Страсна п'ятниця у православних- традиції самого скорботного дня в році, православні новини

|

У православних настав найскорботніший день року - Велика п'ятниця. Саме сьогодні, без малого два тисячоліття тому, на Хресті був розп'ятий, спокутуючи людські гріхи, Ісус Христос.

Ось коротка хронологія подій з ночі четверга і до вечора п'ятниці, як її викладає «Православна енциклопедія».

У четвер після Таємної вечері і Прощальною бесіди Спаситель з учнями вирушили до Гефсиманії (сад біля підніжжя Оливної (Оливній) гори), де провели частину ночі (учні в дрімоті, а Христос - в молитовному подвигу) до приходу Іуди Іскаріота з озброєною натовпом від первосвящеників і старійшин ізраїльських. Ісус був заарештований, а його учні розбіглися. Христос був відведений до первосвященика Анни, а потім постав перед Кайяфою (до світанку) і судом Синедріону (вранці), який засудив Його до смерті. В цей час апостол Петро, ​​який прямував за Учителем і чекав результату справи у дворі, тричі відрікся від Нього.

Після винесення вироку Христа доставили до римському прокуратору Понтія Пілата (він був повноважним представником римської влади і крім іншого відав стратами), який відіслав Його до тетрарху Іродові Антипі, що правив в Галілеї (бо Ісус був із Галілеї, тим самим Понтій Пілат хотів перекласти на Ірода відповідальність за смерть Христа). Після допиту, наруги та осміяння в Ірода Ісус знову був приведений до Пилата. Незважаючи на своє бажання відпустити Христа і після декількох невдалих спроб зробити це, Понтій Пілат під тиском іудейських первосвящеників і юрби зрадив Його на Розп'яття.

Дізнавшись про вирок, який розкаявся у зраді Юда наклав на себе руки. Після бичування і наруги в Преторії Ісус Христос був виведений за межі Єрусалиму і розп'ятий римськими солдатами, розділили між собою Його ризи, на Голгофі (Лобному місці, де за переказами був похований череп Адама. Зазнавши кілька годин хресних страждань, свідками яких було безліч народу, Ісус Христос помер на Хресті, «і в храмі завіса роздерлась надвоє, від верху до низу, і земля затряслася, і зачали розпадатися скелі, і повідкривались гроби, і повставало багато тіл спочилих святих» (Мф 27. 51-52).

Двоє з Його таємних учнів Йосип Аримафейський і Никодим зняли Тіло Ісуса з Хреста, обгорнули його плащаницею і поховали «в труні» - невеликий печері неподалік від Голгофи, закривши його великим каменем. При похованні були присутні жінки-послідовниці Христа (мироносиці). На другий день на прохання ізраїльських старійшин (які боялися, що учні Ісуса вкрадуть Його Тіло і оголосять про воскресіння) Понтій Пілат наказав римським солдатам, опечатавши печеру, охороняти її.

А на наступний день відбулося Воскресіння Христове. Віра в те, що Син Божий, постраждавши за людей, воскрес, і становить основу і головне благовістя Християнства. Тому Велика П'ятниця, Велика субота і Великдень (т.зв. пасхальне тридення) - центральні в церковному календарі. Богослужіння Великої П'ятниці повністю присвячено спогаду подій від закінчення Таємної вечері і до поховання Пречистого тіла Господа Ісуса Христа (подібно до інших днях Страсної седмиці, Велика П'ятниця як літургійний день відкриваються не вечірньої, а утрені і закінчується на повечерии).

