Таїнство причастя, або євхаристія


У православному катехізисі дається таке визначення цього таїнства: Причастя є таїнство, в якому віруючий під виглядом хліба і вина куштує (причащається) Самого Тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа на відпущення гріхів і в життя вічне.

Приготування Святих Дарів для Причастя здійснюється на Євхаристії (грец. Дяка), чому це таїнство і має подвійну назву - Причастя, чи Євхаристія.

Причастя (Причастя, прийняття Святих Тіла і Крові Христових) - це таке таїнство, при якому православний християнин не символічно, а реально і живо з'єднується з Христом Богом в тій мірі, в якій він підготовлений до цього. Чим краще віруюча людина підготує себе до особистої зустрічі з Богом, тим благодатніша вона буде. Образ цього з'єднання незбагненний для раціонального сприйняття, як можна уявити таємниця преложения хліба і вина в Пречистої Тіло і Кров Христову: «Віруємо, що в цьому священнодійстві предлежит Господь наш Ісус Христос, чи не символічно, чи не до образного, перенасиченням благодаті, як в інших таїнствах, не одним натхненням, як це деякі Отці говорили про Хрещення, і не через "проницание" хліба, так, щоб Божество Слова "входило" в запропонований для Євхаристії хліб суттєво, як послідовники Лютера (27) досить невміло і недостойно пояснюють: про істинно і дійсно, так що по освяченні хліба і вина, хліб прелагается, переосутнюється, втілюється, перетворюється в справжнісіньке Тіло Господа, яке народилося у Вифлеємі від Приснодіви, хрестилася в Йордані, постраждало, поховано, воскресло, піднесло, седіт праворуч Бога Отця , має з'явитися на хмарах небесних; а вино втілюється і переосутнюється в саму справжню Кров Господа, яка, під час страждання Його на Хресті, вилилася за життя світу. Ще віруємо, що після освячення хліба і вина залишаються вже не сам хліб і вино, але саме Тіло і Кров Господа, під виглядом і способом хліба і вина »(« Послання східних патріархів »).

Всі теми даного розділу:

таїнства
Таїнство (грец. Містеріон - таємниця, таїнство) - священні дії, в яких під видимим чином повідомляється віруючим невидима благодать Божа. Слово «таїнство» має в Святому Письмі НЕ

таїнство хрещення
У православному катехізисі (5) дається таке визначення цього таїнства: хрещення (грец. Ваптісіс - занурення) є таїнство, в якому віруючий, при триразово

Історія встановлення таїнства
Старозавітне хрещення. Історія старозавітної Церкви знає встановлення про водне хрещення з послемаккавейского періоду (що почався з римського завоювання Іудеї в 63 р.до н.е.). воно символізує

Історичний розвиток чинопослідування таїнства
Спосіб хрещення в древньої Церкви описаний в Учення дванадцяти апостолів (Дідахе) (I - початок II ст.): «Хрест в живій (тобто проточною) воді в ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Якщо ж немає живий

Звершитель таїнства хрещення
У звичайних життєвих обставинах таїнство хрещення здійснюють єпископи і священики Православної Церкви. В цьому випадку таїнство буде відбуватися в повній відповідності з описаним нижче чіноп

Місце і час хрещення
Сучасна практика здійснення таїнства хрещення така, що, здебільшого, воно проводиться в храмі, в тій його частині, яка для цього призначена - в баптистерии. У деяких місцях ес

Хрещені батьки - восприемники
Воспріємник (грец. Анадехуменос - поручитель за боржника) - людина, що приймає на себе обов'язок наставляти хрещеника в духовному житті, молитися про нього, стежити за його вихованням, вчити бл

Порядок здійснення (чинопоследование) таїнства хрещення
Найбільш вірний шлях для розуміння духовного сенсу кожного таїнства - це глибоке вивчення його чинопослідування (чину), тобто послідовності священнодійств і молитов. Саме таїнство че

Обряди і молитви, попередні хрещення
Значення підготовчих обрядів. Російська Церква переживає унікальний момент своєї історії. Сьогодні, як і в древнехристианской Церкви, до таїнства хрещення вдаються дорослі, цілком сформи

