Таїнство - це жест любові бoгa до людини - православний журнал - Фома

Що таке Таїнство? Що значить недбало, по-блюзнірськи ставитися до Таїнства? Чому ми говоримо саме про семи Таїнствах, і чим вони відрізняються від інших церковних священнодійств? Чи можна зробити Таїнство над людиною насильно?

У стародавній Церкві не було прийнято говорити про Таїнствах з необізнаними. При підготовці до хрещення говорили про Христа і про віру, але не про Таїнствах. Цій темі були присвячені спеціальні бесіди після Хрещення. Ці бесіди навіть мали особливу назву - «тайновідне», Тобто вводять новохрещених в світ церковних Таїнств. Справа в тому, що говорити про Таїнствах з людиною сумнівається, тобто не мають досвіду віри, досить важко. Таємницею неможливо опанувати через знання. Таємниця - вище розуму, і, відкриваючись серця, вона сама направляє розум. Таємниця - не секрет, що розгадують, вона відкривається людині і пізнається їм в духовному досвіді. Тому розмова про Таїнствах - це не відповідь на питання що таке Таїнство? Це радше спроба осмислити набагато вужчу проблему, глибоко особисту для кожної людини: чому мені самому так необхідно в них брати участь?

«Нині князь світу цього буде вигнаний звідси ...»

Світ, в якому вперше прозвучала Євангельська звістка, що не був світом безрелігійним. Навпаки, це був світ зі своєю культурою релігійних обрядів і церемоній. Вони не просто змушував повітря, вони дійсно проникали в світ духів.

Яких духів? Світлих або злих?

Швидше за друге. Вираз «сатана - князь світу цього» (Ін. 12:31) - це не просто красивий мовний зворот.

І прозвучало дві тисячі років тому слово Євангелія не було про новому філософському вченні, а про новий релігійному досвіді. Говорячи про незбагненності, інопріродность Бога, християнство давало людині можливість причетності Божественного Життя. Язичницьким містерій * Церква протиставила свою містичну життя. Досвіду спілкування з занепалими духами Церква протиставила досвід спілкування з Господом. Власне, вся християнська життя і є невпинне Таїнство спілкування з Богом і ближніми.

Коли Христос, прощаючись з учнями, каже: Я з вами в усі вони до кінця віку, - це потрібно розуміти в самому прямому сенсі. Спаситель з нами, нехай і невидимо. Він розділяє з нами наше життя: і радості, і скорботи.

Вся наша релігійна життя будується на тому, що ми з'єднані з Богом. Зв'язок цей встановлюється в Таїнствах, підтримується обрядами, молитвою і всім строєм духовного життя.

Вузол, що зв'язує небо із землею

Святі отці вкладали в слово «таїнство» широкий сенс. У перші століття християнської ери Таїнством називали все, що пов'язано з рятівною місією Ісуса Христа: Його Втілення, Народження, Хресну смерть, Воскресіння і інші події Його життя. Церква завжди прагнула показати, що явище Бога в світі - це Таємниця. Вона може частково відкриватися, залишаючись перекривання, може закликати увійти в себе, залишаючись в суті своїй незбагненній.

Одне з виразів цієї Таємниці - дія благодаті Божої в серці людини, що робить його причетним Богу. До цього ми і прагнемо при здійсненні церковних священнодійств. Тому в більш приватному сенсі слово таїнство означає саме священнодійство, в якому Бог незримо впливає на людину Своєю благодаттю.

Таїнство - це точка зустрічі Бога і людини. Це вузол, що зв'язує небо із землею. Сам по собі людина не може зв'язати, з'єднати небо із землею. Однак Бог дав цю можливість людині як дар в Особі Сина Божого - Христа. Посилаючи учнів в світ, дунувши на них, Христос сказав: «Прийміть Духа Святого. Кому відпустите гріхи, тому простяться; на кому залишите, на тому залишаться »(Ін. 20: 22-23). Земний Церкви в особі учнів Христових була дана влада «в'язати і вирішити», тобто здійснювати щось, дієве і в потойбічному, Божественному плані буття.

