Історія Єви єва

Єва
Писання зберегли тільки декілька випадків з довгого життя Єви, але вони дуже значні для всіх нас. Історія Єви - це історія порятунку і історичне пророцтво того, як воно може бути досягнуто. Все, що сталося з Євою, її духовне падіння, впливає і сьогодні на наше життя в істині, пояснюючи багато з наших основних доктрин. Адам і Єва були створені за образом і подобою Бога, фізично схожі на ангелів і, за задумом творця, мали стати ядром відданою раси яка наповнить землю славою Його.
Першим був створений Адам і поміщений в красивому саду, який Господь посадив на сході Едему, і в завдання Адама входило плекати і берегти цей сад. Потім Господь Бог сказав, що недобре людині бути одному, але він не створив Єву до того, як Адам усвідомив, що серед тварин немає йому відповідного товариша, немає створення з такими ж розумовими і психічними здібностями, як у него.Тогда Адам був приспаний глибоким сном, під врeмя якого і була «створена» жінка з живої плоті її майбутнього чоловіка - кістка від кістки, плоть від плоті - досконалий символ єдності в заміжжі, а пізніше і спорідненості в стосунках Христа і його Церкви.
З цього випливає, що тварини якості і інстинкти, достатні для органічною життя і рівноваги в природі, що не
відповідають високому поняттю людського шлюбу, яке Бог наперед приготував людям, створивши їх за своїм образом. Ми бачимо, що жінка створена бути перш за все другом і помічником чоловікові, щоб розділити з ним життєвий шлях. Розумовий і духовний розвиток Адама було можливо за умови, що стимулювалося, підтримувалося і надихалася б іншою істотою, схожим на нього самого, мають мислення, відповідне його власному інтелекту і розуміння його думок, ідей і розумної влади. Йому необхідно було любити і бути коханим, плекати і захищати, вчитися брати і віддавати. Особливі якості жінки покликані були доповнити і додати досконалість чоловікові, але не змагатися з ним. Той факт, що Єва була створена з Адамова ребра, а не з його голови або ноги, підкреслює, що вона навмисно в цьому спорідненні служить доповненням.
Жінка призначена була бути перш за все дружиною і помічником; материнство їй зараховано пізніше - це хоча і
важливо, але другорядне. Головне ж - бути помічником своєму чоловікові, і про це не слід забувати.

Закінчивши роботу над Євою, Господь явив її Адаму. Прокинувшись від глибокого сну, він, ймовірно, був сильно
схвильований, побачивши чарівну модель стоїть перед ним. Жодної настільки гарної жінки не існувало з тих пір, так як гріх привніс свої розумові та фізичні спотворення, деформації та хвороби. Більшість з нас можуть подумки уявити фізичну досконалість Єви, бездоганною і граціозною, сильною і ідеально складеній для можливого материнства. Ми знаємо, що Адам і Єва мали всі генетичними факторами, необхідними для створення всіх різних рас, кольорів шкіри і особливостей, якими відрізнялися їхні нащадки. Нам не дано знати, який час Адам і Єва провели в турботах про сад, задовольняючись компанією один одного перед своїм гріхопадінням. З огляду на, як багато чому їм довелося вчитися, у них було достатньо часу і можливості розвивати свої відносини один з одним без будь-якого тиску з боку, відповідно до Божого законом про шлюб: «Залишить чоловік батька свого і матір свою, і пристане до своєї жінки, і стануть вони одним тілом ». Значення цього закону не очевидно для першої подружньої пари, яка не мала людських батьків, але він (закон) був переконливо підтверджений Господом Ісусом, який, нагадуючи своїм слухачам важливість цих слів, вчив «Що Бог з'єднав, людина хай не розлучає». Фізичне єдність чоловіки й жінки в шлюбі становить зв'язок, яка може бути порушена тільки внаслідок серйозних причин. Закон, який
вимагає від пари відокремитися від батьківської хати і побудувати свою власну сімейну осередок, має силу і сьогодні. Як багато одружень починалися погано або закінчилися лихом, якщо це не дотримувалося. Це є попередженням і для молодих, а також і для батьків.
З моменту своєї появи Адам і Єва мали створити мову для спілкування один з одним і Творцем. Ангели вчили їх природним і духовним засадам. Якщо згадати, що вони ніколи не були дітьми, постійно навчаються в процесі росту, а почали життя дорослими, не маючи попереднього досвіду, то можна собі уявити, як навіть найменша випадковість була для них новиною і потрясінням. Вони потребували щоденному керівництві і раді, поки не навчилися міркувати і приймати рішення.
Як клопітно були їхні дні, поки вони засвоїли, як можна
використовувати рослини і фрукти в їжу і містити сад в порядку. Можна уявити собі, як Адам показує Єві
різних тварин і пояснює імена, які він обрав для них.

