Випробування і спокуса, частина перша, слово істини

М ір вам, дорогі слухачі і читачі наших проповідей! Поговоримо з вами сьогодні про випробування і спокуси. Для нас, дітей Божих, це така важлива тема, що її неможливо переоцінити. Ця тема червоною ниткою проходить через всю Біблію. Головним зазнають є, звичайно, Бог, наш небесний Отець, а головним спокусником - сатана. А кого Бог відчуває і спокушає, ми розглянемо в сьогоднішній проповіді. Прошу уважно поставитися до вивчення цієї теми, тому що вона досить складна.

За головний текст цієї теми візьмемо 1Кор.10,13: «Досягла вас спроба не інша, тільки людська; але вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете. але при спробі й полегшення дасть, так щоб ви могли перенести ».

Першим випробуванням ми піддаємося в школі. Коли я вчився в школі, то ми здавали іспити з 4-го по 10-ий клас. Перед кожним іспитом ми хвилювалися, бо всі предмети хотілося здати на добре і відмінно. Така ж життя тривало і в інституті.

А в Німеччині, де ми зараз живемо з дружиною, чоловік, що надходить на роботу повинен пройти випробувальний термін протягом декількох місяців. Якщо за цей час він показав себе здібним і старанним, то його можуть прийняти на постійну роботу. Зі словом «спокуса» справа йде складніше.

У грецькому оригіналі слово «peirasmos» означає: випробування, проба (від дієслова «peiradzo»), відчувати, перевіряти; тоді як слово «спокуса», з яким часто змішують «спокуса», має в оригіналі зовсім інший сенс.

У грецькій мові слово «спокуса» пишеться словом «skandalon», що означає: «гачок в пастці, на який нажівляется приманка, а в переносному сенсі цей гачок часто використовується як« пастка, обман, перешкода, перепона ».

Але щоб все ви теж не побоювалися так мислити, то я приведу нижче кілька прикладів, коли Бог з певною метою спокушає людей. В принципі Він спокушає людей з тією метою, щоб випробувати їх вірність, випробувати їхню віру, випробувати їх ставлення до Себе і з інших причин.

Апостол Яків приділяє питанню спокуси велику увагу. На перший погляд в його висловлюваннях про спокусу можна бачити протиріччя. Так думають деякі люди. Але якщо візьмемо до уваги, що Господь Ісус допускає спокусу по відношенню до Своїх викупленцями, щоб піддати їх випробуванню, то все стає ясно. Для цього наведу з Послання Як.1 вірші 2 і 12:

Тут же все ясно: «Блаженна людина, що витерпить пробу ... а наслідок цієї спокуси ми бачимо в вираженні:« будучи вірний ».

Але якщо спокуса приходить від сатани, то він не спокушає віруючих з метою, щоб випробувати їхню віру, але діє на плоть людини, куди він має доступ, в силу того, що в ній живе таємниця беззаконня сатани.

В плоті людей він прагне порушити по можливості хіть. Це залежить від того, наскільки вірно діти Божі ходять за Ісусом і наскільки вони духовно виросли. З цієї точки зору Яків пише потім в розділі 1, ст.14: «Але кожен спокушується, захоплюючись й зводиться пожадливістю».

Тому Господь Ісус вже в Старому Завіті застерігає Свій народ уникати похоті, яка знаходить своє вираження як в духовній, так і у фізичному житті. У Іс.57,4-5 читаємо:

«Над ким ви розкошуєте? проти кого рота, висовуєте мову? Хіба ви не діти переступу, насіння брехні. 5 розпалювані хіттю до ідолів під кожним зеленим деревом, різали синів при струмках, під скельними щілинами? ».

А пророк Єзекіїль пише про похоті Самарії (оголилася) і про похоті Єрусалиму (Оголиви). Про Оголиви він пише в Іез.23,19-20: «І вона розпусту свою на згадку днів своєї молодости, коли чинила розпусту в єгипетському (з єгипетськими ідолами); 20 І жадала вона собі на коханців тих, що їхня плоть - плоть осляча, і похіть, як у жеребців ».

Особливо в Новому Завіті Святий Дух настійно застерігає дітей Божих від проявів похоті, як читаємо в 1Ін.2,16-17: «Бо все, що в світі: пожадливість тілесна, і пожадливість очам, і пиха життєва, це не від Отця, а від світу сього. 17 І світ, і його пожадливість його, а виконуючий волю Божу перебуває повік ».

Кол.3,5: «Оце ж умертвіть члени: розпусту, нечисть, пристрасть, лиху пожадливість та зажерливість, що вона ідолослуження».

