За що княгиня ольга була зарахована до лику святих святі і подвижники - Тетянин день

Шановна Аля, по-моєму, Ви неуважно читали житіє Вашої святої покровительки. Княгиня Ольга була зарахована Церквою до лику святої рівноапостольної. Рівноапостольна - значить рівна з апостолами. Таким ім'ям називає Православна церква тих ревнителів християнства, які подібно до апостолів, стверджували віру Христову. Такої честі удостоїлися ще тільки 5 святих жінок у християнській історії (Марія Магдалина, первомученицю Текле, мучениця Апфія, цариця Олена і просвітитель Грузії Ніна). Так за що ж їй така честь?

Ім'я - це зовсім не те, що кожен для себе вибирає сам, на свій власний розсуд і сваволі, а то, що нам нарікається іншими людьми (як правило, нашими батьками, вихователями) і Богом. Ніде в Святому Письмі, починаючи з найперших його глав, де описано творіння світу і людини, Ви не знайдете, щоб хто-небудь самостійно вигадав собі ім'я, і ​​залишився в пам'яті Бога і людей під цим ім'ям. Наприклад, ім'я своїй жінці "Єва" назвав Адам (Бут.3: 20), і імена всім патріархам нарікали їхні батьки, не питаючи їх про те, подобаються їм ці імена чи не подобаються. Цей порядок зберігається і досі. Тільки будівельники Вавилонської вежі вирішили самі "зробити собі ім'я" (Бит.11: 4), тобто, по суті, відмовитися від родини, а в результаті стали для нас безіменними.

Нове ім'я, як правило, дається при постригу в ченці, що означає повну відмову від мирського життя. Чернець вмирає для світу і народжується заново, під новим ім'ям, що, в даному випадку, природно. При цьому нове чернече ім'я вибирає не сам постригати. Але що пристало ченцеві, то може виявитися зовсім недоречним в життя мирянина, християнський подвиг якого полягає саме в тому, щоб, залишаючись тим же людиною, у всіх тих обставин, в які ми поставляємо на тернистому шляху свого життя, завжди гідно поводилися перед Богом і крок за кроком зростати в пізнанні Його (Кол.1: 10), поки не досягнемо заходи віку Христового (Еф.4: 13).

А в побуті не забороняється Вас називати мирським ім'ям, але за участю в церковних Таїнствах, і при поминання (в записках) вказується ім'я, дане при хрещенні.

Підтримай «Тетянин день»

Схожі статті