Адам отримав інструкцію щодо дерева пізнання добра і зла, перш, ніж була створена Єва. Бог урочисто попередив його, що якщо він з'їсть плід з цього дерева, то неодмінно помре. Безсумнівно, це було перше, про що дізналася Єва, коли вони разом обстежили свої володіння. Загроза смерті, як такої, можливо мало значила в тих ідеальних умовах, але заборонене дерево серед саду з прекрасними плодами і дивним властивістю мало стати об'єктом любопитста в першу чергу.
Бог дав людині свободу і можливість вибирати, так як хотів добровільного послуху і любові у людини, а не автоматичного послуху раба. Він дав такий заповіт, щоб випробувати любов (до себе) і віру першої пари - саме найпростіше, ніж він міг випробувати такі неизвращенном істоти. Вони вільно могли є з будь-якого дерева саду, за винятком дерева пізнання добра і зла, але за непослух було покарання, «помреш.» Це було ясне і пряма вказівка, яке неможливо зрозуміти по-іншому. Все навколо них було для них, і вони мали б бути задоволеними, але це саме заборона робило це дерево спокусливим, і вони, безсумнівно, багато разів дивилися на нього з ожделеніем. Але бажання покуштувати його не було таким гострим до тих пір, поки на сцені не з'явився змій. Деякі можуть подумати, що якби Адам попрілежнее наглядав за садом, то змій там не з'явився б або, по крайней мере, запобіг би його бесіду з Євою. Але Бог дозволив цьому тямущому, здатному мислити і говорити суті повправлятися з Євою.
Той змій, звичайно, не був схожий на сучасних і, напевно, (до Божого прокляття) мав ноги, а можливо і
крила. Здається, що Єва була знайома з ним, тому що не виявила ніякого подиву, коли він заговорив з нею, і це дуже схоже на те, що ця розмова, описаний в Буття 3, був відновленням перерваного падіння.

Першим наслідком від з'їденого плоду було непереборне
бажання поділитися ним з Адамом, і він, здається, з'їв охоче, але не тому, що вірив зміїної брехні, як Єва, а тому що підпав під вплив дружини. Павло сказав про це Тимофію так: «Не Адам прельщён, але, зведена бувши, жінка попала в переступ» (1 Тим 2:14). Він використовує ці слова, щоб встановити важливий принцип, на який ми будемо посилатися пізніше. Найближче наслідок знань, отриманих від забороненого плоду, було подвійне. По-перше, усвідомлення статі і по-друге, почуття сорому, втрата невинності. До куштування забороненого плоду вони були голими і не соромилися цього, але після цього «відкрилися очі у них обох, і пізнали, що нагі. і зробили собі пояси »(Бут 3: 7).
До цього моменту Адам і Єва були безпосередні, як малі діти. Але тепер приховані здібності стимулювалися, приводячи в рух ті складні процеси, що є частиною сексуальної зрілості. Фізичне усвідомлення тілесності один одного так бентежило їх, що вони пошили примітивне вбрання з фігових листків і, треба думати, до цього моменту їх шлюб був завершений. І оскільки вони стали смертні, стало необхідно забезпечити продовження роду, і це теж є частина знань, отриманих за допомогою з'їденого плоду.
Вони намагалися приховати наготу не тільки один від одного, а й
від Бога. Їх щасливі відносини з Господом були порушені
і вони зазнали страх. Їх простодушність проявляється в їх
вчинках і словах. Як мало вони знали Бога, якщо думали, що можуть сховатися від нього. Носіння пояси і спроба ховатися - це визнання провини, і Адамові слова: Я «злякався, бо я нагий, і сховався» видавали його пізнання.