З нашого головного тексту абсолютно ясно випливає, що спокуса дітей Божих Бог не тільки допускає, але і навмисно вводить Своїх викуплених в спокусу для їх випробування.

Це випливає з виразу: «Вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете». Це означає, що Господь Ісус спокушає або допускає спокусу Своїх викуплених до певних меж, які тільки Він знає. Навіть ми самі не знаємо в собі цих допустимих меж.

Однак почнемо розгляд нашої теми послідовно, тобто від створення Богом ангелів і до кінця існування людей на землі. Подивимося, хто кого відчуває і спокушає. При дослідженні питання спокуси, нам обов'язково слід виходити з того факту, що Бог є всезнаючим.

Тому Він вже на початку знає, що буде в кінці, як читаємо в Іс.46,10: «Я сповіщаю від початку, що буде в кінці, і від давніх часів те, що ще не стало, кажу: Мій замір відбудеться, і все, що жадання Своє Я зроблю ».

Знаючи цей факт, для нас дуже цікаво і важливо, заглянути в Божий план творіння, який від початку і до кінця пронизаний випробуваннями або спокусами. Бог піддає Своє Творіння, як випробувань, так і спокусам. Спокуси Він часто застосовує з тією метою, щоб всебічно випробувати Своє Творіння.

Почнемо розгляд нашої теми з випробування ангелів, про створення яких ми читаємо в Пс.32,6: «Словом Єгови (Господа) учинене небо, а подихом уст Його - все воїнство їх».

З цього вірша важливо підкреслити, що «духом уст Своїх Єгова створив усе небесне воїнство». Він створив зорі небесні, а відповідальним над ним поставив помазаного херувима. Святий Дух звертає нашу увагу на його створення і подальше падіння.

Бог створив його з такою красою, що зовні він майже не відрізнявся від Самого Бога. Бог дав йому владою і мудрістю, щоб керувати всім небесним воїнством. На прикладі падіння в гріх помазаного херувима, ми пізнаємо, що влада, марнославство і мудрість найчастіше є причиною падіння людей в гріх.

Поставимо ще раз перед нашими очима повідомлення про помазаний Херувим в Іез.28,13-18: «Ти пробував ув Едені, садку Божому: твої одягу були прикрашені були всяким дорогоцінним камінням;

рубін, топаз і алмаз, хризоліт, онікс, берил, сапфір, рубін і смарагд і золото, все, майстерно посаджене у тебе в твоїх та сопілок твоїх приготовлено було в день створення твого. 14 Ти помазаний Херувим хоронитель, і Я дав тебе на те; ти був на святій горі Божій, ходив посеред огнистого каміння.

15 Ти був бездоганний у своїх дорогах від дня твого створення. аж поки не знайшлася на тобі несправедливість. 16 Через велику торгівлю твою (можна сказати: від великої влади!) Внутрішнє твоє виповнилося неправди, і ти згрішив; Тому Я зневажив тебе, як нечистого, з гори Божої, вигнав тебе, херувим Херувиме, з середини огнистого каміння.

17 Від краси твоєї піднесло тебе твоє (це друга причина падіння помазаного херувима), від ти занапастив мудрість твою (це третя причина його падіння); за те Я кину тебе на землю, перед царями віддам тебе на ганьбу. 18 Многотою провин своїх, через кривду торгівлі своєї зневажив ти святині свої і Я витягну з-посеред тебе вогонь, який і пожере тебе, і Я зробив тебе попелом на землі на очах усіх, хто бачить тебе ».

Отже, ми бачимо, що влада, краса і марнославство помазаного херувима стали причиною його падіння. Він позаздрив Богу і захотів підняти свій трон вище Божого. У Іс.14 ми читаємо про наслідок піднесення помазаного херувима над Богом і про його подальшому падінні, Іс.14,12-15:

«Як упав ти з неба, денниця, сину зірниці розбився об землю, погромнику народи. 13 Ти ж сказав у серці своїм: «зійду на небо, повище зір Божих поставлю престола свого, і сяду я на горі збору богів, на кінцях північних, 14 зійду на висоти хмарні, буду подібний до Всевишнього ». 15 Та скинений ти до пекла, до найглибшого гробу ».

Бог знав, звичайно, про те, що помазаний херувим не встоїть в тому досконало, яким Бог його створив: «Ти був бездоганний у своїх дорогах від дня твого створення». Але Бог створив його, проте, таким, тому що в цих діях Бога ми повинні бачити певні наміри в Його плані.

З вище наведених повідомлень з Іез.28 і Іс.14 ми пізнаємо, що Бог створив небесне воїнство, в тому числі і помазаного херувима, і поставив їх в випробування. Ми з упевненістю можемо так сказати, тому що Бог знав про їх наступне падіння.