Що ж таке розп'яття? Які жахливі муки прийняв за людей Ісус Христос? Ось як пояснює це відомий православний місіонер протодиякон Андрій Кураєв:

«Цицерон цю кару називав найжахливішою з усіх страт, які придумали люди. Суть її полягає в тому, що людське тіло повисає на хресті таким чином, що точка опори виявляється в грудях. Коли руки людини підняті вище рівня плечей, і він висить, не спираючись на ноги, вся тяжкість верхньої половини тіла припадає на груди. В результаті цієї напруги кров починає доливати до м'язів грудного пояса, і застоюється там. М'язи поступово починають дерев'яніти. Тоді настає явище асфіксії: зсудомлені грудні м'язи здавлюють грудну клітку. М'язи не дають розширюватися діафрагмі, людина не може набрати в легені повітря і починає вмирати від задухи. Така кара іноді тривала кілька діб. Щоб прискорити її, людини не просто прив'язували до хреста, як в більшості випадків, а прибивали. Ковані горіння цвяхи вбивалися між променевими кістками руки, поруч із зап'ястям. На своєму шляху цвях зустрічав нервовий вузол, через який нервові закінчення йдуть до кисті руки і управляють їй. Гвоздь перебиває цей нервовий вузол. Само по собі дотик до оголеного нерву - страшний біль, а тут всі ці нерви виявляються перебиті. Але мало того, щоб дихати в такому положенні, у нього залишається тільки один вихід - треба знайти якусь точку опори в своєму ж тілі для того, щоб звільнити груди для дихання. У прибитого людини така можлива точка опори тільки одна - це його ноги, які також пробиті в плюсно. Гвоздь входить між маленькими кісточками плесна. Людина повинна спертися на цвяхи, якими пробиті його ноги, випрямити коліна і підняти своє тіло, тим самим послаблюючи тиск на груди. Тоді він може зітхнути. Але оскільки при цьому руки його також прибиті, то рука починає обертатися навколо цвяха. Щоб зітхнути, людина повинна повернути свою руку навколо цвяха, аж ніяк не круглого і гладкого, а суцільно покритого зазублинами і з гострими гранями. Такий рух супроводжується больовими відчуттями на межі шоку.

Євангеліє говорить, що страждання Христа тривали близько шести годин. Щоб прискорити страту, варта або кати нерідко мечем перебивали гомілки розп'ятого. Людина втрачав останню точку опори і швидко задихався. Стражники, які охороняли Голгофу в день розп'яття Христа, поспішали, їм потрібно було закінчити свою страшну справу до заходу сонця з тієї причини, що після заходу сонця іудейський закон забороняв торкатися до мертвого тіла, а залишати ці тіла до завтра було не можна, тому що наступав велике свято - юдейська Пасха, і три трупи не повинні були нависати над містом. Тому команда катів поспішає. І ось, св. Іоанн спеціально зазначає, що воїни перебили гомілки двом розбійникам, розп'ятим разом з Христом, але самого Христа не торкнулися, тому що бачили, що Він був мертвий. На хресті помітити це не важко. Як тільки людина перестає без кінця рухатися вгору-вниз, значить, він не дихає, значить, він помер.

Євангеліст Лука повідомляє, що коли римський сотник пронизав списом груди Ісуса, то з рани вилите кров і вода. За висновком медиків, мова йде про рідини з навколосерцевої сумки. Спис пронизало груди з правого боку, дійшло до навколосерцевої сумки і серця - це професійний удар солдата, який цілиться в незагражденную щитом сторону тіла і б'є таким чином, щоб відразу дістати до серця. З уже мертвого тіла кров спливати не буде. Те, що кров і вода вилите, означає, що серцева кров ще раніше, ще до останньої рани перемішалася з рідиною навколосерцевої сумки. Серце не витримало мук. Христос помер від розриву серця раніше ».

Тут варто нагадати, що російські православні - НЕ монофізити, як вірмени. У нашому розумінні Ісус Христос - Боголюдина. Тобто той, хто не тільки є Господом, а й нарівні з усіма нами відчуває будь-яку фізичну біль тіла. Ось які муки переніс, рятуючи нас, Ісус Христос. Як сказано в Євангелії від Іоанна: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне».

Ось що говорив про б цю подію видатний пастир Російської Православної Церкви архімандрит Іоанн (Крестьянкин):

«Триваюча в світі життя Христового привела нас сьогодні на Голгофу до спорожнілого Хресту Божественного Страждальця, до Його гробу. А двадцять століть назад в цей час навколо Його неживого тіла вже залишалися тільки найближчі, що оплакує свою любов і нездійснені надії.