Коли Бог звернувся до Адама з питанням: «Хто сказав тобі,
що ти голий? Чи не їв ти від дерева? »- вони вже усвідомили, що заперечувати було марно. Але з якою готовністю прийшла до тями думка виправдатися. Повинно бути Єва була вражена, коли вона почула, що чоловік сказав: «Жінка, яку Ти мені дав, вона дала мені від дерева, і я їв».
Адам не тільки поклав всю провину на дружину а й Бога вважає винним в тому, що Він дав йому таку дружину - дуже людський поворот. Очевидно, Єва була вражена такою спробою чоловіка захистити себе, адже до сих пір він охоче ділив з нею весь життєвий досвід. У свою чергу вона звинуватила змія:
«Змій спокусив мене, і я їла».
Обидва виправдання правдиві начебто, але як би там не було, вони кричуще не послухалися ясного розпорядження. Божа кара торкнулося і їх, і всієї людської раси раз і назавжди.
Але змій був засуджений плазувати в пилюці і був проклятий перед усіма тваринами і став символом гріха для всіх наступних поколінь. Адам тепер повинен був обробляти землю; і те, що раніше було приємним заняттям, тепер стало тяжкою працею до самої смерті. Для Єви покарання було подвійним: множення печалей і труднощів і підпорядкування своєму чоловікові. І крім того всього був присуд на смерть.
Боже вказівка ​​про народження дітей відноситься до материнства взагалі. А це не тільки фізичні страждання, але і постійні занепокоєння матері про дитину. Нам відомо, що більшість матерів завжди знаходяться в стані неспокою і в турботах про своїх дітей все життя. Фактично присуд на смерть означає, що для заселення землі доведеться народжувати, а це набагато важче, ніж якщо б вони залишилися в безгрішним стані. Зовсім донедавна дітонародження було важким тягарем і приносило жінкам безліч фізичних страждань, та й до сих пір в нерозвинених країнах є нелегкою проблемою. І незабаром Єві довелося пізнати скорботи матері і трагічні переживання.

Апостол Павло нагадує нам, що у віруючої жінки є можливість уберегтися від прокляття дітонародженням, що
звичайно, означає порятунок за допомогою народження Ісуса Христа - насіння жінки (див. 1 Тим 2:15, а так само «Крістадельфіанін» - Листи Тимофія і Тита 1977 р. стор 457). Це дивовижне обіцянку насіння, яке придушить грішне насіння змія, дає іскру надії на пом'якшення гіркого вироку, який тривав протягом століть. І хоча Єва була першою согрешившей жінкою, але саме її нащадок, Ісус Христос, повинен був зруйнувати силу гріха - обіцянка надійне і безсумнівну.
Підпорядкування Єви чоловікові хоча і було покаранням, але виявилося практичним і мудрим для їх зміненого способу
життя. В саду вони були щасливі і на рівних набували життєвий досвід, але тепер Єві мав стати матір'ю і її турботами стали турботи про малих дітей, в той час як Адаму довелося забезпечувати захист їх. Обов'язки розділилися, і щоб впоратися з небезпеками навколишнього світу стало дуже істотно мати шановного главу сім'ї, арбітра для винесення остаточних важливих рішень, який би за темпераментом і по фізичній силі був більш придатний для цієї ролі в будинку. Такий розподіл було призначено Божою мудрістю як кращий базис для сімейного життя.
Адам і Єва вперше зрозуміли значення смерті, коли Бог
відкинув їх безглузді опаясанія з фігових листків і їм довелося вбивати тварин, щоб їх шкурами одягнути себе. Це була перша кров, пролита в спокутування гріха і встановлення Божого принципу, що без пролиття крові не може бути прощення гріха. Забезпечені одягом зі шкір вони були видворені з саду, щоб самим піклуватися про себе.
Схоже, що прокляття супроводжувало і кліматичні умови на землі: тепличні умови саду поступилися місцем більш сильним крайнощів спеки та холоду. І відповідний одяг стала необхідним засобом захисту, крім її етичного призначення.
Можна собі уявити їх старання знайти притулок або побудувати будинок. Їжу тепер треба було шукати або вирощувати, а все необхідне тепер потрібно було купувати важкою працею, потом і кров'ю. Тепер вони пристрасно хотіли повернутися назад, в Божий сад, але який тепер охоронявся херувимами. Можливо, іноді вони приходили до воріт Едему, щоб принести жертву, і отримати прощення, як це пізніше робили ізраїльтяни біля воріт святилища, і тоді вони могли підтримувати спілкування з Богом.

