Чому не можна забиратися в суботу або п'ятницю перед Великоднем

Це все забобони, у четвер якраз робити прибирання можна, так як потрібно зберігати благодать Святого Причастя, у Великий четвер встановлена ​​Євхаристія і все причащаються. У П'ятницю вранці багато, хто не працює, печуть паски, так як вдень починається богослужіння спогади зняття Господа з Хреста, а ввечері - поховання, якщо встати з ранку раніше, то можна встигнути, а потім в храм. Все неможливо встигнути в один день, тому ретельне прибирання роблять до початку Страсної седмиці, а на Страсний - швидку, легку. Не гріх і в Велику Суботу робот-пилосос запустити або швиденько протерти підлогу, щоб на Великдень було чисто. Хоча суботу вважається днем ​​спокою і занадто фанатично віддаватися справах не можна, хоча б для того, щоб зберегти сили для нічної святкової служби. Потрібно тільки розуміти, що в православ'ї все має сенс, всі рекомендації, а з приводу заборон згадують слова апостола - "Люби Бога і роби як хочеш".

Церква рекомендує всі роботи по наведенню ладу до свята закінчити в останній четвер перед Великоднем - в Чистий четвер. Дні, що залишилися слід присвятити молитвам, не забуваючи про строгий пост. В даному випадку "суворого посту" зовсім не означає тільки обмеження в їжі, а вимагає на час відмовитися від усіх мирських турбот і утіх.

Природно, що сучасний ритм і уклад нашого життя не дозволяє повністю припинити будь-яку роботу, адже неможливо прогулювати роботу, готувати їжу, займатися дітьми, допомагати ближнім і слабким тощо, але такі дії, викликані необхідністю, зовсім не будуть гріхом.

Головне, щоб Бог завжди був з Вами!

У п'ятницю дійсно не можна нічого робити, в тому числі готувати прибирати, але критичні ситуації не заборонені. На жаль, страсна п'ятниця НЕ вихідний, тому весь робочий клас слухняно тупає до верстата навіть в страсну п'ятницю. А ось в суботу ми завжди пекли паски, фарбували яйця, наводили порядки в хаті. Може бути це і не правильно, але ж все залежить від людини. Є таке поняття у деяких людей, що якщо відстояти пасхальну службу, то всі гріхи простяться і можна грішити далі до наступного релігійного свята. але гріхом є не домашня робота, а погані думки і вчинки по відношенню до інших людей.

Існує така традиція в православ'ї, що перед Великоднем забиратися треба в Чистий четвер, а в Страсну п'ятницю і в суботу рекомендується присвятити час молитвам і сходити до церкви. Багато віруючих намагаються переробити всю важку і брудну роботу до п'ятниці, а там залишиться що легше: фарбувати яйця, випікати паски, готувати інші святкові частування. Думаю, що немає гріха і в тому, якщо робити ту роботу, яка необхідна: мити посуд, швиденько протерти підлогу, якщо став брудний, сходити в магазин за покупками тощо.

Ну а як, нехай сміття під ногами валяється і посуд немитий стоїть? Я не зустрічала такої заборони в наших традиціях. Просто четвер перед Великоднем називається чистим, коли все приводиться в порядок, що було непраних, Непрасовані, неприбраного. Миються підлоги і вікна, вішаються чисті штори, вибиваються килими і т. П .; ще самі в лазні парилися. Решту можна заздалегідь зробити. Потім святкові страви можна два дні готувати. Це за народною традицією. Але щоденні процедури чистоти скасовувати не варто, якщо вони потрібні.

Схожі статті