Чотири вимоги, літератор

Дозвольте мені навести короткий особисте свідчення. У своєму житті я виявив, що зазвичай правильне слухання Божого голосу є ключовим моментом в досягненні духовного успіху. Я не думаю, що є щось більш важливе для всіх нас в особистому ходінні з Богом, ніж вчитися чути Божий голос і слухатися Його.

Ми говорили з вами про те, що ми чуємо голос Божий не своїми фізичними вухами, а нашим серцем. Ми отримали виклик, читаючи молитву Соломона: "Дай мені серце чує". І ми прочитали, що Господу сподобалася ця прохання. І я запитаю вас прямо зараз, як я вже робив це раніше: попросили ви у Бога серце чує?

І, навпаки, ми побачили, що коли Божий народ не слухав Божого голосу, то для опису стану їх серця використовується два слова: "жорстоке" і "огрубів". Це означає: щоб чути Божий голос ми повинні плекати чутливість наших сердець до Божого голосу подібно до того, як сліпа людина, що читає пальцями, розвиває їх чутливість для читання. Сліпа людина отримує інформацію з вибитих на папері точок подушечками своїх пальців, чого не може зробити звичайна людина. І це тому, що він розвинув цю особливого роду чутливість. Я вірю, що і ми повинні точно так же розвивати чуйність своїх сердець, якщо ми дійсно хочемо чути Божий голос.

Про Бога скажу вам одне: Він ніколи не кричить. Дуже рідко в Біблії зустрічаються місця, де говориться що Бог підвищує голос. Деякі люди представляють Бога, як злого старого, котрий кричить з небес, але це зовсім не так. Надалі ми з вами подивимося на ті місця Писання, де Бог говорить пошепки.

Зараз я хотів би розглянути чотири особливі вимоги для досягнення такого роду чутливості серця. Два перших вимоги дуже тісно пов'язані один з одним, і я міг би назвати їх так: уважність і смиренність (покірність). Ці вимоги багато разів згадуються в Книзі Приповістей, і нам необхідно пам'ятати, що Притчі були написані Соломоном, людиною, яка мала від Бога серце чує.

Дозвольте привести три уривки з Книги Притч, де ці дві вимоги пов'язані один з одним. Книга Приповістей 4:20:

Нахили своє ухо, і послухай слів мудрих, і серце зверни до мого знання.

На підставі першої частини вірша ми можемо сказати, що якщо ми не схилили наше вухо, то не зможемо почути слова мудрих. Якщо у нас немає правильного ставлення, відносини смирення, шанобливості, покірності - ми не почуємо. Тому сказано: "Нахили своє вухо, і послухай слів мудрих, і серце зверни до мого знання". Як бачите, ми слухаємо голос Божий серцем, і ми повинні звернутися нашим серцем до Господа і Його знання або, як сказано в іншому перекладі, - "прикладати до цього наше серце". Ми повинні слухати. Ми повинні зосередити нашу увагу на слуханні.

Дозвольте мені підсумувати ці дві перші підстави. Перш за все, слухаючи Божий голос, ми повинні приділити Йому все наше увагу, ми повинні прислухатися, звернути своє серце. І це повністю суперечить сучасній культурі. Сьогодні більшість людей слухає, принаймні, два джерела інформації одночасно. Я пам'ятаю час, коли одна з моїх дочок, ще навчаючись в школі, сиділа на кухні і, роблячи своє домашнє завдання, одночасно краєм ока дивилася телевізор. І я обурився,. Колись я був успішним студентом, вчителем, професором університету, але я ніколи не був здатний поєднувати домашнє завдання ще з чимось. Якщо я думаю над завданням - я не можу стежити за тим, що відбувається на екрані телевізора. Причому не можна сказати, що моя дочка не зробила своє домашнє завдання, але вона не зробила його на "відмінно".

І як це типово для сучасної американської і західної культури. Люди бояться тиші. Ви помічали це? Вони хочуть, щоб постійно звучав якийсь шум, завжди був якийсь музичний фон, щоб щось відволікало їх. Але якщо ви хочете чути голос Божий, ви не можете собі дозволити відволікатися. Ви повинні зосередити всю свою увагу і весь свій розум на Бога. Необхідно виховувати уважність. Це така якість, яке мало хто має сьогодні.

По-друге, ми повинні "прихилити вухо". Ми повинні змиритися, бути покірні і відкриті до навчання. Багато людей читають Біблію упереджено. У них вже є власна думка: що Бог може сказати, а що не може. І коли Бог насправді говорить або робить щось, що суперечить їхнім "впевненості" (їх розуміння), вони відкидають це і просто втрачають свою здатність чути. Вони самі "закрили" свої вуха від Божого голосу. Вони стають глухими через своїх власних упереджень або деномінаційні забобонів.