Чергування чину оголошення
Молитва оголошення ( «під еже сотворити оглашеннаго») Підготовка дорослих до хрещення. Доросла людина, що бажає хреститися, повинен мати уявлення про найважливіші складові Православ

Молитви заборони злих духів
За вченням Церкви, заснованому на біблійних свідоцтвах, пророчих одкровеннях і її містичному досвіді, джерело зла в світі не абстрактний, а цілком виразно персоніфікований в занепалих дух

Зречення від сатани
Після молитов заборони священик звертає крещаемого на захід - символу тьми і темних сил. У наступному за цим обряді охрещуваний повинен зректися від колишніх гріховних звичок, відмовитися від гір

Сповідування Символу віри
Символ віри містить у скороченому вигляді все православне віровчення, всі християнські істини. І в давнину, і тепер знання Символу віри - необхідна умова для того, щоб прийти до Хрещення. З

Символ віри
Церковнослов'янською 1. Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. 2. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Едіноро

Чергування святого хрещення
Перед скоєнням таїнства хрещення священик одягається в білий одяг: епітрахиль, доручи і фелон. Ці одягу ієрея символізують нове життя, принесену на землю Господом Ісусом Христом.

Речовина таїнства і освячення води
Починається одна з найважливіших частин чину Хрещення - освячення води для здійснення таїнства. Речовина таїнства - вода - є одним з найдавніших і загальних релігійних символів. симво

Пріготовітельная молитва священика
Пріготовітельная молитва входить до складу чину освячення води. За великим рахунком це молитва священика про себе. Молитва про те, щоб бути гідним своєї великої місії. Подоба Христа «в слові, в ж

Хрещення
Після помазання крещаемого «єлеєм радості», священик хрестить його в купелі триразовим зануренням у воду з проголошенням хрещальній молитви. І егда помаже все тіло, охрещуваного його священний

таїнство миропомазання
У православному катехізисі дається таке визначення цього таїнства: міропоáпізнання (грец. Миро - запашний ялин) є таїнство, в якому віруючому, при пом

Історія встановлення таїнства і розвиток його чинопослідування
Як і інші таїнства Христової Церкви, таїнство миропомазання має Божественне встановлення. Спочатку, в апостольський час, це таїнство відбувалося в іншій, ніж зараз, формі - чер

Приготування і освячення світу
Святе миро - запашний склад, що налічує, за різними джерелами, від 35 до 75 елементів (19), серед яких: ялин, біле виноградне вино, пахощі; Лада - росний, прос

Помазання святим миром
Таїнство миропомазання здійснюється безпосередньо після таїнства хрещення. Як тільки хрещеного одягли в білий одяг, священик Новомосковскет над ним молитву і помазує його святим миром:

Ходіння навколо купелі
Ця хода відбувається в ході чинопослідування миропомазання безпосередньо після помазання крещаемого святим Миром. Хрещений зі свічкою в руках і його спадкоємці під керівництвом священик

Омивання святого мира
Обряд омивання святого мира ставився в давнину до так званим «обрядам восьмого дня», які відбувалися над новохрещених після закінчення зазначеного терміну. До цього часу хрещений в Вів

постриг уласов
Постриг уласов з давніх-давен було символом послуху і жертви. Цей обряд передує молитвою, в якій священик просить благословення Боже на новохрещених. Потім хрестоподібно сел

Приєднання до Православ'я
Крім осіб, які не мали до Хрещення ніякої конфесійної приналежності, Церква приєднує до себе тих, хто увірував у Христа колишніх іновірців, а також покаятися єретиків і сектантів. В Право

У Святих Тайнах Христос присутній цілком
Для віруючих факт дійсного преложения хліба і вина, принесених на Літургію, в Тіло і Кров Христову безсумнівний. У тому ж «Посланні східних патріархів» йдеться про таїнство Євхаристії

Плоди таїнства
Причастя - найголовніше з християнських таїнств, встановлене самим Господом Ісусом Христом. Як уже згадувалося, це таїнство є центральним не лише в Євангельських оповіданнях (І

Властивості Євхаристійної жертви
Хресна жертва, будучи вінцем усіх старозавітних жертв (але в той же час будучи для них і первообразом), обіймає собою все їх види: хвалебно-подячні, умілостівітельние за всіх живих