двуединство Таїнства

Людина - істота не тільки духовне, а й одночасно тілесне, тому будь-яке людське дію має і духовну і фізичну сторони. Будь-який прояв фізичного життя людини - народження дитини, праця, хвороба, смерть - мають духовне значення. Одночасно всяке духовне рух виражається людиною у відповідній формі: молитва - в словах і жестах, подружня любов - в фізичному спілкуванні, творчість - в творенні.

Ось так само і Таїнство. Будь-яке Таїнство складається з двох елементів: основного - невидимої духовної благодаті, що діє під час Таїнства, і другорядного - зовнішнього і видимого обряду.

І нехай ніхто не обманюється, якщо не бачить дії благодаті під час здійснення обряду Таїнства. За простими зовнішніми жестами в Таїнстві приховано велике духовне напруга, просто поки ми живемо в нашому матеріальному світі, таємниця Духа прихована від нас. Благодать невидима, але дійсна і реальна. Ми можемо стверджувати це кожен раз, коли є свідками здійснення Таїнств.

Тому так важлива зовнішня символічна сторона Таїнства - вона дає людині видимий, матеріальний знак, що дозволяє стверджувати об'єктивний характер духовного дії, незалежний від настільки нестійких людських емоцій і суб'єктивних переживань. Більш того, поки це внутрішнє духовне дію Таїнства не позначено якимось видимим символом, знаком - воно залишається на рівні суб'єктивних переживань людини.

Через це поміж вами багато недужих та хворих, і багато-хто заснули

Існують жести, які виражають велику глибину людських взаємин. Це і поцілунок, і рукостискання, і будь-який прояв ласки і ніжності однієї людини до іншої. Але якщо ми позбавимо їх духовного змісту, істинного почуття і перетворимо просто в рухи тіла, вони стануть в кращому випадку смішними, а швидше за все, огидними.

І як при недбалому поводженні зі звичайним на вигляд шлангом ми ризикуємо отримати несподіваний удар струмом, якщо він виявиться електричним кабелем, так само йде справа і з Таїнствами.

Церква говорить про те, що можна прийняти благодать і на осудження. Про це строгі слова апостола Павла про Євхаристію, сказані його сучасникам: «Так же людина випробовує себе, і так нехай хліб їсть і з чаші хай п'є. Бо, хто їсть і п'є негідно, той їсть і п'є осуд собі, не розмірковуючи про Тіло Господнє. Через це поміж вами багато недужих та хворих, і багато-хто заснули »(1 Кор. 11: 27-30). Є й пити негідно - це приступати до Таїнства, не віддаючи собі звіту в тому, який дійсно космічний масштаб духовної сторони подій, в яких бере участь людина.

«Євхаристія називається Таїнством, - писав св. Іоанн Златоуст, - бо те, у що ми віримо, відмінно від того, що ми бачимо, бо бачимо одне, а віруємо в інше ... Коли я чую згадка про Тіло Христове, я розумію сказане в одному сенсі, а невіруючий - в іншому » .

Зневажливе ставлення до Таїнства, до благодаті Божої, завжди пов'язане з деякою збитковістю, нечутливість або збоченням духовного життя. Зазвичай людина прагне якось виправдати свою ущербність, виходячи з принципу, що найкращий метод захисту - напад. Це і називається блюзнірством. Воно завжди дуже небезпечно і може принести непоправної шкоди людині.

Ось чому древні християни (не з якоїсь шкідливості і жадібності, а з жалю і обережності) не допускали на Євхаристійні зборів і до участі в інших Таїнствах невіруючих і нехрещених людей. Для таких людей прихована якраз найголовніша, духовна складова Таїнства. Подія великий духовної сили може виявитися для них зведеним до рівня барвистого театрального дії або ще того гірше, неприємного або смішного шоу.

Суворе рівність?

На самому початку ми говорили, що Таїнство - це будь-яка дія благодаті Божої на людину. Однак в будь-якій книзі по православного богослов'я ми прочитаємо, що в Церкві є тільки сім Таїнств: Хрещення, Миропомазання, Сповідь, Причастя, Шлюб, Єлеопомазання і священство.