Більшість людей, що належать до самих різних деномінацій, читають Біблію з точки зору своєї деномінації. І якщо їх деномінація не вірить у щось, то вони вважають, що це не може бути від Бога. Повірте мені: у Біблії є багато місць, які в церкві можна почути вкрай рідко, і я не думаю, що десь є якась деномінація, яка абсолютно правильно розуміє абсолютно все. Часто люди не приймають чогось, про що вони не чують в церкві. І якщо ми будемо очікувати від Бога, що Він буде говорити тільки те, про що нам вже говорили в церкві, то ми опинимося духовно глухими. Ми втратимо те, що Бог хоче сказати нам.

Отже, перші два вимоги для слухання Бога - це увагу і смиренність.

Давайте тепер поглянемо на наступні два. Я вважаю, що наступними двома необхідними умовами є час і спокій. Як властиво це нашій сучасній культурі. Час і спокій сьогодні стали неймовірною розкішшю. Ось те, чого практично ніхто не має сьогодні - це час тиші. І, тим не менш, саме про спокій, як про необхідну умову, так багато разів говориться в Книзі Псалмів, коли мова йде про слуханні Бога.

Наприклад, в псалмі 45:11 сказано:

Зупиніться і пізнайте, що Я Бог.

Слово "зупиніться" має значення "заспокойтеся", "побудьте в тиші". Цей же вірш в іншому перекладі говорить так: "Відкладіть усі свої зусилля (або" перестаньте намагатися ") та знайте, що Я Бог. ". А ще один переклад говорить так: "Заспокойтеся, розслабтеся і знайте, що Бог. ". Якщо ми зіставимо всі це разом, то у нас вийде: "Зупиніться, перестаньте докладати зусиль, заспокойтеся, розслабтеся і знайте, що Бог. ". Про що це говорить нам? Мені це говорить про перебування в тиші і спокої, і для цього потрібен якийсь час. Ми чуємо від Бога дуже часто тоді, коли ми приділяємо час для того, щоб очікувати Бога. Дуже рідко Бог говорить відразу те, що ми хочемо почути.

Псалом 61: 2, це слова Давида:

Тільки від Бога чекай душа моя; від Нього спасіння моє.

Що за дивні слова! Буквально це можна перевести з оригіналу таким чином: "Моя душа чекає в тиші тільки Бога одного". Для того, щоб заспокоїтися в Бога, необхідно приділити Йому час, зосередити всю свою увагу на Нього, бути в тиші і очікувати Господа.

Потім в тому ж псалмі, чотирма віршами нижче, Давид звертається до своєї власної душі:

Тільки від Бога чекай у, душа моя!

Ви коли-небудь говорили таке своєї душі: "Тільки від Бога чекай у, душа моя"? Наголос тут зроблено на очікуванні Бога в тиші, на перебування в стані уваги, поваги, спокою і навіть відпочинку, коли наші серця і наше мислення зосереджені на Бога.

Хочу сказати вам, що немає кращої підготовки для досягнення такого стану, ніж поклоніння. Про це чудово сказано в псалмі 94: 6-8:

Прийдіть, поклонімся і припадемо ...

І знову наголос робиться на смирення:

... Схилімо коліна перед лицем Господа, Творця нашого; бо Він є Бог наш, і ми - люди Його пасовиська й отара руки Його. О, якби ви нині послухали голосу Його: "Не робіть серця вашого" ...

Ми бачимо знову і знову застереження проти жорстокості наших сердець. Отже, як ми готуємо наші серця до слухання Божого голосу? Немає кращого способу підготовки, ніж поклоніння. Ось коротко те, про що ми тільки що прочитали в Псалмах: "Давайте поклонімся, припадемо, встанемо на наші коліна, прийдемо до Бога з повагою, відкриємо наші серця перед Ним! Визнаємо Його велич, Його могутність, Його мудрість, Його суверенність! Господь - Бог великий! "Ми потребуємо того, щоб надати Йому все повагу і всю повагу, наскільки ми тільки здатні це зробити. Ми повинні визнати і оцінити цю величезну привілей: чути Його. Оцінити те, що Бог, Який створив і на Ком тримається існування всієї всесвіту, Всемогутній Бог промовляє до нас!

Сьогодні в нашій сучасній культурі так мало поваги до влади, але Бог як і раніше вимагає поваги. І якщо ми приходимо до Нього, то ми повинні приходити з благоговінням і повагою, які виражаються в поклонінні, в смиренні себе перед Ним, якщо необхідно, то і в колінопреклонінні перед Ним, у визнанні Його величі, у відкритті своїх сердець для Нього. Отже, коли ви хочете чути Божий голос - приходьте до Нього з поклонінням.