Літургія як осередок життя Церкви
Як в найдавніші, апостольські часи, так і в період зростання і розквіту церковного свідомості, в Візантії і в стародавній Русі все, що відбувалося в церковному житті християн, зосереджувалася навколо

Історія встановлення таїнства Причастя
Євхаристія отримала свій початок у дні, що передували Голгофської Жертві Спасителя, незадовго до Його Розп'яття. Перше таїнство Євхаристії було скоєно самим Ісусом Христом в Сіонській світлиці

Єврейська пасхальна вечеря
Звичай старозавітного закону, відбитий в П'ятикнижжі Мойсеєвім, вимагав здійснення вечері стоячи (Вих. 12, 11), але до часу Христа вже традиційно за вечерею лежали. Пропонована последов

перша Євхаристія
Спочатку Євхаристія була здійснена наступним чином. 1. Ісус Христос взяв хліб в Свої Пречисті руки, звів очі гірé (Тобто вгору) і віддав Небесному Отцеві хвалу і благ

Чини Божественної літургії
Найсвятіше таїнство Євхаристії відбувається на Літургії вірних - третій частині Божественної літургії, - будучи, таким чином, її найважливішою складовою. З перших років християнства в різних Поме

Час здійснення літургії
Літургія може відбуватися щодня, крім деяких особливих випадків, зазначених Статутом днів. Літургії не положено в наступні дні. 1. В середу і п'ятницю Сирного тижня. 2. В по

Місце звершення Божественної літургії
Місцем скоєння Літургії є освячений архієреєм відповідно до Канонами храм. Літургія не може відбуватися в храмі, опоганеному вбивством, самогубством, пролиттям крові, вторгнення

Євхаристійний пост
Людині, яка бажає причаститися, потрібно дотримати перед цим так званий евхаристический пост. В даний час та його частина, що відноситься до тілесного посту є утримання

Деякі церковні правила преподания віруючим Святих Таїн
1. Ні священнослужитель, ні мирянин ні в якому разі не повинен причащатися двічі в один і той же день. 2. Так само диякони не мають право причащати віруючих ні в якому разі. 3. 58-е п

речовина таїнства
Речовиною таїнства Євхаристії є пшеничний квасний (тобто не прісний, а приготований на дріжджах) хліб і червоне виноградне вино. Підстава для цього знаходимо в Новому Завіті, де в оп

Як часто потрібно причащатися?
Це питання отримував різний дозвіл в різні епохи існування Церкви. Наприклад, першохристиянських практика мала на увазі Причастя віруючих або за кожною Літургією, або чотири рази в н

Чинопослідування таїнства Євхаристії
Чинопослідування літургії включає в себе три частини. 1. Проскомидії. 2. Літургію оголошених. 3. Літургію вірних. Таїнство Євхаристії відбувається з певного моме

літургія вірних
Єктенія: Еліца вірних, ще і ще. Молитва вірних перша. Бо Тобі належить. Єктенія: Ще і ще в. Молитва вірних вто

здійснення таїнства
Центральною частиною християнської літургії, під час якої відбувається преложение Святих Дарів, є Анафора (Євхаристійний молитва, Євхаристійний канон). Д

Євхаристійний канон
Вчинення святого таїнства починається вигуком священика «Дякуємо Господа», що закликає беруть участь в Євхаристії християн до вдячності, оскільки і Сам Спаситель почав священнодійство

Піднесення Святих Дарів
Священик Новомосковскет таємну молитву: «Згадуючи ýбо рятівну заповідь сю. ». Священик вимовляє вголос: «Твоя від Твоїх Тобі приносимо за всіх і за вся». при виголошено

Поминання живих і покійних
Потім священик таємно молиться, згадуючи святих, врятованих Хресної Жертвою Христа Спасителя, а також згадує живих і покійних. «Про святийéм Івана пророки, Предтечі і Хрестителі,

молитва Господня
Священик: «І сподоби нас, Владико, зі сміливістю, неосудно змети призивати Тебе, Небесного Бога, Отця, і промовляти». Хор (або диякон з народом): «Отче наш, що єси на небесах.