Але чому ж їх рівно сім? Хіба не діє благодать Божа в святій воді, в молебнях, в час відспівування покійних і безлічі інших церковних священнодійств? Нарешті, хіба невідомо кожній людині, хто хоч раз від усього серця молився, що благодать Божа діє і в молитві? А адже це означає, що і проста молитва теж може бути Таїнством!

Православна богословська традиція свідчить про більш обережний і неоднозначне ставлення до виділення саме такого числа Таїнств. Святі отці називали різну кількість Таїнств. Часто до них зараховували постриг в чернецтво, поховання (Св. Діонісій Ареопагіт, VI ст. Преп. Феодор Студит, IX ст.).

У XV столітті митрополит Ефеський Іоасаф зауважує: «я вважаю, що церковних Таїнств не сім, але більше», і дає список з десяти Таїнств, куди включає чернечий постриг, поховання і освячення храму.

Святі отці, навіть виділяючи будь-які священнодійства, не проводили чіткої лінії по території духовного життя і не прагнули точно визначити - що є Таїнством, а що ні.

Протягом наступних століть Православна Церква прийняла семерична число Таїнств, яке і увійшло до всіх підручників. При цьому багато разів підкреслювалося, що до кожного з дій, що здійснюються в Церкві, слід ставитися з благоговінням, гідним Таїнства. Це означає, що Церква зовсім не вважає, що благодать дається тільки в семи Таїнствах і ніяк не діє в інших священнодійствах. Очевидно, що, коли говорять про семи Таїнствах, мається на увазі більш вузький зміст цього слова.

Який же критерій, за яким ту чи іншу церковне священнодійство Церква називає таїнством?

Цих ознак кілька. По-перше, говорять про богоустановленности Таїнств. Це означає, що кожне з семи Таїнств встановив Сам Христос. По-друге, кожне з семи Таїнств про нищить в людині якесь якісна зміна. І яке саме, дуже важливо уявляти собі, приступаючи до Таїнства. По-третє, кожне з семи Таїнств має принципове значення для життя всієї Церкви. Без будь-якого з них церковний організм існувати не може. Говорячи про кожного з Таїнств окремо, ми будемо спеціально звертати увагу на ці три найважливіші характеристики.

Нарешті, остання ознака пов'язаний з тим, що кожне з семи Таїнств має властивість об'єктивності. На цьому останньому властивості необхідно зупинитися, тому що воно стосується не кожного з них окремо, а скоріше характеризує всі сім разом. Якщо ми розглянемо, наприклад, таке священнодійство, як освячення води, то при всій його очевидною благодатність ми ніколи не зможемо з упевненістю сказати: а яке ж дію святої води на людину? Один - видужав, інший - освятив квартиру, третій випив - і з ним нічого не сталося.

Коли ж мова йде про один з семи Таїнств, то участь в будь-якому з них позначає якусь дуже чітку і навіть гостру грань духовного життя, яку людина переходить раз і назавжди об'єктивним чином. Більш того, про кожне з семи Таїнств ми можемо це з абсолютною впевненістю стверджувати, і навіть знаємо, що це за перехід. Так, хрещена людина назавжди стає чадом Божим. Так, Таїнство Шлюбу з'єднує двох люблячих один одного людей таким зв'язком, що не тільки людина, але навіть сама смерть вже ніколи їх не розлучить. І про кожне Таїнство можна дуже коротко, а можна і дуже докладно, але в будь-якому випадку абсолютно точно сказати: що саме воно означає для людини.

Це чудова властивість робить об'єктивної духовне життя людей, що беруть участь в Таїнствах (тобто тих, хто називаються церковними). Тому Таїнства - це ще і кордон між духовними пошуками та реальним початком духовного життя.

Яскраве переживання і відчуття цієї об'єктивності Таїнств є у будь-якого церковного людини. Це іноді призводить до парадоксального бажанням - будь-що-будь «притягти» всіх своїх близьких до Таїнств. Здається, що тоді і з ними станеться те ж чудо, що і зі мною. І вже не потрібно буде нічого пояснювати або переконувати, все стане для людини очевидним.