Помазаний херувим, теперішній сатана, в правді не встояв, не встояв досконало, в якому Бог його створив, упав у гріх і за допомогою брехні захопив за собою одну третину всіх ангелів, як читаємо в Отк.12,3-4: «І з'явилася інша ознака на небі:

ось, великий червоний дракон з сімома головами і десятьма рогами, і на головах його сім діадем. 4 Його хвіст захопив з неба третю частину зірок і кинув їх на землю. І змій стояв перед жінкою, що мала вродити, щоб, коли вона народить, пожерти її немовля ».

У драконі ми бачимо сатану; в «дружині» - Ізраїль; в третій частині зірок ми бачимо третю частину ангелів, а в «дитинку» - Господа Ісуса. Ангели на чолі з помазаний Херувим не витримали випробування, в яке Бог їх поставив.

З упевненістю можна сказати, що ангелів Бог напевно не спокушав, щоб вони прийшли до падіння. Він створив їх здатними приймати певне рішення. Отже, ангели не витримали випробування, в яке Бог їх поставив!

Зазнавши цілковитої невдачі в своїх планах і, будучи скинутим з небес, сатана зі своїми демонами спрямовують усі свої зусилля і хитрість проти Божого Творіння, проти людей. Тому сатана і його демони в принципі стали джерелом всіх спокус людей і доставляють Небесному Отцеві і Господа Ісуса незмірні турботи і клопоти. Але Бог допустив це джерело всіх зол!

* Оскільки ми маємо з вами розглянути ще дуже багато фактів з питання випробування і спокуси, то перейдемо до людей. І перше людей, Адама і Єву Бог створив на Свій подобою і помістив їх у райський сад в Едемі, Бит.2,7-9.15:

«І створив Господь Бог людину з пороху земного, і вдихнув у ніздрі її дихання життя, і стала людина душёю живою. 8 І насадив Господь Бог рай в Едемі на сході, і там осадив людину, що її Він створив.

9 І зростив Господь Бог із землі кожне дерево, принадне на вигляд і на їжу смачне, і дерево життя посеред раю, і дерево пізнання добра і зла. 15 І взяв Господь Бог людину, і поселив його в саду Едемському, щоб обробляти його і зберігати його ».

Порівняємо цей текст з повідомленням в Іез.28,13: «Ти пробував ув Едені, садку Божому: твої одягу були прикрашені були всяким дорогоцінним камінням ... ».

Назва Божого саду «Їдемо» означає: блаженство. насолоду. захват. миловидність. Вираз «сад Едемський» зустрічається в Біблії п'ять разів, що вказує на благодать, через яку Бог вже тоді мав намір рятувати людей.

І якщо ми зіставимо Божу благодать з Едемському садом, то ми можемо собі зробити невелике уявлення, яким прекрасним створив Бог, по-перше, Едемський сад на небесах, де знаходився помазаний херувим, а потім і на землі насадив прообраз небесного раю саду і помістив туди людини.

Дорогі слухачі і читачі наших проповідей, звертаю вашу увагу на той факт, що означає для людини Божого благодать: блаженство, насолоду, захоплення і миловидність. Адам і Єва вже перебували в Божому Едемському саду, і насолоджувалися блаженством і вродою Божого саду, що теж є передумовою порятунку людей по благодаті.

Але сатана в образі змія з'явився в Едемський сад до Адама і Єви з метою їх спокуси. Щоб привести їх до падіння в гріх. Він спокушає їх, щоб вони з'їли плід з дерева пізнання добра і зла. І тут ми зупинимося з вами і задумаємося над дуже важливим фактом: чи міг Бог це дерево пізнання добра і зла не поміщати в Едемський сад?

І тут ми однозначно повинні сказати: так. Він міг би зберегти Адама і Єву від цієї спокуси, як з боку сатани, так і від їх особистого побажання коли-небудь з'їсти цей плід! Але в цьому Своєму дії Бог мав певний намір щодо Свого Творіння - людей.

Хоча Бог створив людей по Своєму подобою, тобто безгрішними, але людина в плоті був недосконалий. Тому в подальшому він зберігав цю можливість бути схильним до спокусі сатани і, в кінцевому рахунку, міг все ж пащу в гріх. Але Бог хотів створити таку людину, який не міг більше грішити.

А це стало можливим тільки через смерть Ісуса на Голгофі. Тому Бог допустив падіння людини в гріх через спокусу сатани вже в Едемському саду і прийняв на Себе цю тривалу і виснажливу боротьбу з сатаною і його демонами, щоб Свій план порятунку людей довести до переможного кінця.