причастя священнослужителів
Хор співає причетний (49). Диякон - священику: «роздрібнити, владико, Святий Хліб». Священик ламає Святий Хліб на чотири частини, тихо вимовляючи: «роздрібнюють

причастя мирян
Диякон (і священик), вийшовши з Дарами на солею, виголошує: «Зі страхом Божим і вірою приступіть!» Хор: «Благословен, хто йде в ім'я Господнє. Бог Господь, і явився нам ». священний

Подячна єктенія і заамвонної молитви
Диякон, ставши на звичайному місці солеи, вимовляє єктенію: «Прóсти, прийнявши Божественних, Святих, Пречистих, Безсмертний, Небесних і Животворящих. ». Хор: «Господи, помилуй».

таїнство покаяння
У православному катехізисі дається таке визначення цього таїнства: Покаяння є таїнство, в якому сповідує гріхи свої, при видимому виявленні прощення від св

Встановлення таїнства покаяння
У Старому Завіті є декілька місць, які свідчать про те, що покаяння мало велике значення для доль Стародавнього світу. Найяскравіше з них відноситься до часів Ноя, який проповідував по

Приготування до сповіді
Приготування до сповіді полягає не стільки в тому, щоб можливо повно згадати свої гріхи, скільки в тому, щоб досягти стану зосередженості і молитви, при яких гріхи стану

Умови, при яких сповідник отримує відпущення гріхів
Покаяння - це не просто словесне сповідання гріхів перед священиком. Це духовне діяння кається, спрямоване на те, щоб отримати Божественне прощення, що знищує гріх і його після

покути
Покута (грец. Епітіміон - покарання за законом) - добровільне виконання каються - як морально-виправній заходи - тих чи інших справ благочестя (тривала молитва, милість

Дитяча сповідь
Згідно з правилами Православної Церкви, діти повинні починати сповідатися з семирічного віку, так як вони до цього часу вже стають здатними відповідати перед Богом за свої вчинки і

Исповедь і Причастя тяжкоболящего на дому
У той момент, коли життя православного християнина наближається до заходу і він лежить на смертному одрі, дуже важливо, щоб родичі, незважаючи на тяжкі обставини, часто Цьомусупроводжують

Пристрасть як корінь і причина гріха
Пристрасть (53) визначається, як сильна, стійка, всеохоплююча емоція, яка домінує над іншими мотивами людини і призводить до зосередження на предметі пристрасті. благ

Марнославство і гордість
Природна потреба: марнославство і гордість - не природні для людини. Вони найбільш небезпечні і можуть погубити все чесноти, набуті людиною в боротьбі з іншими пристрастями. ці ст

обжерливість
Природна потреба: необхідність в їжі як джерело енергії для нормальної життєдіяльності людського тіла. Пристрасть як перекручення і перебільшення природних потреб

грошолюбство
Природна потреба: гроші як еквівалент необхідних для життя матеріальних речей потрібні людині. Але природна потреба обмежує кількість цих речей необхідним мінімумом.

Печаль і смуток
Природна потреба: печаль - «неприродна пристрасть», що виникає тоді, коли вщухає пристрасть гніву, що викликає в людині таку напругу сил, в якому він довго перебувати не може.

Стадії поступового освіти пристрасті
1. підступу або підступи (слав. Пріразітіся - зіткнутися з чимось або) - гріховні враження або подання, які виникають у свідомості поза волею людини. Прилог не зважають гріхом

Гріхи проти Бога
гординя; порушення заповідей Божих; невіра, маловерие і марновірство; відсутність надії на милосердя Боже; надмірне покладання надії на милість Божу; лицемірне шанування Бога, формальне йому уклін

Гріхи проти ближнього
Відсутність любові до ближніх і до своїх ворогів; непрощення їх гріхів; ненависть і бажання зла; відповідь злом на зло; неповагу до батьків; неповагу до старших і начальникам; уб

Гріхи проти самого себе
Зневіра і розпач, що виникають внаслідок розвитку марнославства і гордості; зарозумілість, самолюбство, самовпевненість, зарозумілість; роблення добрих справ напоказ; думки про самогубство; плотські ізлішес

Перелік гріхів, Новомосковскемий на сповіді
1. Каюсь, що згрішив: незбереження своїх обітниць, даних мною при хрещенні, але в усьому я збрехав і переступив і непотрібним себе вчинив перед лицем Божим. Прости мене, Милосердний Госп