Таїнство - акт абсолютної свободи

Однак Таїнство передбачає свідомий рух людської душі до Бога. Зустріч з Богом - це завжди акт абсолютної свободи людини і вищий її прояв. Бог може говорити з людиною тільки Обличчям до обличчя, ніякі посередники Йому не потрібні. Тому примусове, навіть в самому тонкому сенсі, Таїнство - неможливо.

Сьогодні, звичайно, ніхто нікого примушувати приймати Таїнство не буде. Однак деякі простодушні люди, з гіркотою спостерігаючи, що їх діти або онуки відходять від Церкви, намагаються обіцянками подарунків або погрозами покарання Божого хоч якось привернути увагу до храму.

У підсумку учасниками Таїнства стають люди, далекі від справжньої віри і християнського життя. І, підходячи до Таїнства, вони чекають від нього зовсім не того, чого варто було б чекати. Результат буває прямо протилежний тому, якого намагаються досягти. Людина, що приступив до Таїнства без довіри і бодай найменшого смирення, нічого не відчує і може втратити навіть тих крихт віри, якими володів.

територія Божого

І останнє: Таїнство - це жест великої любові Господа до нас. Адже Таїнство - це не абстрактні релігійні роздуми, чи не невловимі молитви. Під час Таїнства матеріальне речовина нашого світу освячується, стає причетним благодаті Божої. І цей світ вже не чужа, не злий, сатана в повному обсязі його приватизував. Є в цьому світі і територія Божого - речі і предмети, що стикаються з нами і вміщають в себе вогонь благодаті. На цій території вже тут, на землі передбачається і відкривається нам Царство Боже. І назва їй дав Сам Христос - це Церква, яка живе в Таїнствах.

Таїнство - це жест любові бoгa до людини - православний журнал - Фома
Хрещення - таїнство, в якому віруючий, при триразовому зануренні тіла в воду і при призиванні священиком його імені Пресвятої Трійці, Отця і Сина і Святого Духа, вмирає для життя плотського, гріховного, і відроджується Духом Святим в життя духовну і святу. Тим самим охрещуваний вводиться в Церкву і стає її членом.

Миропомазання - християнське таїнство, при якому через помазання священним миром повідомляються хрещеному сили благодаті Божої для зміцнення його в життя духовної. Миропомазання також відбувається над звертаються до церкви з протестантства і розколу.

Исповедь - видима, обрядова частина Таїнства покаяння, яка полягає в тому, що християнин перед своїм духівником як наділених владою свідком Сина Божого, який Один може прощати гріхи, з серцевим знищенням і рішучістю надалі виправитися відкриває свої гріхи.

Причастя - Таїнство, в якому віруючий під виглядом хліба причащається істинного Тіла Христового, а під виглядом вина - істинної Крові Христової і таким чином з'єднується з Христом.

Шлюб - Таїнство, в якому, при вільному (перед священиком і Церквою) обіцянку нареченим і нареченою взаємної вірності один одному, благословляється їх подружній союз, в образ духовного союзу Христа з Церквою, і проситься і подається благодать Божа для взаємної допомоги і одностайності, і для благословенного народження і християнського виховання дітей. У давнину чин одруження - вінчання відбувався через молитву, благословення і покладання рук єпископа на наречених в храмі під час Літургії. В даний час вчинення Таїнства Шлюбу складається в скоєнні послідовностей заручення і вінчання.

Єлеопомазання - Таїнство, в якому при помазання хворого освяченим єлеєм

(Маслом) призивається на нього благодать Божа для зцілення його від тілесних і душевних хвороб. Таїнство Єлеопомазання ще називається соборуванням, тому що для його здійснення збирається декілька священиків, хоча по нужді може зробити його і один священик.

Священство - таїнство, в якому правильно обрана людина (в єпископа, або пресвітера, чи диякона), через архієрейське свячення, отримує благодать Святого Духа, для священного служіння Церкви Христової. Це таїнство здійснюється тільки над особами, які обираються і присвячує в священнослужителі.

Схожі статті