуса Христа під час його сорокаденного посту в пустелі, куди він пішов після ... ... Вікіпедія

ИСКУШЕНИЕ - спонукання до порушення реліг. морального закону; спокуса. Похідне від старослав. дієслова (випробувати, оцінити, спробувати, дізнатися, спокусити ЕССЯ. Вип. 9. С. 39 40), до рий сходить до праслав. kusiti, яка мала нейтральне в реліг. відношенні ... Православна енциклопедія

спокуса - я, с. Бажання чого л. забороненого, недозволеного; спокуса. Піддатися спокусі. Довго не хотів я спокусі прилягти де-небудь в тіні хоч на мить (Тургенєв). Синоніми: і / ську / с (устар.), Зваблюючи / ня, прима / нка Споріднені слова ... Популярний словник російської мови

Карта суспільного служіння Ісуса Христа - Маючи на увазі показати місця громадського служіння Спасителя, ми представимо паралельний перелік місць, подій і бесід Євангельських і для ясності розділимо перелік на кілька відділів. а) Вихід на проповідь. Назарет. Життя до хрещення. Вефавора ... ... Біблія. Старий і Новий заповіти. Огієнка. Біблійна енциклопедія арх. Никифора.

Великий Піст - Битва між карнавалом і постом. П. Брейгель ст. 1559 р Антверпен, Брюссель. Тип християнський, церковний також ... Вікіпедія

  • Спокуса Христа. Jesse Russell. Ця книга буде виготовлена ​​в відповідності з Вашим замовленням за технологією Print-on-Demand. Увага! Книга являє собою набір матеріалів з Вікіпедії і / або інших online-джерел. ... Детальніше Купити за 1125 руб
  • Біблійні історії Нового Завіту: Життя Ісуса Христа. А. П. Лопухін. Зібравши і проаналізувавши величезний хронологічний, археологічний, історичний та етнографічний матеріал, видатний російський учений-библеист, богослов і письменник Олександр Павлович Лопухін ... Детальніше Купити за 126 руб аудіокнига

Схожі статті