Як бачимо, і Адам з Євою не витримали випробування, в яке поставив їх Бог. У той момент, коли Єва простягнула руку за забороненим плодом, Бог міг сказати: «що ви робите, адже Я заборонив вам є плід з цього дерева ?!». Але Бог дав їм повну свободу і не втручався в їх дії. Бог свідомо допустив їх спокуси з боку сатани. Єва і Адам провалили Божий іспит!

З цього моменту Адам і Єва потрапили під повну владу сатани, тому він мав повне і юридичне право спокушати особисто їх та їхніх нащадків. Так як таємниця беззаконня сатани увійшла через з'їдений плід в їх плоть.

Виходячи з цього факту, ми повинні з вами знати, що з цього моменту сатана і його демони мають владу за власною ініціативою спокушати людей, а також і з ініціативи Бога. Це випливає з Евр.1,14: «Чи не всі вони (як світлові, так і ангели темряви) суть службові духи, що їх посилають на службу для тих, що хочуть наслідувати спасенне? ».

Сатана недовго роздумував над тим, як почати руйнування Божого Творіння і порушив Каїна вбити свого брата Авеля. Це перше злодіяння, перше вбивство людини на землі. У міру розмноження людей на землі сатана зробив масивний наступ на Боже Творіння.

На підставі своєї хитрості сатана вирішив знищувати людей не фізично, а розбещувати їх духовно, Бит.6,1-2: «Коли люди почали множитися на землі, і їм народилися дочки, 2 І побачили Божі сини людських дочок, що вродливі вони, і брали їх собі в дружини, яких вибрали ».

Сатана вирішив змішати дух з тілом, а потім шляхом фізичного розпусти викорінити все людство. У цьому руйнівному справі він досяг за допомогою розпусти величезного успіху. Тому Бог розкаявся, що створив людину і вирішив винищити всіх людей, як читаємо в Бит.6,5-7:

«І побачив Господь, що велике розбещення людини на землі, і що всі думки і помисли серця її тільки зло повсякденно 6 І пожалкував був Господь, що створив людину на землі, і засмутився Він у серці Своєму. 7 І сказав Господь: знищу з лиця землі людей, яких Я створив, від людини до худоби, і гадів до птаства небесного, бо Я розкаявся, що створив їх ».

За винятком восьми душ Бог знищив за допомогою потопу всіх людей того часу. Але і сатана не спав, і в своїй владі зберіг кілька таких велетнів, про які ми читаємо в Бит.6,4 і помістив їх після потопу в обітованої землі Ханаана для продовження своєї руйнівної роботи серед людей.

Більше у частину цих велетнів Бог винищив руками Кедорлаомера і його союзників, але дух розпусти залишився в Ханаані. У Бит.14,5 читаємо: «В чотирнадцятому році прийшов Кедорлаомер і царі, які з ним, і побили рефаїмів в Аштароті-Карнаїмі, Зузімов у Гамі, ЕМІБ в Шаве-Кір'ятаїму».

Коли Авраам і Лот сильно розбагатіли, розвели багато худоби, то їх пастухи стали сваритися через пасовищ. Авраам запропонував Лоту розійтися. Лот послухав тої ради і рушив в долину Йорданську в сторону Содому, Бит.13,8-13:

«І промовив до Лота Аврам: Нехай сварки не буде між мною та між тобою, і між пастухами моїми та поміж пастухами твоїми, бо близька ми рідня 9 Хіба не ввесь Край перед обличчям твоїм? Відділися від мене! Коли підеш ліворуч, то я піду праворуч, а як ти праворуч, то піду я ліворуч.

10 Лот звів очі свої і побачив усю околицю Йорданську, що вона, перш ніж винищив Господь Содом і Гоморру, вся до Цоару зрошувалася водою, як сад Господній, як земля Єгипетська; 11 І Лот вибрав собі всю околицю йорданську

І Лот рушив на схід. І вони розлучилися один від одного. 12 Аврам оселився в землі ханаанській, а Лот оселився в рівнинних містах околиці, і наметував до Содому. 13 А люди содомські були дуже злі та грішні перед Господом ».

А в Бит.19 ми знаходимо Лота вже в самому Содомі, в якому через дух розпусти цих велетнів виник потужний осередок безмежного розпусти, розгорілася справжня епідемія розпусти:

«І прибули обидва Анголи до Содому надвечір, а Лот сидів у брамі содомській. І побачив Лот, і встав, щоб зустріти їх, і вклонився обличчям до землі ».

Лот вмовив цих ангелів переночувати у нього і пригостив їх вечерею. А перед тим, як вони зібралися піти спати, при вході в дім Лота зібралося все чоловіче населення Содому з вимогою, щоб Лот видав цих «чоловіків». На цьому сьогодні закінчимо, продовжимо наступного разу.