Останній вигук вмираючого на Хресті: «Свершішася» чули друзі і недруги. І ніхто ще не розумів того справи, за яке Він вмирав. Тепер же, як у краплі роси відбивається і грає сонце радістю життя, так в кожній Церкви по всій землі відображаються події тих трагічних і рятівних днів: піднесений Хрест Господній і плащаниця Христового, віщають про великого в історії світу доконаний на Голгофі подвиг.

На землі Спасителем і Искупителем стало Царство Боже і зветься Воно Церквою Христовою. І сьогодні вже не вмістила б Голгофа всіх, що принесли до прориву стопах Спасителя свою любов. Це Господь виконує Свою обіцянку: «Коли буду піднесений від землі, всіх притягну до себе». (Ін.12,32).

Ми-то зараз, стоячи біля плащаниці, вже чекаємо Його Воскресіння. Може, тому й не можемо ми відчути благодатну гіркоту страстей Христових, ні утримати сорокодневной радості прийдешньої Пасхи. Але сьогодні Велика П'ятниця - день великої скорботи і глибоких дум. «Нехай мовчить всяка плоть людська і нічтоже земне в собі так думає».

У велику П'ятницю все людство від Адама до останнього земнородного повинні стояти перед плащаницею поникнувши головами своїми. Це їх гріхом смерть увійшла в світ, їх злочини створили голгофському кару. Страшно усвідомлювати себе злочинцем, нестерпно бачити в собі винуватця смерті - вбивцю. І ось це - факт! Всі ми без винятку причетні до цієї смерті ...

Вслухаємося ж, дорогі, що віщає нам безмовний Спаситель: «Для тебе, для твого порятунку Я помер. І немає більшої любові, що поклала душу свою за друзів своїх. Думка про тебе, грішнику, бажання врятувати тебе дало Мені сили перенести нестерпне. Ти чув, як по-людству Своєму, Я тужив і сумував в саду Гефсиманському напередодні страждань. Серце без слів волало до Небесного Отця: «да повз йде Мене чаша сія». Але спогад про тебе, твоєї вічної загибелі, співчуття і милосердя до гине, творінню Божому перемогли страх перед тимчасовими нелюдськими муками. І воля Моя злилася з волею Отця Мого і любов Його з любов'ю Моєю до тебе, і цією силою Я подужав нестерпне. «Гріхи всього світу вони тяжчі над сили Мені». Твою ношу, яка для тебе непосильна Я взяв на Себе »...

Господь розсіяв морок темряви, яка панує до Його пришестя в світі, висвітлив шлях в Царство Небесне, але і досі ворог Божий має свою частину в невіруючих, поган, і не знають покаяння грішників. Як під час служіння Христа його одноплемінники замінили Божі Істини брехнею і перетворилися в лицемірних обрядовірством, так і нині не повторюються чи й нами їх помилки. На словах, «Господи, Господи»! а по життю: «май ма відректися».

Чи не являє чи з очевидністю гіркий досвід життя людства триває його полон богоборця - ворогові роду людського. Господь дарував нам радість життя вічного, а ми вважаємо за краще примарні втіхи тимчасового буття. Христос Спаситель своїм подвигом самопожертви «позбавив сили, хто має владу смерти, тобто диявола», і сенс Його жертви - відновлення вже неіснуючого на землі Царства Божого, викраденого ворогом у прабатьків наших. Але в нашій владі обирати шлях уявної свободи, по суті покори ворогові Божу, або шлях життя проходження за Христом. Благодать Божа невичерпна в Церкві Божій. Будемо ж, дорогі, жити Церквою і в Церкві, і будемо пам'ятати, що християнське життя є життя Святого Духа. У набуток благодаті Святого Духа полягає сенс і нашого земного життя. І сьогодні, і щорічно, в тиші Великого П'ятка звучить до людства глас Божий: «Рятуйтеся, рятуйтеся, людие Мої»! ».

Схожі статті