Належним чином з'явилася перша дитина, а з ним і вічна радість нового життя. Ніколи до цього Єва не бачила малюків і можна зрозуміти її хвилювання, коли вона, назвавши
його Каїн, сказала: «Набула чоловіка від Бога». Вона вірила, що це і є обіцяне насіння, яке зруйнує силу гріха. Як хвилююче, ймовірно, було для Єви день за днем ​​спостерігати розвиток свого сина, як він ріс, дорослішав і ставав схожим на Адама і на неї - кожна стадія його розвитку була для них новою, оскільки самі вони не і намагалися дитинства і юності. Цей процес був дивним для першої людської пари.
На жаль! Як засмутилася їх радість, коли в їхньому улюбленому
первістку виявилася маса людських слабкостей. Можливо, різниця характерів їх дітей виявилася вже в ранні роки; старший - вольовий, бурхливий, свавільний і ревнивий, а Авель - сумирний, правдивий, і Бога. Ніщо не віщувало в першій родині таких жорстоких наслідків неприборканої ревнощів і злості Каїна. Але тепер Єва пізнала жахливе значення слів: «смертний» і «помреш», коли довелося страждати глибоким болем втрати сина. І ось, коли один син був убитий, а старший вигнаний, вона все ж продовжувала вірити в Боже обіцянку, і коли народився Сиф - вона вірила, що її надії здійсняться в ньому, сказавши: «Бог дав мені інше насіння за Авеля, якого убив Каїн ».
Вона засвоїла гіркий досвід, що Бог завжди тримає своє
Слово, і все, що Він сказав, обов'язково буде. Як, ймовірно, хвилювалася вона, спостерігаючи Сифа: успадковує він слабкості Каїна або праведність Авеля? І щира подяка наповнила її, коли про нього і його нащадків було сказано: «Тоді
почали закликати ім'я Господа »(Бут 4:26).
Відомо, що у Єви було багато синів і дочок, але про них нічого не написано. Відомо тільки, що Єва жила дуже довго, і можна припустити, що в старості вона була оточена дітьми і внуками багатьох поколінь і розповідала їм знову і знову дивовижну історію про сад в Едемі, де все було так чудово.


Духовні уроки і принципи

Питання про обов'язок жінки покривати голову на
офіційних зборах базується на іншому принципі,
встановленому в Едемі для відносин жінок і чоловіків
перед Богом. І знову Павло пояснює суть: «Всякому чоловікові голова Христос, а жінці голова - чоловік, а Христу глава - Бог. чоловік покривати голови не повинен, бо він образ і слава Божа, а жінка чоловікові слава »(1 Кор 11: 3,7,8,9).
Чоловік непокритою головою славить Бога, а жінка непокритою головою, з її фізичної красою волосся, славить чоловіка, а йому не личить усвідомлювати свою людську славу перед Богом у присутності еклессіі.
Гарне волосся, без сумніву, будуть відволікати інших присутніх, тоді як єдиною метою всіх в еклессіі має бути щире спілкування з Богому всіма помислами, і тому покрита голова жінки не тільки служить символом наших правильних відносин з Богом і один з одним, але і допомагає уникнути небажаних відволікань в такі моменти.
Обов'язкове носіння капелюха було відкинуто в багатьох церквах, але сестри у Христі повинні усвідомлювати справжнє значення покритої голови і прийняти належне Письмом, як милість від Христа. Сучасна капелюх, звичайно, не так ефектна, як антична вуаль, але зізнається, як еквівалентний символ. І треба, щоб кожна сестра, уникаючи небажаного відвернення від богослужіння, продумано вибирала свій головний убір і своє звичайне вбрання.
Апостол Павло ясно говорить, що ці божественні вказівки дані для відповідного поваги, пристойності і порядку в будинку і еклессіі. Хоча хтось може відстоювати іншу точку зору, але в Писанні є багато прикладів, які говорять про небезпеку втручатися в Божі закони. Ми повинні вірити, що віруючі чоловіки і жінки в Божих очах - одне: «Нема юдея, ні грека, немає раба, ані вільного, нема чоловічої статі, ані женнского, бо всі ви один у Христі Ісусі ».
Якщо ми будемо гідні того дня, ми станемо рівні
ангелам і статеві відмінності не будуть тяжіти над нами, і прокляття Едему буде усунуто назавжди. І найбільш прекрасне спадщина життя Єви будуть Ісус Христос і його наречена - церква. Наречена, створена з ребра свого пана без його участі, підготовлена ​​для нього, прикрашена одягом праведності і представлена ​​йому Богом. Разом вони святкують весільна вечеря і живуть в досконалої гармонії у відновленому саду Господа.
Ми читаємо в Одкровенні: «І не ввійде до нього ніщо
нечисте і ніхто, хто робить гидоту та ». Та сила, яка обдурила Єву, буде зруйнована назавжди обіцяним їй насінням, і всі, хто складають «наречену» другого Адама, матимуть право на дерево життя. Оскільки в Божому намірі так багато уваги приділяється Єві, то треба думати, що і вона сама - частина Наречені, дружини Агнця, і ми ще побачимо велике виконання всіх передбачень, пророцтв і проектів, зроблених за життя першої людської пари. Вона буде мати всього воскреслих святих всіх віків. Воістину: Єва -матерь всього живого.

Схожі статті